17.10.2018, 17:35 | εφσυν
H ελληνική κοινωνία βγαίνει από τη μέγκενη των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι θα πάρουν μια ανάσα.
Η γεωπολιτική ισχύς της χώρας έχει αναβαθμιστεί σε ένα ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον, η κυβέρνηση πραγματοποιεί σταδιακά σημαντικές τομές, έστω και με αργούς ρυθμούς, στον μπλοκαρισμένο κρατικό μηχανισμό των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και του βαθέος κράτους, αλλά το χρέος μένει.
Χρειάζεται μια φλόγα οράματος, ένα σοκ αναπτυξιακό και πρωτίστως πολιτισμικό, οικουμενικών αξιών, το οποίο να βαθαίνει τη δημοκρατία στην επερχόμενη ακροδεξιά λαίλαπα της Ευρώπης και να ενισχύει την παιδεία βάθους στην ιλιγγιώδη μεταμοντέρνα ταχύτητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενας τέτοιος στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος θα απογειώσει τη χώρα και θα της αλλάξει επίπεδο αναπτυξιακό και συγχρόνως ηθικοπολιτικό, απαιτεί, στον νέο προϋπολογισμό του 2019, το κονδύλι για την έρευνα-καινοτομία από το περίπου 1%, όπου το ανέβασε γενναία μέσα στην κρίση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., να εκτιναχθεί στο 3%.
Τα κονδύλια να μετακινηθούν από τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα από τον τουρισμό, και να ενισχυθεί ο νευραλγικός τομέας της έρευνας-τεχνολογίας, ώστε πάνω στο κύμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, που καλπάζει και σε μικρό χρονικό διάστημα θα αλλάξει τον κόσμο πλήρως, η Ελλάδα, με τα επιστημονικά ταλέντα που διαθέτει, να μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε στρατηγικά πεδία της γνώσης, της οικονομίας και να επενδύσει ηθικοπολιτικά σε ζητήματα ελευθεριών, οι οποίες όλο και περισσότερο συρρικνώνονται στη μεταμοντέρνα νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Μια τέτοια επιλογή ανατροπής του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα και ταλαντούχοι ερευνητές άλλων χωρών να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο εργασίας και διαμονής τους.
Παράλληλα, μπορεί να σχεδιαστεί η διατροφική αυτάρκεια της χώρας πάνω στη βάση ανεπτυγμένων τεχνολογικά μοντέλων συνεταιριστικής μορφής, τα οποία να έχουν οικολογικές προδιαγραφές με υψηλή ποιότητα. Σε αυτή την προοπτική δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας με όλο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, θαλασσοκαλλιέργειες, μελισσοκομία, κ.λπ.) για να στηριχθούν οι παραγωγοί με επιστημονικό τρόπο ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους, να πέσει το κόστος και να ανέβει η ποιότητα. Η είσοδος της ρομποτικής και των άλλων επιστημών στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει προγραμματισμένα και άμεσα.
Επιπρόσθετα, θεμελιακό ζήτημα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών και ανεξαρτησίας της χώρας από τη γιγάντωση των πολυεθνικών και τον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας αποτελεί η δημιουργία τράπεζας σπόρων σε κάθε ελληνική περιφέρεια, με τη συνδρομή των επιστημονικών ιδρυμάτων. Χωρίς τράπεζα σπόρων και στήριξη των ενδημικών φυτικών και ζωικών ειδών είναι αδύνατο να σταθεί οποιαδήποτε κοινωνία στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Το στοιχείο αυτό θα θωρακίσει και την υγεία του λαού. Ανοίγει έτσι η προοπτική για προγραμματισμένη αποκέντρωση.
Στον δευτερογενή τομέα θα αναπτυχθούν καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες θα καλύψουν σημαντικά πεδία στρατηγικής παραγωγής, όπως υγεία, δημιουργία τεχνολογικών μηχανημάτων τέταρτης γενιάς, φαρμάκων κ.λπ. Ηδη η υλοποίηση από την κυβέρνηση της Ιατρικής Ακριβείας για τους φτωχούς πολίτες είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός. Αλλοι τομείς νευραλγικοί, όπως τρόφιμα, άμυνα, διαστημική τεχνολογία, οικολογικά προϊόντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας, εσωτερικών χώρων, συντήρησης μνημείων, έργων τέχνης κ.λπ., θα δημιουργήσουν μια άλλου τύπου οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση και την επιστήμη.
Το Δημόσιο, βάζοντας τους άξονες αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου με βάση την υψηλή τεχνολογία, δρομολογεί το πλαίσιο ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις να στρέφονται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και όχι σε δευτερεύοντες ή σε υπηρεσίες όπως γίνεται μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα, δίνει το σήμα στα κράτη πως αλλάζει η βαρύτητα της χώρας όχι μόνο με βάση τη γεωπολιτική της θέση αλλά συγχρόνως και με δεδομένες στρατηγικές πολιτικές επιλογές. Αυτή η διπλή ισχυροποίηση θα δώσει τη δυνατότητα στο πλαίσιο των στρατηγικών συμμαχιών και ανακατατάξεων που συντελούνται να επαναδιαπραγματευτεί με ισχυρά χαρτιά τη μείωση του χρέους. Διότι μια οικονομία με παραγωγή υψηλής τεχνολογίας πρωτότυπων προϊόντων μπορεί να θέτει όρους και στους δανειστές της.
Αλλάζει το παιχνίδι ισχύος πολλαπλώς, παρέχοντας την ευχέρεια σε μια αριστερή κυβέρνηση, τη στιγμή που η Ευρώπη μετατοπίζεται σε νεοφιλελεύθερες ακροδεξιές επιλογές, να έχει αποθέματα δημιουργίας ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας και κοινωνικών ελευθεριών, ενώ συγχρόνως το μοντέλο αυτό να εκπέμπει στη Γηραιά Ηπειρο τα δικά του απελευθερωτικά μηνύματα οικουμενικών αξιών.
Πρακτικά, θα ισχυροποιήσει και τη δυναμική αυτόνομης πολιτικής της χώρας έναντι των μεγάλων δυνάμεων που ανταγωνίζονται στην περιοχή μας. Το κύμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε αλλά πρέπει να επιταχύνουμε για να βγούμε μπροστά, θα επιφέρει μια τεχνολογικοποίηση της καθημερινής ζωής, ειδικά με τα ρομπότ υψηλής νοημοσύνης που θα αλλάξουν πλήρως τις ανθρώπινες σχέσεις, την ηθικοπνευματική διάσταση του ανθρώπου, την οικονομική σφαίρα, τη σχέση κοινωνίας-φύσης και φυσικά θα θέσουν τεράστια ζητήματα για τις εργασιακές σχέσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.
Για παράδειγμα, αμερικανικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως θα βγάλει μαζικά στην παραγωγή το επόμενο διάστημα ρομπότ για σεξ. Δημιουργούνται ρομπότ τα οποία θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους σε θέσεις-κλειδιά στην παραγωγή, όχι μόνο σε αυτοκινητοβιομηχανίες ή σε βαριές εργασίες, αλλά και στις τράπεζες, σε υπηρεσίες κ.λπ. Τι θα γίνει με το ασφαλιστικό και την εργασία των ανθρώπων; Θα φορολογηθούν τα ρομπότ και θα μειωθεί το ωράριο των εργαζομένων χωρίς μείωση μισθού; Ετοιμάζονται τμήματα ρομπότ στην αστυνομία και στον στρατό, οι εξουσίες ονειρεύονται και δημοσιογράφους ρομπότ για πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης κ.λπ. Είναι η τεχνολογική μεταμοντέρνα μεταδημοκρατία που προγραμματίζει η παγκόσμια ελίτ.
Για όλα αυτά μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει τώρα και να απαντήσει με παιδεία βάθους, η οποία θα παράγει κριτική σκέψη, θα καλλιεργεί τη συλλογική μνήμη και τις οικουμενικές αξίες -ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αδελφοσύνη, φιλία, ειρήνη, αγάπη κ.λπ.-, αποκλείοντας τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, αναδιοργανώνοντας τη δημοκρατία των συνειδητών πολιτών, αντιπροσωπευτική και άμεση, από τα κάτω. Αυτό χρειάζεται άμεσα τη δημιουργία πέντε τουλάχιστον Τμημάτων και κυρίως Σχολών Φιλοσοφίας (Πολιτική Φιλοσοφία, Βιοηθική, Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας κ.λπ.). Υποχρεωτική διδασκαλία της Φιλοσοφίας σε όλες τις Σχολές Θετικών Επιστημών και τα ερευνητικά κέντρα.
Ηδη ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, προχωρά σε μια τέτοια κατεύθυνση με τεράστιες συντεχνιακές αντιδράσεις αλλά πρέπει να επιταχύνει γιατί η δημοκρατία χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Ταυτόχρονα, απαιτείται να ιδρυθούν Μουσικές Ακαδημίες στην περιφέρεια της χώρας, σε Κρήτη, Θράκη, Ιόνιο, κλ.π., για να έχουμε μια πολιτισμική έκρηξη, αντίβαρο στην τεχνολογικοποίηση της ζωής, η οποία θα εμπλουτίσει την ηθικοπνευματική συνείδηση των πολιτών, που αποτελεί το υπόβαθρο της δημοκρατίας.