Τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα πήραν στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Βουλής διέλυσε κάθε υπόνοια περί διασπάθισης κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών στιγμάτισε την καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στη διαδικασία η οποία, με νόμο του 2017, προβλέπει την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση της Βουλής για τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, πώς φτάνει στη Βουλή ο φάκελος με τα στοιχεία και πώς επιστρέφεται σφραγισμένος, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή έχει επαναληφθεί έξι φορές από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος.
Επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Ν. Κοτζιάς «δεν είναι απλά προσηλωμένος, είναι πρωταγωνιστής της εξωτερικής μας πολιτικής αυτή την τριετία, με τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».
Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς της Ν.Δ. περί καταστροφής της χώρας από την κυβέρνηση έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι αντιπολιτευτικές κορόνες για την ανομία, την εγκληματικότητα, την οικονομική κατάρρευση, τη διάλυση των θεσμών και τα συναφή καταστροφολογικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγιναν αιτία για μια διαφορετικού τύπου ομιλία, με ιστορικές αναφορές, του υπουργού Οικονομικών στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σαν σήμερα το 2014 «Τα Νέα» –μια όχι και τόσο φιλική εφημερίδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ– είχαν πρωτοσέλιδο τίτλο: «Τα 20 λεπτά που μας γύρισαν πίσω στο Μνημόνιο», υπενθυμίζοντας ότι το φθινόπωρο του 2014, που η Ν.Δ. επιμένει να θυμάται σαν το τελευταίο βήμα πριν από την οριστική έξοδο, ακόμα και στις τότε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, στα πρωτοσέλιδά τους, αντιλαμβάνονταν ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είχε επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο άνω του 9% έκανε το τέλος ανέφικτο.
Η Δεξιά προτιμάει να καταδιώκει τον εκάστοτε πολιτικό αντίπαλο, ακόμη και αν αυτό έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία και τη χώρα, είπε. «Πρέπει να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον, διά να μην έλθη ο Βενιζέλος;» ήταν η άποψη της Δεξιάς τότε, όπως εκφραζόταν από τον Μεταξά. Ιδια είναι η στάση της Δεξιάς και σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό, αφού βασική πολιτική στόχευση είναι να φύγει ο Τσίπρας, ανεξαρτήτως κόστους για τη χώρα, σχολίασε ο υπουργός.