04.11.2018, 13:00 | efsyn
Υψηλή θνητότητα (22,22%) πέρα από τα διεθνώς αποδεκτά δεδομένα, παραποιήσεις στοιχείων ασθενών, απευθείας πληρωμές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία για προμήθεια ιατρικού υλικού, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, επαναλαμβανόμενη παραπλάνηση ασθενών, παραβάσεις πλήθους διοικητικών διατάξεων που συνιστούν έως και παραβίαση συνταγματικών ατομικών δικαιωμάτων, κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και στρατιωτικών κανονισμών, παρουσίαση ελλιπέστατων στοιχείων ή μη αποστολή αυτών στους αρμόδιους φορείς και ανύπαρκτος έλεγχος από τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους.
Αυτά είναι, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ορισμένα από τα ευρήματα που περιλαμβάνει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) έπειτα από τον έλεγχο που πραγματοποίησε στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας (401 ΓΣΝΑ) αλλά και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Αντικείμενο του ελέγχου ήταν οι υψηλού κόστους επεμβατικές πράξεις TAVI (διακαθετηριακή/διαμηριαία αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας). Το κόστος κάθε μιας εξ αυτών φτάνει υπό κανονικές συνθήκες τις 30.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση επιπλοκών μπορεί να ξεπεράσει και τις 60.000 ευρώ.
Αφορμή για τον έλεγχο ήταν οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.» για όσα συνέβαιναν στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ. Μια έρευνα για την οποία μας έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση ο αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής, θωρακοχειρουργός Χ.Κ., παρά το γεγονός ότι το ίδιο το νοσοκομείο αλλά και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχουν διαψεύσει ούτε ένα από τα δημοσιεύματά μας.
Το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας όχι μόνο δικαιώνει απόλυτα την έρευνα της εφημερίδας μας, αλλά αναδεικνύει και σωρεία άλλων παρανομιών τις οποίες δεν είχαμε καταγράψει, αποδεικνύοντας πως οι επεμβάσεις TAVI είναι κανονικό «χρυσωρυχείο» για κάποιους όταν δεν υπάρχει ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο να τις περιβάλλει και έλεγχος από το κράτος.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πόρισμα των επιθεωρητών έχει ήδη σταλεί σε τρεις εισαγγελείς για τα περαιτέρω και ειδικότερα στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως επίσης και στην Οικονομική Εισαγγελία της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
1. Γενικά ευρήματα για το καθεστώς των TAVI
Ανυπαρξία νόμου επί 4,5 χρόνια!
Η μέθοδος των TAVI άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2007-2008. Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ υπήρξε σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ από το 2011 για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τις επεμβάσεις αυτές, χρειάστηκε να περάσουν 4,5 χρόνια προκειμένου να… φτάσει στο υπουργείο Υγείας και να συνταχθεί σε υπουργική απόφαση.
Φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούσαν να «καθυστερήσουν» τον νόμο για τις επεμβάσεις. Τελικά, η πρώτη υπουργική απόφαση εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και συμπληρώθηκε με άλλες δύο, τον Μάρτιο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του 2018.
Απροσδιόριστη βασική εκπαίδευση
Ακόμα και όταν δημιουργήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, σε πολλά σημεία του ήταν ασαφές. Οι TAVI, λόγω της δυσκολίας τους, πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα που ονομάζεται Ομάδα Καρδιάς (Heart Team).
Οι υπουργικές αποφάσεις ορίζουν τους ρόλους της Ομάδας, αλλά πουθενά δεν γίνεται λόγος για το είδος της εκπαίδευσης που πρέπει να λάβουν. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι πρέπει να έχουν ακολουθήσει τη «βασική εκπαίδευση».
Με την έρευνά μας αποδείξαμε ότι κάτι τέτοιο είναι εξόχως προβληματικό, καθώς στην περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ παρουσιάστηκε ως «βασική εκπαίδευση» της Ομάδας Καρδιάς του νοσοκομείου ένα ενημερωτικό διήμερο στη Γαλλία, χορηγία της εταιρείας Medtronic που εμπορεύεται βαλβίδες TAVI! Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας.
