Δεκάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Λιβύη μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων που αγωνίζονται για την εξουσία, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, ενώ παρότρυνε τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να σταματήσουν τη βία.
Τουλάχιστον 39 είναι οι νεκροί μέχρι στιγμής, ενώ δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ταραχές που ξέσπασαν στα προάστια της νότιας Τρίπολης, τη περασμένη Δευτέρα.
«Εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί η σημερινή κατάστασης και χάριν του δημοσίου συμφέροντος, το προεδρικό συμβούλιο ανακοινώνει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη και τα προάστιά της, προκειμένου να υπάρξει προστασία και των πολιτών, των δημόσιων και ιδιωτικών αγαθών και των ζωτικών θεσμών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.
Σφοδρές μάχες για την εξουσία
Από τη πλευρά του, ο ηγέτης της 7ης Μεραρχίας Αμπντέλ Ραχίμ Αλ Κάνι ανακοίνωσε την επικείμενη επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας. Όπως υποστήριξε, «δεν θέλουμε να γίνει καταστροφή, αλλά προχωράμε στο όνομα των πολιτών που δεν μπορούν να βρουν τροφή και περιμένουν σε ουρές να εισπράξουν τον μισθό τους, την ώρα που οι ηγέτες των παραστρατιωτικών απολαμβάνουν τον πλούτο της Λιβύης».
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η 7η Μεραρχία προωθείται προς το αεροδρόμιο, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη κυβερνάται από αντίπαλες ομάδες: η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει την έδρα της στην Τρίπολη και κυριαρχεί στη δυτική πλευρά, ενώ μία άλλη ομάδα βρίσκεται στα ανατολικά. Κάθε μία από αυτές υποστηρίζεται από δυνάμεις πολιτοφυλακής.
Σημειώνεται επίσης, ότι η Λιβύη αποτελεί την αφετηρία προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, τη στιγμή που αξιωματούχοι κρατών, όπως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, την έχουν χαρακτηρίσει ως «ασφαλή» χώρα.
Διεθνής καταδίκη και ανησυχία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε δήλωσή του το Σάββατο, καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας, ιδίως τους «τυφλούς» βομβαρδισμούς που έχουν οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, μεταξύ των οποίων μικρών παιδιών.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τη Λιβύη και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, «η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί από την πολιτική της Ε.Ε. Η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα».