Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, κάνοντας τον απολογισμό με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010. Μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας, η χώρα μας γυρίζει σελίδα όμως αξιωματούχοι προειδοποιούν πως «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε».
Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τελικό, τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να τερματίσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς ακολουθούντα προγράμματα, καθώς, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EMS, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο θεσμός.
«Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους», πρόσθεσε ο Σεντένο.
Ο ESM εκταμίευσε συνολικά 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για να υποστηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Άλλα 24,1 δισεκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στην ελληνική κυβέρνηση εντός των ορίων του προγράμματος στήριξης δεν χρειάστηκε να εκταμιευθούν, διευκρίνισε το ευρωπαϊκό ταμείο.
Σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες της, φέρνοντας σε πέρας “μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή” που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 16% του ΑΕΠ (από έλλειμμα 15,1% το 2009, σε πλεόνασμα 0,8% το 2017).
O γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο μηχανισμός και ο προκάτοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αποτελούν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του δημόσιου χρέους. Κατά συνέπεια, τα συμφέροντα του ESM ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπενθυμίζει πάντως ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας και την τήρηση των δεσμεύσεών της.
Η μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά βρίσκει τα ελληνικά νοικοκυριά κάτω από την ασφυκτική πίεση των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν επί μία οκταετία. Ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Η κατάσταση στην πράξη παραμένει δύσκολη. Ο χρόνος για λιτότητα έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου» αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν.
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα: Τα συμπεράσματα του ESM για το ελληνικό πρόγραμμα με γραφήματα και αναλυτικό ρεπορτάζ.