O ρόλος των εταιρειών και των εκπαιδευτών
Από την έρευνα που έκαναν οι επιθεωρητές αποδεικνύεται ότι τον έλεγχο στις TAVI είχαν οι εταιρείες εμπορίας των βαλβίδων και οι γιατροί. Οι εταιρείες ήταν αυτές που τους παρείχαν εκπαίδευση (στη δική τους βαλβίδα ώστε να μη χρησιμοποιούν βαλβίδα άλλης εταιρείας), μετατρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους γιατρούς σε χειριστές του προϊόντος τους σε κάθε νοσοκομείο, δημιουργώντας έτσι αποκλειστική και εξαρτημένη σχέση με αυτούς.
Η εκπαίδευση ολοκληρωνόταν με την αποστολή –ξανά από τις εταιρείες!– στα νοσοκομεία ειδικών εκπαιδευτών (οι λεγόμενοι πρόκτορες), οι οποίοι όφειλαν να είναι παρόντες σε τουλάχιστον 20 τέτοιες επεμβάσεις και να επιβλέπουν τη δουλειά της Ομάδας Καρδιάς.
Πλήθος ερωτημάτων ανακύπτει εδώ για τη σχέση των ειδικών εκπαιδευτών με τις εταιρείες και για τα κίνητρά τους. Ειδικά αν αυτά είναι οικονομικά, τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πώς και με ποια κριτήρια γίνονται οι πληρωμές τους.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ηθικό ζήτημα, καθώς ένας εκ των εκπαιδευτών ανήκει και στην ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ η οποία εγκρίνει ποιες TAVI θα γίνουν σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα αιτήματα που τους στέλνουν τα νοσοκομεία. Και, βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός πως ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο είναι εκείνο που έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα της εκπαίδευσης των γιατρών στις εταιρείες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για ενδεχόμενες συναλλαγές μεταξύ τους, εις βάρος του κρατικού κορβανά.
Απουσία κεντρικού διαγωνισμού προμήθειας βαλβίδων
Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί, δεν έχει γίνει διαγωνισμός. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται περισσότερες από 300 TAVI, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο τζίρος των βαλβίδων, μόνο, ξεπερνάει τα εννέα εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χωρίς να υπολογιστούν τα λοιπά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοσοκομείο κάνει δικές του παραγγελίες, συνήθως –αν όχι πάντα– από την εταιρεία η οποία έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία στον χώρο που κατέχει το 90% της αγοράς των βαλβίδων.
Οι άδειες των νοσοκομείων
Η έρευνά μας επιβεβαιώνεται και εδώ καθώς τα ευρήματα απέδειξαν ότι στο Αττικό Νοσοκομείο έγιναν συνολικά 22 επεμβάσεις TAVI τη διετία 2016-2017 χωρίς το συγκεκριμένο νοσοκομείο να έχει πιστοποίηση να τις κάνει!
Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, αν και πήρε άδεια τον Απρίλιο του 2017, έκανε παράνομα επεμβάσεις και το 2016. Τέλος, υπάρχει πληθώρα πιστοποιημένων κέντρων τα οποία έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους βάσει της υπουργικής απόφασης του Μαρτίου του 2016, η οποία έλεγε ρητά πως αν ένα κέντρο δεν ξεπεράσει τις 20 TAVI κατ’ έτος, αίρεται η άδειά του. Αλλά…
Μια απόφαση-πρόκληση
…Το ΚΕΣΥ είχε άλλη άποψη. Την επόμενη ακριβώς μέρα που έγινε γνωστό από την εφημερίδα μας το γεγονός ότι το ΣΕΥΥΠ αρχίζει έλεγχο για το θέμα (αρχές καλοκαιριού), στάλθηκε ένα μέιλ από το ΚΕΣΥ προς όλα τα μέλη της επιτροπής για τις TAVI, με το οποίο τους ζητούσε να καταθέσουν προτάσεις για αυστηροποίηση της νομοθεσίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το προσχέδιο αυτής της απόφασης το δημοσιεύσαμε στις 22 Ιουλίου 2018 («Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI»), γράφοντας χαρακτηριστικά: «Επιχειρείται με τον νέο νόμο να “ξεπλυθούν” οι παλιές αμαρτίες και το κοντέρ (σ.σ.: για τα κέντρα που έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους) να αρχίσει να γράφει και πάλι από την αρχή».
Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε. Αρχές Σεπτεμβρίου και μεσούντος (!) του ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, αναρτήθηκε η νέα υπουργική απόφαση με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία αφενός αυστηροποιούσε κάποια δεδομένα για τις TAVI, αφετέρου άφηνε ανέγγιχτη τη «βασική εκπαίδευση» και παράλληλε άλλαζε τον αριθμό των επεμβάσεων βάσει του οποίου δύναται να αρθεί η σχετική άδεια.
Από 20 κατ’ έτος τις αύξησε σε 40 επεμβάσεις στη διετία. Αυτό σημαίνει ότι, πράγματι, το κοντέρ μηδενίζει και οι κλινικές που θα έπρεπε εδώ και καιρό να χάσουν τη άδειά τους λόγω των ελάχιστων επεμβάσεων που πραγματοποιούν αλλά και εξαιτίας των υψηλών ποσοστών θνητότητας θα εξακολουθήσουν –νόμιμα πλέον– να λειτουργούν και θα ελεγχθούν σε δύο χρόνια!
Η ειρωνεία είναι ότι οι ιθύνοντες του ΚΕΣΥ υποστηρίζουν ότι προχώρησαν σε αυτή την αλλαγή επειδή διαπίστωσαν «αδυναμίες» στο σύστημα των TAVI. Η αλήθεια είναι πως η «Εφ.Συν.» απλώς έβγαλε στη φόρα το ανύπαρκτο έργο τους.
2. Τα ευρήματα στο 401 ΓΣΝΑ
Λέγεται πως αν βρίσκεσαι κάτω από την «ομπρέλα» του στρατού, τίποτε δεν πρόκειται να σου συμβεί. Με περίσσια αλαζονεία φαίνεται πως λειτουργούσαν στο 401 ΓΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια, αφού δεν τους έλεγχε κανείς. Οταν λοιπόν τους έγινε γνωστό ότι υπάρχει αίτημα μηχανισμού της Πολιτείας για έλεγχο στα κιτάπια τους, μάλλον δυσαρεστήθηκαν.
Κάπως έτσι, καθυστέρησαν για τουλάχιστον έναν μήνα τον έλεγχο των επιθεωρητών, αγνοώντας σχεδόν επιδεικτικά το αίτημά τους. Χρειάστηκε η δραστική παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φώτη Κουβέλη για να ανοίξουν οι πόρτες του… αδύτου που λέγεται 401 ΓΣΝΑ και να μπουν σε αυτό οι επιθεωρητές. Και τι βρήκαν;
◼ Ολες οι επεμβάσεις TAVI έγιναν με βαλβίδα μιας και μόνο εταιρείας, της Medtronic. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε «εκπαιδεύσει» την Ομάδα Καρδιάς του νοσοκομείου. Με λίγα λόγια, η σχέση του νοσοκομείου με την εταιρεία ήταν μονοπωλιακή, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί υγιούς ανταγωνισμού.
◼ Ολα τα υλικά των επεμβάσεων εξοφλήθηκαν απευθείας από το νοσοκομείο στην εταιρεία. Ουδέποτε έγινε διαγωνισμός, ενώ ουδέποτε το νοσοκομείο κατέθεσε τα παραστατικά μέσω e ΔΑΠΥ ώστε να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Με απλά λόγια, το νοσοκομείο πλήρωσε τα υλικά των επεμβάσεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιβάρυνση και διαφυγόντα έσοδα για το εν λόγω ίδρυμα.
◼ Η προμήθεια των βαλβίδων και των συνοδών υλικών τους δεν γινόταν με τον συμβατικό τρόπο από το νοσοκομείο, αλλά με τη διαδικασία που επιλέγεται σε έκτακτες περιπτώσεις προμήθειας υλικών.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν έφτανε η εντολή στο γραφείο προμηθειών του νοσοκομείου για παραγγελία βαλβίδας, συνοδευόταν από ένα χαρτάκι όπου χειρόγραφα ήταν γραμμένο το όνομα της εταιρείας Medtronic. Να σημειωθεί εδώ ότι οι επεμβάσεις TAVI δεν είναι έκτακτα χειρουργεία, αλλά τακτικά. Το νοσοκομείο χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κωδικούς για να τις χρεώνει, απ’ αυτές που ορίζονταν από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).
◼ Για να γίνονται οι επεμβάσεις, έρχονταν γιατροί και εξωσωματιστές (τεχνική ειδικότητα απαραίτητη για την επέμβαση) από άλλα νοσοκομεία, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά αυθαίρετα. Αυτό είχε την εξής συνέπεια, μεταξύ άλλων: αν συνέβαινε κάτι σοβαρό στον ασθενή και οι συγγενείς ήθελαν να ζητήσουν ευθύνες, οι συγκεκριμένοι γιατροί να είναι «άφαντοι» καθώς πουθενά δεν προβλεπόταν η συμμετοχή τους στη διαδικασία.
◼ Δεν υπήρχαν συναινέσεις από τους ασθενείς ότι θα προχωρήσουν σε επέμβαση την οποία θα πραγματοποιούσε ουσιαστικά εκπαιδευόμενος –στις TAVI– γιατρός, όπως ήταν ο Χ.Κ. (με την παρουσία πρόκτορα), για την παρουσία του οποίου επίσης δεν είχαν συναινέσει.
◼ Ουδέποτε το νοσοκομείο ενημέρωσε το ΚΕΣΥ, ως όφειλε από τον νόμο, ότι είχε αναστείλει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις επεμβάσεις -λόγω «συμβάντων»-, ούτε επίσης είχε ενημερώσει ότι είχε προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση της Ομάδας Καρδιάς. Το νοσοκομείο κατά παράβαση της νομοθεσίας έστειλε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στο ΚΕΣΥ τα στοιχεία των επεμβάσεων και τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν ελλιπή.
◼ Στη σύνθεση της αρχικής Ομάδας Καρδιάς συμμετείχε ως δεύτερος θωρακοχειρουργός γιατρός που αποδεδειγμένα δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα να συμμετέχει σε αυτήν.
◼ Για όλους σχεδόν τους ασθενείς η προσπέλαση για την αντικατάσταση της βαλβίδας έγινε διαδερμικά (διαμηριαία) από τον θωρακοχειρουργό Χ.Κ., την ώρα που η σχετική νομοθεσία αναφέρει ρητά πως αυτού του είδους η προσπέλαση γίνεται μόνο από επεμβατικό καρδιολόγο.
◼ Η θνητότητα στις TAVI κατά την περίοδο που το νοσοκομείο λειτουργεί με πιστοποίηση ανέρχεται στο 22,22%, ποσοστό μακράν μεγαλύτερο από τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, που το τοποθετεί στο 5 με 5,5%. Αν προσθέσουμε και την περίοδο που το νοσοκομείο πραγματοποιούσε TAVI χωρίς άδεια, τότε το ποσοστό ανεβαίνει ακόμα πιο πολύ, στο 24,14%.
◼ Η εισήγηση για την πιστοποίηση του 401 ΓΣΝΑ ως κέντρου τοποθέτησης TAVI έγινε… προφορικά το 2016, από τον τότε πρόεδρο της αντίστοιχης επιτροπής του ΚΕΣΥ. Ουδέποτε υπήρξε εισηγητική έκθεση που να εξηγεί τους λόγους γιατί το 401 δικαιούται να πάρει άδεια από το υπουργείο Υγείας. Και όμως… πήρε!
◼ Το αρχείο των ασθενών που υποβλήθηκαν σε TAVI δεν ήταν ενταγμένο, ως ο κανονισμός του 401 ΓΣΝΑ αλλά και η σχετική νομοθεσία προβλέπουν, στο Γενικό Αρχείο του νοσοκομείου αλλά σε… άλλο χώρο. Η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε πρόβλημα… χώρου και έλλειψη προσωπικού!
◼ Οι επιθεωρητές κατέγραψαν περιπτώσεις TAVI που εισήχθησαν στο νοσοκομείο ως «έκτακτες», παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι τακτικές.
