αυγή \
Στο όραμα του Μασκ να γίνει ο Άρης κατοικήσιμος, το ζητούμενο είναι να παραμείνει η Γη κατοικήσιμη
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βλέπουν το μισοάδειο ποτήρι ξέχειλο και κάθε κρίση ως μεγάλη ευκαιρία. Ένας από αυτούς είναι ο Έλον Μασκ, το αφεντικό της Tesla, που βλέπει στην καταστροφική υπερθέρμανση του δικού μας πλανήτη την… τεχνογνωσία να κάνουμε κατοικήσιμο τον Άρη. Η λογική του είναι περίπου η εξής: αφού οι άνθρωποι ήταν σε θέση να αλλάξουν το κλίμα της Γης, έστω κι αν η αλλαγή αυτή ήταν παράπλευρη απώλεια της βιομηχανικής ανάπτυξης και όχι μόνο, προφανώς είναι σε θέση να αλλάξουν το κλίμα και στον Κόκκινο Πλανήτη.
Την ιδέα είχαν διατυπώσει για πρώτη φορά από τις σελίδες του “Nature” οι Κρίστοφερ ΜακΚέι, Όουεν Τουν και Τζέιμς Κάστινγκ τον Αύγουστο του 1991, σε μια εργασία τους με τον τίτλο “Κάνοντας τον Άρη κατοικήσιμο”. Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τη βοήθεια αερίων θερμοκηπίου θα έπρεπε να αυξήσει κανείς τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του Άρη κατά 20 βαθμούς Κελσίου, ώστε να λιώσουν οι πάγοι, να απελευθερωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από τα πετρώματα του πλανήτη ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και με λίγη τύχη θα αποκτήσει ο Άρης μια ατμοσφαιρική πίεση ανάλογη με τη Γη μας. Οι τρεις επιστήμονες εκτιμούσαν πως θα χρειάζονταν εκατό χρόνια για να το πετύχει αυτό ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες τεχνολογίες και την ενέργεια του ήλιου.
Για τον Μασκ τα εκατό χρόνια είναι πολλά, γι’ αυτό έριξε μέσω Τwitter την ιδέα να επιταχυνθεί η διαδικασία με τη ρίψη πυρηνικών βομβών στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη. Στο ερώτημα εάν η ιδέα του μπορεί να υλοποιηθεί, η απάντησή του ήταν “κανένα πρόβλημα”, κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά δύο Αμερικανοί επιστήμονες, οι Κρίστοφερ Έντουαρτς και Μπρους Γιακόφσκι με άρθρο τους από τις σελίδες του “Nature Astronomy”.
Στο εξαιρετικά εύλογο ερώτημα γιατί να γράφει κανείς για τον Μασκ και τα tweet του για τον Άρη, η απάντηση είναι ότι το αφεντικό της Tesla έχει αποδείξει ότι όχι μόνο σκέφτεται ριζοσπαστικά, αλλά δρα κιόλας. Κι αν τα γράδα του δεν είναι αρκετά για την κατάκτηση του Άρη, αποδείχθηκαν υπεραρκετά για να φέρει τα πάνω κάτω τόσο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, όσο και στη Wall Street προχθές. Ειδικά το τελευταίο του tweet άφησε όλο τον κόσμο του χρηματιστηρίου άφωνο: “Σκέφτομαι να βγάλω από την αγορά την Tesla στα 420 δολάρια τη μετοχή. Χρηματοδότηση εξασφαλισμένη”. Ποτέ δεν ξανάγινε να διατυπώνει δημόσια τις… σκέψεις του το αφεντικό μιας εισηγμένης εταιρείας και δη μίας με αξία 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει αφήσει πίσω της τους παραδοσιακούς κολοσσούς της General Motors, της Ford και της συγχώνευσης των Fiat- Chrysler. Ούτε να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους μετόχους λέγοντας ότι “δεν θέλω η αγωνία για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και οι σπεκουλαδόροι να φρενάρουν το όραμά μου”.
Βέβαια, για να επιστρέψουμε στην αρχή, στο άλλο όραμα του Μασκ, να γίνει ο Άρης κατοικήσιμος, το ζητούμενο είναι να παραμείνει η Γη κατοικήσιμη. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε το κλίμα του δικού μας πλανήτη – κι ας ονειρεύονται όσοι θέλουν το μεγάλο ταξίδι στο Διάστημα.