05.10.2018, 23:43 | εφσυν
Η λέξη ανεξάρτητος είναι από τις νέες στη γλώσσα μας, τις «φτιαχτές». Δεν υπάρχει στα λεξικά της αρχαίας. Από το λεξικό της αρχαίας/μεσαιωνικής «Λεξικόν Ελληνικόν» του Αθ. Σακελλαρίου, βασισμένο, κυρίως, στο Λεξικό του Γουλιέλμου Πάπε (1887), το λήμμα ανεξάρτητος απουσιάζει. Στο «Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής» του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη καταγράφεται ως λέξη λόγια εκ μεταφοράς από τη γαλλική independant. Ενώ στο «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του Μπαμπινιώτη «η λέξη μαρτυρείται από το 1829».
Λάθος χρονολόγηση. Ο Παντελής Παντελή, Υδραίος ναυτικός και αγωνιστής της Ανεξαρτησίας, εκδίδει και τυπώνει ο ίδιος το πρώτο φύλλο της πρώτης ιδιωτικής εφημερίδας στη νεότερη Ελλάδα «Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος», τον Ιούλιο του 1827 στην Υδρα· σχεδόν με την υπογραφή της Συνθήκης Ανεξαρτησίας στο Λονδίνο, που όμως δεν αποδέχθηκαν οι Οθωμανοί, άρα η Επανάσταση συνεχιζόταν, ήταν μάλιστα στην κρισιμότερη φάση της, σχεδόν εξέπνεε. Αδιάψευστη απόδειξη ανεξαρτησίας του εκδότη: δύο μήνες μετά την έκδοση, Σεπτέμβριο, του κοινοποιήθηκε η πρώτη παύση.
Ο Παντελής μετέφερε την έκδοση στην Αίγινα. Αν και καποδιστριακός, φίλος του Κυβερνήτη, μετά από παράκληση του Καποδίστρια έκλεισε την «Ανεξάρτητο» το 1829, διότι δεν μπορούσε να μην κάνει αντιπολίτευση και «να κάνει στραβά μάτια»!
Με δωδεκαετή διακοπή, κατά την οποία επιβίωσε ως τυπογράφος στην Ερμούπολη, επανεκδίδει την εφημερίδα στην –οθωνική πια Αθήνα– το 1841, όπου τότε, μέχρι το 1859 που την έκλεισε οριστικά, υπέστη τις περισσότερες διώξεις· μέχρι φυλάκιση. Προσέθεσε τότε στο όνομά του το τιμητικό: Ανεξάρτητος· Παντελής Παντελή – Ανεξάρτητος!
Γι’ αυτόν τον –έως άγνωστο– πρωτοπόρο της ελευθεροτυπίας, ασυμβίβαστο δημοκράτη, ελεύθερο άνθρωπο, γράφει ο απόγονός του Λάμπρος Βαζαίος, στο πόνημα: «Ανεξάρτητος – Η Δημοκρατική Εφημερίδα της Επανάστασης του 1821», που παρουσιάστηκε προχθές στην Παλαιά Βουλή.