kefaloniantimes.gr
To ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ, Αιγαίο, εθεάθη ανατολικά και νότιο-ανατολικά της Κεφαλονιάς, δηλαδή, ανατολικά της Σάμης, Πόρου και η αποστολή του είναι σημαντική. Για όσους δεν γνωρίζουν το ΕΛΚΕΘΕ σημαίνει Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και οι αποστολές που αναλαμβάνει είναι:
- Συντήρηση θαλάσσιων μετεωρολογικών σταθμών (οι οποίοι βρίσκονται σε τσαμαδούρες).
- Bοήθεια σε αποστολές που εμπλέκονται με ναυάγια, είτε είναι ναυάγια που έχουν λάβει χώρα πρόσφατα, είτε αρχαία ναυάγια λόγω του βάθους που πιθανότατα να βρίσκονται. Εκεί το ΕΛΚΕΘΕ βοηθάει με τα βαθυσκάφη του.
- Μελέτη των ειδών των ψαριών κάθε μεγέθους που βρίσκονται στις Ελληνικές Θάλασσες. Μπορεί αρκετά ψάρια να είναι νόστιμος μεζές, αλλά κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα προς βρώση.
- Μελέτη του βυθού, από τα πετρώματα του, μέχρι και τα φύκια και άλλους οργανισμούς που ζουν σε μεγάλα βάθη.
- Μελέτη της θάλασσας, του υγρού στοιχείου δηλαδή, καθώς διαφέρει από βάθος σε βάθος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ενημέρωσε ότι αντικείμενο του προγράμματος είναι η γεωλογική-γεωφυσική αποτύπωση της περιοχής του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (Εσωτερικό Ιόνιο), με σκοπό την εύρεση πιθανών γεω-κινδύνων σχετικά με την ερευνητική γεώτρηση που θα γίνει από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛ.ΠΕ) για την έρευνα υδρογονανθράκων καθώς και η μέτρηση διαφόρων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών προκειμένου να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.