Δυναμικό όχι στον φασισμό από εκατοντάδες μαθητές που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας – Μικρής έκτασης επεισόδια μετά το τέλος της πορείας
Εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, υψώνοντας τις φωνές τους ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία. Με συνθήματα όπως «η νεολαία στην πρώτη γραμμή κόντρα στον φασισμό και στον εθνικιστή» και «κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή γίνεται μαχαίρι στα χέρια των ναζί» πραγματοποίησαν δυναμική πορεία από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα.
«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία», «οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους» έγραφε το πανό της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας που διοργάνωσε την κινητοποίηση και αποτελείται από πάνω από είκοσι σχολεία. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών και αστυνομικών με το τέλος της πορείας
Το κάλεσμα έγινε έπειτα από καταλήψεις που υποστηρίζουν ομάδες ακροδεξιών στα σχολεία όλης της χώρας επιχειρώντας να διαδώσουν τον ρατσιστικό λόγο τους, καλώντας τους μαθητές σε κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία.
«Μαζική απάντηση σε εθνικιστικές κινήσεις, στην προκειμένη περίπτωση στις καταλήψεις, αποτελεί ευθύνη όλων μας και αφορά το μέλλον μας. Αυτά τα άτομα αύριο θα ψηφίζουν και φασιστικά κόμματα και δεν θέλουμε», επισημαίνει η Ηρώ, 16 χρονών από το 1ο ΓΕΛ Χολαργού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ίριδα, επίσης 16 από το ίδιο σχολείο, προσθέτει, πως οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες από τη Χρυσή Αυγή. «Μερικοί παρερμηνεύουν τη συμφωνία για το Μακεδονικό και οι ακροδεξιοί το εκμεταλλεύονται για να περάσουν την προπαγάνδα τους». Στο Χολαργό δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή στα σχολεία, στο γειτονικό Παπάγου, όμως ναι. Ούτε στην Αγία Παρασκευή, συμπληρώνει η 16χρονη Ιφιγένεια. Και τα τρία κορίτσια, όμως, αναφέρουν, πως δυστυχώς οι περισσότεροι μαθητές είναι αδιάφοροι για τα κοινά.
«Δεν θέλουμε το φασισμό στα σχολεία μας, ούτε και πουθενά, δηλαδή», αναφέρει η Πένυ από το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων. Στα σχολεία των Βριλησσίων δεν υπάρχουν κρούσματα με ακροδεξιούς, αλλά στη γειτονιά ναι, κάποιοι είναι στρατευμένοι, άλλοι όχι, περιγράφει η Πένυ.
Στη Δάφνη, σύμφωνα με τον 17χρονο Διονύση, έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε μαθητές και φοιτητές. Στο δικό του σχολείο, όμως, κρούσματα ακροδεξιών δεν υπάρχουν. Για τις καταλήψεις σχετικά με το Μακεδονικό, αναφέρει πως οργανώθηκε από μια πολύ μικρή ομάδα μαθητών, η οποία είναι καθοδηγούμενη.