10.09.2018, 09:00 | εφσυν
Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην κρίση και όσα πέρασαν οι Ελληνες, είπε πως δεν θα έβαζε ποτέ το χέρι του στη φωτιά για το ότι δεν θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, σε περίπτωση που αντιμετώπιζε τη λιτότητα που βίωσαν και βιώνουν οι Ελληνες.
Εμφύλιος στην Ελλάδα δεν έγινε, αλλά τα τραύματα που υπέστη η ελληνική κοινωνία στα οκτώ χρόνια του Μνημονίου είναι τόσο βαθιά, που θα χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το βάθος τους.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Τουλάχιστον αυτό έδειξε από την επομένη της εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο. Αυτό δείχνουν και όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Στοχευμένα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι συγκεκριμένες συνθήκες της πρώτης μεταμνημονιακής εποχής.
Μέτρα, τα οποία δεν απειλούν να εκτροχιάσουν την πορεία της οικονομίας. Μέτρα τα οποία σίγουρα δεν λύνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα των πολιτών, ωστόσο αποτελούν μια πρώτη ένεση αντοχής για το μέλλον.
Οσα εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, είτε έχουν άμεση εφαρμογή είτε ενεργοποιηθούν σε βάθος χρόνου, έχουν στόχο να αποκατασταθεί ένα μικρό μέρος των αδικιών και να ανακτηθεί έστω ένα μικρό κομμάτι της αξιοπρέπειας μιας κοινωνίας.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως μετά τον οκταετή Γολγοθά των μνημονίων, μία είναι η διαχωριστική γραμμή που ξεχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις. Κι αυτή η γραμμή αφορά το ποιους επιλέγουν να στηρίξουν.
Τα λαϊκά στρώματα που δοκιμάστηκαν από την κρίση ή τα συμφέροντα που πάντοτε φρόντιζαν να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας; Η κυβέρνηση τάχθηκε με τους πρώτους. Κι αν έχει νόημα η όποια κριτική τής ασκείται, αυτή πρέπει να εδράζεται στους τρόπους και στα μέσα με τα οποία θα αποκαθίστανται οι αδικίες της οκταετίας που πέρασε.
Στο πρωτοσέλιδό μας του περασμένου Σαββάτου και με αφορμή την επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχαμε τον τίτλο: «Είναι δίκαια. Θα γίνουν πράξη;».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εξαγγέλλοντας από τη Θεσσαλονίκη το πακέτο των μέτρων που αφορά την ελληνική κοινωνία, απάντησε καταφατικά: «Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη». Περιμένουμε πολλές πράξεις ακόμα.