Ολο αυτό το διάστημα μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην Αττική, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται με διπλό πρόσωπο. Από τη μία επιδιώκει να εμφανίζεται ότι κρατάει χαμηλούς τόνους, γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί για πολιτική εκμετάλλευση των νεκρών, και από την άλλη με κάθε ευκαιρία επιχειρεί να ενισχύσει την κεντρική της σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, αξιοποιώντας πολιτικά την τραγωδία.
Μέχρι να δώσει την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ υπεύθυνου πολιτικού ηγέτη που αποφεύγει τη μικροκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας, την ώρα βέβαια που, αντί για τον ίδιο, την επίθεση στην κυβέρνηση αναλάμβαναν να εξαπολύσουν μέσω των ΜΜΕ κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ήδη αμέσως μετά το πέρας του τριήμερου πένθους.
Εκείνος απέφευγε τις δημόσιες τοποθετήσεις και επέλεγε να δηλώνει την παρουσία του στη δραματική επικαιρότητα με επισκέψεις, εκτός από τον τόπο της τραγωδίας, σε νοσοκομεία ή το ΕΚΑΒ, ή και τώρα πρόσφατα στην αεροπορική βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στην Ελευσίνα, αλλά και χθες στο πυροφυλάκιο του Δήμου Βύρωνα.
Μόνο που εν τω μεταξύ έχει μεσολαβήσει η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αντίφαση με την παραπάνω στρατηγική, ανατρέποντάς την πλήρως. Γιατί εκεί ο κ. Μητσοτάκης βγήκε πια ο ίδιος μπροστά, και μάλιστα με τον πιο πομπώδη επικοινωνιακά τρόπο, για να κλιμακώσει την επίθεση στην κυβέρνηση. Και μπορεί να κράτησε χαμηλότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν το επίπεδο της έντασης, όμως όσον αφορά την ουσία υιοθέτησε όλη την σκληρή αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία που το προηγούμενο διάστημα αναπτυσσόταν στα ΜΜΕ από στελέχη του κόμματός του, κατηγορώντας την ως «ανίκανη και καταστροφική».
Η επικοινωνιακή αυτή κορύφωση της επίθεσης στην κυβέρνηση μέσω της παρέμβασης του προέδρου της Ν.Δ. ήταν προαποφασισμένη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.» είχε αποφασιστεί ήδη από τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πειραιώς κατά τη διάρκεια ακόμα του τριήμερου πένθους. Αυτό που απέμενε ήταν απλώς η επιλογή της ημέρας που θα εκδηλωνόταν.
Γιατί η Ν.Δ., μέσω της τραγωδίας, επιχειρεί να ενισχύσει το ευρύτερο αντιπολιτευτικό αφήγημα που προβάλλει σε όλα τα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Κώστα Τσιάρα (ΣΚΑΪ 2.8.2018), που επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «έχει δείξει μια απίστευτη ανεπάρκεια στον χειρισμό όλων των ζητημάτων που έχει κληθεί να χειριστεί ως πρωθυπουργός» και ξεκίνησε αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και στο Μακεδονικό για να καταλήξει ότι «φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές επιδεικνύοντας την ίδια ελαφρότητα, την ίδια έλλειψη σοβαρότητας και την ίδια ανευθυνότητα που δυστυχώς έδειξε σε όλα τα προηγούμενα επίπεδα».
Χαρακτηριστικό και το τουίτ του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου με τη φωτογραφία της μεσίστιας λόγω του πένθους σημαίας στης Βουλή, όπου έγραφε: «Οσο αυτοί κυβερνούν η Ελλάδα θα πορεύεται μεσίστια».
Παράλληλα στη στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη εντάσσεται και η προσπάθειά του να μην πιστωθεί η κυβέρνηση τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές. Κάτι που συμβαίνει με κάθε κυβέρνηση που διαχειρίζεται κονδύλια παροχών για τους πληγέντες, τα οποία δίνουν στους διοικούντες τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν για την αποκατάσταση της πληγείσας εικόνας της. Είναι κάτι που επιχειρήθηκε και από την κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει σήμερα να θυμίσει ότι ο ίδιος είχε από το 2009 καταγγείλει τα μέτρα του 2007 ως ανύπαρκτα!
Με κάθε τρόπο ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εμφανιστεί και ο ίδιος ως συμμέτοχος στην αποκατάσταση των πληγέντων, ψηφίζοντας στη Βουλή τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, αλλά προχωρώντας και σε εποικοδομητικές υποδείξεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρότασή του για οικονομική συνδρομή στο έργο της Πυροσβεστικής από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η οποία τελικά υλοποιείται κατόπιν της συμφωνίας του ιδρύματος με την κυβέρνηση.
Αλλά πάνω σε αυτήν της την προσπάθεια η Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να παρουσιάσει τη θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελλάδας αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση για τις πληγείσες περιοχές ως ανταπόκριση σε επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο Γιούνκερ. Κάτι που βέβαια διαψεύδεται από τη σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας επιτρόπου.