Την υλοποίηση του πρώτου θετικού δημοσιονομικού μέτρου ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός: Απόδοση 820 εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των Μνημονίων σε πανεπιστημιακούς, γιατρούς, ένστολους, δικαστικούς, σώματα ασφαλείας, πυροσβέστες
Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21η Αυγούστου και το τέλος των Μνημονίων γίνεται πράξη. Αφορά μια από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αυτήν για την επιστροφή αναδρομικών.
Με την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας και τις άλλες που θα έρχονται στη Βουλή διαδοχικά, η κυβέρνηση ξεκινά στη μεταμνημονιακή εποχή να αποκαθιστά αδικίες και εκκρεμότητες της οκταετούς οικονομικής κρίσης. Να αίρει σταδιακά “τις μεγάλες αδικίες που έλαβαν χώρα τον καιρό των Μνημονίων, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της διαφθοράς”. “Αυτή είναι λοιπόν η απόφασή μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Η Δικαιοσύνη να επιστρέψει σε αυτόν τον τόπο. Και θα επιστρέψει” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας δεχόμενος θερμό χειροκρότημα.
Με σαφή συμβολισμό από τη χθεσινή εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα ότι προχωρά σήμερα στη Βουλή “διά νόμου στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των Μνημονίων”. Αυτό, όπως είπε, αφορά “την αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες και φυσικά εκείνοι και εκείνες που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας”.
Σε ένα μήνα τα αναδρομικά για τους ένστολους
Προανήγγειλε σε ό,τι αφορά τους ένστολους ότι τα αναδρομικά θα αποδοθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, σε έναν μήνα από σήμερα. “Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς”. Είπε ότι, παρά τις αδικίες που υπέστησαν στα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές απολαβές τους, “ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε τη σημαία, ούτε μια στιγμή δεν κάνατε πίσω από το υπέρτατο καθήκον, παρά τις αδικίες αυτές”. Σημείωσε ότι για τη στάση τους η Πολιτεία τους χρωστά βαθιά ευγνωμοσύνη και την έγνοια της να είναι “από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι “είναι επιλογή και καθήκον μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας” και όχι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις. Αφού επισήμανε ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν, εξήγησε πως “είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης”.
Αφήνουμε πίσω μια σκληρή περίοδο
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της “μια σκληρή περίοδο, αυτήν της οικονομικής κρίσης” και σημείωσε ότι “τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησής της, έχουμε επιλέξει και πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα, να αναλάβουμε δράση, να ξεκολλήσουμε από την αδράνεια, να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα και τις χρόνιες εκκρεμότητες που μας κρατάνε καθηλωμένους”. Στόχος, σημείωσε, όχι μόνο να ξαναπατήσει στα πόδια της η χώρα, μετά από οκτώ σκληρά χρόνια Μνημονίων και οικονομικής καθήλωσης, αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί”.
“Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια, όχι παρίας”
Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι την “άριστη αποτρεπτική ικανότητα” της Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι “είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πάντα το πιο άρτια εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο έμψυχο δυναμικό και για τις πραγματικές μάχες, ακριβώς επειδή θέλουμε αυτές να συμβούν ποτέ”. Τόνισε ότι, σε μια περίοδο και μια περιοχή με πολλαπλές εντάσεις και προκλήσεις, η Ελλάδα έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή “να μην είναι ο παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά να ανακτήσει ξανά το κύρος και τον ρόλο που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή”. “Να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Πρωτοπόρος δύναμη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή”.
Επισημαίνοντας τον ρόλο, το υψηλό φρόνημα, τον επαγγελματισμό και την αίσθηση του δημοκρατικού και πατριωτικού καθήκοντος της Π.Α., εξήγησε ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί μια τέτοια στρατηγική πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ούτε να ανακτηθεί ένας τόσο κρίσιμος ρόλος στην περιοχή”.
“Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν απειλείται από κανέναν”
Έστειλε το μήνυμα ότι “η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας”, “δεν παρασύρεται σε διενέξεις, σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει”. “Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν απειλείται από κανέναν” υπογράμμισε εξαίροντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Πολεμική Αεροπορία. Εξήρε επίσης την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.
ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