20:07 | 19 Νοε. 2018 \ tvxs
To ραντεβού Μητσοτάκη – Ιερώνυμου έγινε ημέρα Δευτέρα, ώρα 8 το πρωί, στην Μονή Πετράκη. ‘Ηταν 5 Νοεμβρίου και την ακριβώς επόμενη ημέρα, την Τρίτη, ο αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και ακολούθησε το κοινό ανακοινωθέν με το λεγόμενο «προσύμφωνο» για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.
Στην συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr – και παρά τις θολές… ημιδιαψεύσεις της ΝΔ – συζητήθηκαν εκτενώς οι διαβουλεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Εκκλησίας. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σχεδόν όλο το πλέγμα των θεμάτων που βρίσκονταν στο τραπέζι, πλην του θέματος της μισθοδοσίας των κληρικών το οποίο ήταν ακόμη ανοιχτό. Αμέσως μετά, ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε και την λεγόμενη «μικρή Ιεραρχία», την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, και την επόμενη ημέρα ακολούθησε το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό και η ανακοίνωση του πλαισίου συμφωνίας των 15 σημείων για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, από πηγές με γνώση της πορείας των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αρχιεπισκοπής, στην συνάντηση όντως ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποτρέψει την ολοκλήρωση της συμφωνίας πιέζοντας τον κ. Ιερώνυμο να «παγώσει» το όλο θέμα μέχρι να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στην πίεση αυτή μεταξύ των επιχειρημάτων που επιστράτευσε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν και το ότι… «ο Τσίπρας είναι άθεος», ενώ «εγώ είμαι χριστιανός».
Οι φράσεις και οι διάλογοι αυτοί διαψεύδονται τόσο από την ΝΔ όσο και από την αρχιεπισκοπή, η Εφημερίδα των Συντακτών όμως επιμένει στο ρεπορτάζ της. Και, την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι υπήρξαν τρεις παράλληλοι άξονες πίεσης από την πλευρά της ΝΔ προς την Ιεραρχία προκειμένου να «μπλοκαριστεί» η συμφωνία.
Ο πρώτος άξονας ήταν ακριβώς η απ’ ευθείας εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι «συστάσεις» του προς τον αρχιεπίσκοπο στο επίμαχο ραντεβού.
Όταν αυτές οι συστάσεις δεν απέδωσαν, ο δεύτερος άξονας στήθηκε μέσω του «συστήματος Σαμαρά». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί στενή, έως καθοδηγητική σχέση, με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει βλέψεις διαδοχής του αρχιεπισκόπου και ήταν ο ιεράρχης που υιοθέτησε και την πλέον επιθετική στάση έναντι της συμφωνίας από την πρώτη στιγμή μετά τις ανακοινώσεις του αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού. «Ο Χρυσόστομος είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα»… κομματάρχης του Σαμαρά στην Μεσσηνία», λένε οι γνωρίζοντες τους πολιτικο-εκκλησιαστικούς συσχετισμούς και συμμαχίες, ενώ εξίσου στενές σχέσεις φέρεται να έχει ο πρώην πρωθυπουργός και με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστό για τις σκληρές και υπερσυντηρητικές θέσεις του.
Με επίκεντρο αυτούς τους δύο μητροπολίτες, αλλά και τον Δημητριάδος Ιγνάτιο που επίσης εμφανίζεται ως υποψήφιος διάδοχος του αρχιεπισκόπου, φέρεται να μεθοδεύτηκε το σχέδιο ακύρωσης του κ. Ιερώνυμου από την Ιερά Σύνοδο. Κι εδώ ως τρίτος, ενισχυτικός άξονας λειτούργησε το δίκτυο που έχουν συγκροτήσει με τους πιο σκληρούς εκκλησιαστικούς κύκλους οι γνωστοί ακραίοι της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης. Μέσα από αυτό το δίκτυο, μητροπολιτών, εκκλησιαστικών παραγόντων αλλά και συνδικαλιστικών εκπροσώπων των κληρικών δημιουργήθηκε το εκρηκτικό κλίμα που τελικά ανάγκασε τον αρχιεπίσκοπο να κάνει την υποχώρηση τακτικής στην σύνοδο της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή.