Ενώ Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδιναν μάχη οπισθοφυλακών – *Σία Αναγνωστοπούλου: Στο άρθρο 16 συμπυκνώνεται η σύγκρουση προοδευτικών και νεοσυντηρητικών δυνάμεων * Τ. Χριστοδουλοπούλου: Η πρόταση Βενιζέλου σαμποτάρει τη διαδικασία – Αρ. Μπαλτάς: Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ
Την ανάγκη αλλαγών στο σύνταγμα, που σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύονται από την «πικρή» εμπειρία της μνημονιακής περιόδου και της επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού σε κοινωνία και δημοκρατία υπογράμμισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο κατά τη συζήτηση. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ., έδιναν μάχες οπισθοφυλακών υπερασπιζόμενοι την ατζέντα του νεοφιλελευθερισμού με αιχμή την απαίτηση για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά αδυνατώντας να κρύψουν την επιθυμία τους να μην αλλάξει τίποτα στο σύνταγμα σε προοδευτική κατεύθυνση.
Πελατειακό σύστημα
«Συμφωνούμε όλοι ότι αυτή η κοινωνία, αυτήν τη στιγμή και μετά την εμπειρία της κρίσης, φωνάζει ότι το πολιτικό σύστημα συγκροτήθηκε σε μία ελίτ σε διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα, με πελατειακό σύστημα άρα, κάπου πρέπει να σπάσει αυτό;» αναρωτήθηκε η Σία Αναγνωστοπούλου κάνοντας αναφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη βουλευτική ασυλία και τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας ώστε «να μην έχουμε αυτήν την επαγγελματοποίηση της βουλευτικής ζωής που δημιουργεί από την άλλη μεριά και αναγκαστικά πελατειακές σχέσεις».
Σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16 Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «εδώ συμπυκνώνεται η σύγκρουση Αριστεράς, προοδευτικών δυνάμεων με τον νεοφιλελευθερισμό και τις νεοσυντηρητικές δυνάμεις» και σημείωσε ότι «το άρθρο 16 είναι η περιφρούρηση του άρρηκτου δεσμού ισότητας και ελευθερίας» παρατηρώντας ότι «εάν για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις η ελευθερία είναι ένα πράγμα και σχετίζεται με τον ιδιωτικό τομέα, για τον προοδευτικό κόσμο ελευθερία και ισότητα είναι ένα πράγμα».
Θεσμικά αντίβαρα
«Το σύνταγμα αποδείχθηκε ανθεκτικό, όμως οι ρωγμές που έχει υποστεί από τα δέκα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιες και πρέπει επειγόντως να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε θεσμικά αντίβαρα, ώστε να μην περιπέσουμε πάλι σε τέτοια περιπέτεια όπως αυτή της οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου κι απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «συνταγματικού λαϊκισμού» αναρωτώμενη: «Θεωρούν λαϊκίστικο το ότι συζητάμε να υπάρχουν τρεις θητείες για τους βουλευτές, γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε συντεχνία και να κάνουμε επάγγελμα την πολιτική;».
Αναφέρθηκε στην πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου να μην ψηφιστεί καμία διάταξη με 180 ψήφους σχολιάζοντας ότι «στην πραγματικότητα σαμποτάρει όλη τη διαδικασία». Επιπλέον επισήμανε ότι «από τη μια υπάρχει μια μαξιμαλιστική απαίτηση «αλλάξτε τα, ρε παιδιά, όλα και αλλάξτε τα ριζικά» και, από την άλλη, υπάρχει ένας απίστευτος ιδεολογικός και πολιτικός συντηρητισμός να μείνουν τα πράγματα ως έχουν» καλώντας «να διαλέξουμε σε ποιο στρατόπεδο είμαστε και να κατανοήσουμε ότι οι νέες ανάγκες, που υπάρχουν, απαιτούν κάποια γενναία βήματα».
«Να δούμε το σύνταγμα ως κάτι πιο μακροπρόθεσμο, έξω από τους συσχετισμούς της στιγμής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, να το δούμε ως κάτι που μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα μακροχρόνια» επισήμανε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος επικεντρώθηκε στο ζήτημα των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Σημείωσε ότι «μπορούμε να βρούμε σε αυτήν την αναθεώρηση τρόπους ώστε και στο πρώτο επίπεδο, δηλαδή στο άρθρο 3 του συντάγματος και τα συναφή, να καθοριστούν συγκεκριμένα ώστε το κράτος να καταστεί όντως ουδετερόθρησκο».
Πλήρη δικαιώματα
Ο Αρ. Μπαλτάς τόνισε ότι «αν είναι να πληρώνει το κράτος τους ιερείς, να πληρώνει και τους ιερείς των άλλων θρησκειών», ενώ σε σχέση με τον πολιτικό όρκο σχολίασε ότι «είναι όρκος – συμβόλαιο τιμής που ο υπάλληλος του κράτους συνάπτει με την αντίστοιχη κρατική αρχή». Επισήμανε ακόμα πως «πρέπει να πούμε ότι οι ιερείς που θα φύγουν από την άμεση χρηματοδότηση του κράτους, ως Έλληνες πολίτες, θα έχουν όλα τα δικαιώματα περίθαλψης, υγείας, εκπαίδευσης» και, μνημονεύοντας την ευαγγελική ρήση «τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», μίλησε για ειλικρινή διάλογο.
Βενιζέλος: Συνταγματικός λαϊκισμός
Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η πιο χαρακτηριστική τοποθέτηση ήταν αυτή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε να μην περάσει κανένα άρθρο προς αναθεώρηση με πάνω από 179 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να μην έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αλλαγές στο σύνταγμα μόνο με 151 ψήφους. Μάλιστα έκανε λόγο για ανάγκη μιας «Βουλής συνταγματικής υπευθυνότητας», ενώ δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι «η χειρότερη μορφή λαϊκισμού είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός».
«Η αναθεώρηση θα ακουστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη μόνο εάν είναι μια αναθεώρηση που θα στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικώς ενεργός πολίτης» υποστήριξε από τη μεριά του ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος υπερασπιζόμενος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους και τη συγκεντροποίηση του δικαστικού ελέγχου της αντισυνταγματικότητας με κύριο επιχείρημα τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Ν.Δ.: Ιδεολογικές φαντασιώσεις
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιδιώκει «να ‘κάψει’ την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα» για τα επόμενα δέκα χρόνια. Εξέφρασε δε την απαρέσκειά του για τις προτάσεις περί ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής στη διακυβέρνηση κάνοντας λόγο για «έναν κουρασμένο και απογοητευμένο λαό που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι η κολακεία», ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα χρεοκόπησε «γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να διαπαιδαγωγήσει κατάλληλα τον ελληνικό λαό».
«Θα πρέπει να μην λέμε πράγματα που είναι ανεδαφικά και τα οποία αναφέρονται σε ιδεολογικές φαντασιώσεις που ποτέ δεν τις είδαμε να πραγματοποιούνται σε αυτόν τον κόσμο μέχρι σήμερα» προέτρεψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας και επανέλαβε ότι «ούτε η διαφθορά ούτε η διαπλοκή πρέπει να πολιτικοποιείται. Όσοι είναι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι έχουν όνομα». Από τη μεριά της η Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα αναχρονιστικό κείμενο με προτάσεις επικίνδυνες, όπως δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και προτάσεις θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής».
Κ. Παπακώστα: Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες
«Οι εποχές άλλαξαν και μας γνέφουν με προσμονή, είμαστε υποχρεωμένες όλες και όλοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών, στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος» τόνισε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.