Περισσότερους από 20.000 κεραυνούς είχε προκαλέσει ο «Ορέστης» έως το βράδυ της Δευτέρας κινούμενος μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ελλάδας, ενώ τα πιο ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Ο «Ορέστης», το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στην περιοχή της Σικελίας, αναμένεται έως και την Τετάρτη να κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στο Ιόνιο και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (εξαίρεση η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης και κατά περιόδους στις Σποράδες.
Μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα ήταν ισχυρά στο Ιόνιο, ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας ισχυρά φαινόμενα επηρέαζαν περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Κατά τόπους εκδηλώθηκε και χαλάζι.
Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 7 Μποφόρ πνέουν στο βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο επικρατούν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις που φτάνουν τα 7-8 και πιθανόν τοπικά τα 9 Μποφόρ.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του «Ορέστη» τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της.
Αύριο (Τρίτη) ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ενδέχεται να συνοδευτούν τοπικά από χαλάζι θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη.
Έντονα φαινόμενα ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τμήματα του νομού Αττικής.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Την Τετάρτη καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα.
Τέλος, από την Πέμπτη ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο (πτώση έως και 10 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες).
► Προγνώσεις καιρού κατά τόπους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Πηγή: meteo.gr