Σκηνικό ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στην αυγή της μεταμνημονιακής και προεκλογικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε. Με σημείο αφετηρίας το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, που σηματοδότησε το τυπικό τέλος της εποχής των μνημονίων και το οποίο χαρακτηρίστηκε διχαστικό από την αντιπολίτευση, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αποκτά πλέον «πολεμικά» χαρακτηριστικά.
Η σκληρή ρητορική, που οξύνει απότομα την ατμόσφαιρα, φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική επιλογή για το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση και δείχνει το πώς θα πορευτούν το επόμενο διάστημα, από τη ΔΕΘ ώς τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εθνικές εκλογές το αργότερο ώς τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές εκτοξεύτηκαν ήδη από τους συνήθεις υπόπτους στη Ν.Δ. (Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Κώστας Κυρανάκης, Γιώργος Κύρτσος), ενώ απάντηση σε αντίστοιχους τόνους έδωσε ο Νίκος Ξυδάκης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά, φωτιά στην αντιπαράθεση έβαλαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις ιδέες της Αριστεράς «ελαττωματικές».
Οπως είπε την Τρίτη («Ράδιο 24/7»), «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ βουλευτής της Ν.Δ. απέδωσε τη χρεοκοπία της χώρας στην Αριστερά, γιατί, όπως είπε, έφταιγε «η ηγεμονία της ιδέας της Αριστεράς ότι δεν πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Βορίδης σε άλλες δηλώσεις του (ΑΠΕ) είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση «τύραννο», προειδοποιώντας ότι «θα έχει την τύχη όλων των τυράννων».
Το γάντι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας σε αντίστοιχους τόνους.
«Τα ίδια έλεγαν και οι ναζί στον Μεσοπόλεμο. Οτι ήταν ελαττωματικές ιδέες διαφόρων. Ομως οι άνθρωποι είναι ελαττωματικοί, όχι οι ιδέες», είπε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο κ. Ξυδάκης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για μίσος και εχθροπάθεια.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι «Βορίδης και Γεωργιάδης δεν πιστεύουν και δεν υπηρέτησαν τη δημοκρατία με τον τρόπο που την πιστεύουν και την υπηρετούν στελέχη της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς. Συναγελάζονται με δικτάτορες και δηλωμένους εθνικοσοσιαλιστές».
Ελαττώματα
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο κ. Ξυδάκης είχε χαρακτηρίσει τα πιο ακραία στελέχη της Ν.Δ. «δηλωμένους εχθρούς της δημοκρατίας, διορισμένα τσιράκια του δικτάτορα Παπαδόπουλου, φανερούς εραστές της απολυταρχίας και συνοδοιπόρους εθνικοσοσιαλιστών».
Την υπεράσπιση των δηλώσεων του Μάκη Βορίδη ανέλαβε χθες ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Οι ναζιστικές ιδέες είναι ελαττωματικές; Ή ήταν μόνο οι ναζί ελαττωματικοί; Φάσκουν και αντιφάσκουν. Ο κ. Ξυδάκης είπε άλλο ένα ψέμα. Ασφαλώς και υπάρχουν ελαττωματικές ιδέες και ελαττωματικοί άνθρωποι», τόνισε («24/7») απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια εξακολούθησε στο γνωστό μοτίβο κατά της Αριστεράς: «Δικαιώθηκαν οι ιδέες της Αριστεράς; Οχι. Οπου κυβέρνησε η Αριστερά, είτε θρηνούμε αίμα είτε φτώχεια. Θυμηθείτε την Ανοιξη της Πράγας και δείτε τι γίνεται στη Βενεζουέλα όπου δεν έχουν χαρτί υγείας, πάρτε την εκδοχή του Κάστρο, του Βιετνάμ ή της Βόρειας Κορέας. Οπου κυβέρνησε η Αριστερά τα πράγματα πήγαν χάλια. Οπου κυβέρνησε η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα».
Το εντυπωσιακότερο είναι ότι η τελευταία αυτή φράση δεν ήταν τυχαία, καθώς ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε να μην εντάσσει επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοκρατικό τόξο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προσπάθεια να έρθει στο πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αλλά κουβαλάει το παρελθόν του, όπως η δήλωση Μπαλαούρα για τη 17Ν», είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος… γενναιόδωρα: «Προσπαθεί φιλότιμα να φύγει από εκεί, αλλά η ψυχή τους δεν φεύγει».
Ερωτηθείς για τις δικές του απόψεις και όσα έχει εκφράσει κατά το παρελθόν, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι αποστρέφεται «τον ναζισμό και όλες τις μορφές ολοκληρωτισμού, όπως είναι ο κομμουνισμός» και πρόσθεσε ότι «δεν έχω συναγελαστεί με κανέναν δικτάτορα και κανέναν εθνικοσοσιαλιστή».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ό,τι πιο χυδαίο και τοξικό έχει εμφανιστεί στην πολιτική ζωή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Βενεζουέλα
Στον χορό των ακραίων δηλώσεων μπήκε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακολουθεί την «παράδοση Τσαουσέσκου».
Οπως έγραψε χαρακτηριστικά (facebook), «είναι διαχειριστής της απόλυτης επίσημης αλήθειας που αλλάζει συνεχώς. Θα μας έσωζε με τον Μαδούρο αν και τα μπολιβάρ ζυγίζουν περισσότερο από το κοτόπουλο που αγοράζουν».
Πρόσφατα, πάντως, ο -κάποτε συνεργαζόμενος με τον ΛΑΟΣ- Γ. Κύρτσος είχε κάνει λόγο για επιθυμία ευρωπαϊκών κύκλων να συγκυβερνήσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Από κοντά και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Κώστας Κυρανάκης με αναφορές για «χούντα». Με αφορμή την αλλαγή στον χρόνο προϋπηρεσίας για την επιλογή αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο, ο κ. Κυρανάκης τόνισε («Ράδιο 24/7») ότι «αυτά δεν τα έκανε ούτε η χούντα», κατηγορώντας την κυβέρνηση για διχαστικές κορόνες και προαναγγελία δίωξης των πολιτικών της αντιπάλων.
Πάντως η Ν.Δ. εξακολουθεί να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, ένα ακραίο και ένα μετριοπαθές. Π.χ. ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, δήλωσε χθες (Πρακτορείο FM) ότι «δεν φτάνει η προσπάθεια της Ν.Δ., η προσπάθεια για την επόμενη ημέρα στη χώρα πρέπει να είναι συνολική». Απέδωσε μάλιστα την ελληνική κακοδαιμονία στο ότι την περίοδο της κρίσης δεν υπήρξε το κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που υπήρξε σε άλλες χώρες.