3. Τα ευρήματα στο ΚΕΣΥ
Υπενθυμίζουμε ότι η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI έχει την ευθύνη και την εξουσιοδότηση από το ΚΕΣΥ «να πραγματοποιεί επισκέψεις για επιβεβαίωση των αναφερόμενων προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας των αδειοδοτηθέντων κέντρων», σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Η έρευνα της «Εφ.Συν.» είχε αποδείξει πως ο έλεγχος αυτός δεν είχε γίνει ποτέ. Κάπου εκεί κατέληξαν και οι επιθεωρητές υγείας καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καταμαρτυρούν στο ΚΕΣΥ τα κάτωθι:
● Δεν έχει γνωμοδοτήσει ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές πλαίσιο της «βασικής εκπαίδευσης» των γιατρών στις Ομάδες Καρδιάς.
● Δεν έχει συγκεντρώσει, όπως ο νόμος ορίζει, τα στοιχεία των επεμβάσεων προς ενημέρωση της Εθνικής Βάσης Δεδομένων που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ουσιαστική αξιολόγηση των πιστοποιημένων κέντρων.
● Δεν έχει ελέγξει την καταλληλότητα των συμμετεχόντων στις Ομάδες Καρδιάς και ούτε έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στα κέντρα προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.
● Γνωμοδότησε θετικά ώστε να λάβει άδεια η καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ, χωρίς ωστόσο να αξιολογήσει τα έως τότε αποτελέσματα της κλινικής, μια και γίνονταν επεμβάσεις εκεί από το 2013. Υπενθυμίζουμε ότι λίγο πριν δοθεί η άδεια από το ΚΕΣΥ στο 401 ΓΣΝΑ, η τότε διοίκηση του νοσοκομείου είχε αναστείλει τις TAVI λόγω «συμβάντων», δηλαδή λόγω θανάτων των ασθενών. Το ΚΕΣΥ αγνοούσε αυτή την εξέλιξη αν και είναι –υποτίθεται– ο εποπτικός φορέας των TAVI.
● Δεν εισηγήθηκε τη βελτίωση των υπουργικών αποφάσεων για τις TAVI στο θέμα των εκπαιδευτών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα ασυμβίβαστου. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε συμμετοχή εκπαιδευτών για TAVI οι οποίοι ταυτόχρονα συμμετείχαν και στην επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI και παράλληλα πραγματοποιούν και οι ίδιοι TAVI στις κλινικές τους. Τρία σε ένα δηλαδή!
● Υπήρξε η ωμή παραδοχή από το ΚΕΣΥ ότι δεν έχει τον μηχανισμό και τη δυνατότητα να εφαρμόσει τον νόμο για τις TAVI που το ίδιο εισηγήθηκε!
Οι πρωταγωνιστές
Στη φωτογραφία απεικονίζεται άνετος ο αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ, Χ.Κ., πάνω από ασθενή, παρατηρώντας τους συναδέλφους του να πραγματοποιούν ιατρική πράξη.
Τελευταία φορά που κοιτάξαμε το πρωτόκολλο αποστείρωσης ενός χειρουργείου, το μπλουζάκι της ΑΕΚ δεν περιλαμβανόταν ως ενδεδειγμένη ενδυμασία για τον συγκεκριμένο χώρο. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο…
Στο πόρισμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Χ.Κ. έχει σε κάποια σημεία την τιμητική του.
Ας δούμε ποια είναι αυτά:
● Είναι αυτός που δύο φορές, στις 29 Οκτωβρίου 2013 και στις 24 Φεβρουαρίου 2014, υπέβαλε αίτημα εκ μέρους του 401 ΓΣΝΑ προς το ΚΕΣΥ προκειμένου να λάβει πιστοποίηση για TAVI. Το αίτημα το είχε υπογράψει μόνο ο ίδιος, βάζοντας την υπογραφή του στη θέση «ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής» –θέση την οποία δεν κατείχε– και χωρίς να το έχουν συνυπογράψει άλλα όργανα της διοίκησης του νοσοκομείου ή έτεροι ανώτεροι στρατιωτικοί.
● Είναι αυτός που έστειλε με… δύο χρόνια καθυστέρηση στο ΚΕΣΥ την ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επεμβάσεων TAVI. Τα στοιχεία, δε, που έστειλε ήταν ελλιπή.
● Είναι αυτός που ουδέποτε είχε ενημερώσει τους ασθενείς του ότι τελεί υπό καθεστώς εποπτείας από εκπαιδευτή προκειμένου να τους κάνει την επέμβαση. Αντιθέτως, εμφανιζόταν απέναντι στους ασθενείς ως ο γιατρός που κατέχει το θέμα!
● Είναι αυτός που γνώριζε ότι ο 2ος θωρακοχειρουργός της Ομάδας Καρδιάς του νοσοκομείου δεν είχε τα προσόντα να συμμετέχει, κι όμως τον συμπεριέλαβε σ’ αυτήν.
● Είναι αυτός που κρατούσε στο σπίτι του (!), κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, το αρχείο των ασθενών της κλινικής που υποβλήθηκαν σε TAVI. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ομολόγησε ο ίδιος στους επιθεωρητές και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι φοβόταν πως τα στοιχεία των ασθενών θα διαρρεύσουν σε εφημερίδα (εννοούσε τη δική μας). Αλήθεια, τι ακριβώς φοβόταν ο κ. Χ.Κ.;
● Είναι αυτός που κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας και στρατιωτικών κανονισμών υποστήριζε από το 2014 στο προσωπικό του ιστολόγιο, αλλά και σε εφημερίδες, πως η καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ ήταν πιστοποιημένη να κάνει TAVI, έναν χρόνο πριν βγει η σχετική νομοθεσία και δύο χρόνια πριν η κλινική πάρει την πιστοποίηση. Με απλά λόγια, ήταν αυτός που έλεγε ψέματα και παραπλανούσε το κοινό.
Η στρατιωτική ηγεσία και η στρατιωτική Δικαιοσύνη
Η υπόθεση του 401 ΓΣΝΑ εκθέτει ανεπανόρθωτα τις διοικήσεις του νοσοκομείου αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία. Και αυτό γιατί όσα περιγράψαμε πιο πάνω ήταν γνωστά εδώ και χρόνια από αναφορές μελών του προσωπικού του νοσοκομείου, οι οποίες αρχειοθετήθηκαν ή απλώς δεν ελήφθησαν υπόψη.
Οσοι από τους λιγοστούς –δυστυχώς– αξιωματικούς έθιξαν τα κακώς κείμενα μετατέθηκαν! Κάποιοι άλλοι αποστρατεύτηκαν άρον άρον. Το αφήγημα της αριστείας και της πατρίδας είναι καλό για παράτες και για δημόσιες σχέσεις, αλλά αμαυρώνεται επικίνδυνα μπροστά σε ευρήματα σαν αυτά των επιθεωρητών υγείας για το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας.
Από πέρυσι τον Δεκέμβριο είχαμε την ενημέρωση από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα πως η στρατιωτική Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με την έρευνά μας. Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και δεν έχει ακουστεί τίποτε από πλευράς της. Αντιθέτως, επιμέρους πτυχές αυτής της υπόθεσης, όπως μάθαμε, έχουν ήδη αρχειοθετηθεί από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε να μην κάνουν το ίδιο με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ.
Το έργο του ΣΕΥΥΠ και η αναστολή της άδειας του 401 ΓΣΝΑ
Ομολογουμένως η δουλειά των επιθεωρητών υγείας υπό την επίβλεψη του γενικού επιθεωρητή του Σώματος, Σταύρου Ευαγγελάτου, ήταν εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε τρεις μήνες έκαναν φύλλο και φτερό τόσο το 401 ΓΣΝΑ όσο και το ΚΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν σειρά εμποδίων στη διάρκεια της έρευνάς τους, ειδικά στο κομμάτι εκείνο που αφορούσε το να καταφέρουν να μπουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Τα ευρήματά τους έρχονται σε μια περίοδο που η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ αποφάσισε, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, να αναστείλει την άδεια για TAVI από τη διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ. Ετσι, δικαιώνεται απόλυτα και η δημοσιογραφική μας έρευνα, η οποία αγνόησε απειλές, εξώδικα και μηνύσεις και έφερε σε πέρας το ζητούμενο: την αποκάλυψη της αλήθειας.