Σώπα, σώπα κι άκουγε! Ακου τα γεωτρύπανα πώς σχίζουν την σάρκα του τόπου μας, πώς διαταράσσουν την αέναη αρμονία του. Ακου πώς χτυπούν πάνω στα βήματα των ιερέων, στον δρόμο για τη Δωδώνη, που περπατούσαν ξυπόλυτοι και κοιμόντουσαν κατά γης, για να ’ναι σε συνεχή και άμεση επαφή με τη γη και τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Μην επιτρέψεις την ιεροσυλία (…)
Αυτά τα ωραία και πολλά περισσότερα θα ακουστούν απόψε, δέκα η ώρα, στο Art Theater [Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη], σ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Πρόκειται, διαβάζουμε, για την παράσταση «Ηπειρος-Απειρος χώρα», μια παράσταση «λόγου, εικόνας και ανεπανάληπτης ηπειρώτικης μουσικής, αφιερωμένη στον αγώνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ηπειρο και παντού».
Είναι αλήθεια ότι οι εξορύξεις χωρίς μελέτη είναι μια πληγή για τη χώρα και την οικονομία της, για το σώμα της χώρας και τη μελλοντική του υπόσταση. Η Ηπειρώτισσα εκπαιδευτικός Τζένη Σιούτη, με σπαραχτικό λόγο, προσπαθεί να αποτρέψει την ερήμωση της πατρίδας της, καταφεύγοντας [πού αλλού παρά] στην ποίηση, στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων. «…Πες το όπως θες! Ταξίδι πραγματικό ή φανταστικό, με τα μάτια, την ακοή, την αφή, την όσφρηση, ή απλά με τα μάτια, τα αφτιά, τα αγγίγματα, τις μυρωδιές της ψυχής!
Πες το έρωτα, αγάπη, πόνο, αποστέρηση, (…) ξενιτιά, τόπο μακρινό ή κοντινό, φύση, χώμα, νερό, πέτρα, γη, δική σου γη! Πες το μνήμη, σεβασμό στον άλλο, έγνοια, κοινωνικότητα, (…), κληρονομιά που σε κάνει να νιώθεις άνθρωπος, να σέβεσαι τις αξίες και τις μνήμες κάθε ανθρώπου, τους τόπους των άλλων ανθρώπων, ξένων και δικών, τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του άλλου! Μουσική της ψυχής των ανθρώπων, του σεβντά, του μερακλώματος, της άποψης, γι’ αυτούς που είναι, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν φύγει»!
Για τις εξορύξεις δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μεταξύ των υπεύθυνων κρατικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Οι γεωτρήσεις που έχουν ήδη αρχίσει, προκαλούν «πανικό» στο περιβάλλον, αφού το αναταράσσουν και εκδιώκουν την πανίδα, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τη χλωρίδα σε περιοχές μάλιστα που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές natura, άρα απρόσφορες για βιομηχανικές επεξεργασίες.
«Σώπα, σώπα κι άκουγε!
Ακου, τα βήματα των Μολοσσών, των Αθαμάνων, των Θεσπρωτών και των Χαόνων, πώς γίνονται ένα με τους αέρηδες της Πίνδου, πώς σμίγουν με τις φωνές των ανθρώπων, φωνές χαράς, λύπης, προσμονής. Ακου, άκου πώς σμίγουν άνθρωποι -φύση και ήχοι. Σώπα, σώπα κι άκουγε!».
Τα κείμενα θα διαβάσουν οι Εύα Ξεζωνάκη και ο Λεωνίδας Κακούρης, ενώ παίζει και τραγουδά η «απαράμιλλη ηπειρώτικη ζυγιά» των: Ηλία Πλαστήρα στο κλαρίνο, Δημήτρη Κωνσταντή στο λαούτο, Γιώργου Γκόγκου στο βιολί και Διονύση Ζώη στο ντέφι. Αναμένεται θερμή βραδιά, που θα συνδυάσει επιμόρφωση [αντιστασιακής υφής] και ψυχαγωγία, ειδικά για τους καλούς Ηπειρώτες [καλούς, εννοείται, στον αγώνα και τη μουσική].
Για την ιστορία: Οι γεωτρήσεις είναι δώδεκα μέτρων, τοποθετούνται αμέτρητα κιλά εκρηκτικών, γίνονται χιλιάδες εκρήξεις για να διαπιστωθεί αν τα κοιτάσματα είναι βιώσιμα· κόβονται δέντρα, ανοίγονται δρόμοι, δημιουργείται οπτική και ηχητική όχληση. Δεν θα είναι μία απλή εκδήλωση η αποψινή. Στην κρατική ακηδία επιτίθεται.