Στον διαχωρισμό των δήμων σε… πατρίκιους και πληβείους και μάλιστα με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για είσπραξη και καθορισμό του ΕΝΦΙΑ από τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη περικοπή των κρατικών πόρων (γνωστών ως ΚΑΠ – Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).
Με τον τρόπο που διατυπώθηκε η «σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει περιθώρια μόνο για τη μετατροπή των δήμων σε αντικοινωνικούς φορομπηχτικούς μηχανισμούς, μεταβιβάζοντας στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια –εκτός από τη δυνατότητα καθορισμού του ΕΝΦΙΑ– και το πολιτικό κόστος της επιβολής ενός φόρου άδικου και στρεβλού στη συνείδηση των περισσοτέρων –αν όχι όλων– των φορολογούμενων.
Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φόρους ακίνητης περιουσίας όχι μόνο είναι χρόνια, αλλά έχει ενταθεί στις τάξεις των στελεχών του εγγύτερου στον πολίτη θεσμό στα χρόνια της κρίσης. Η συνέχεια όμως που δόθηκε σε αυτόν τον διάλογο από τον κ. Μητσοτάκη υπακούει στο δόγμα: «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». Σύμφωνα με την εξαγγελία του, μέχρι το 2021 –έπειτα από «μια διετή μεταβατική περίοδο»– θα έχει περάσει στους δήμους η είσπραξη, αλλά και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ.
Αναλυτικό ρεπορτάζ με πίνακα και παραδείγματα για τις ευνοημένες – πλούσιες περιοχές και τους δήμους που θα χάσουν έσοδα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου