19.12.2018, 19:05 | efsyn.gr
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα γνωστού μεγαλοεφοπλιστή, ιδιοκτήτη ΜΜΕ και ενασχολούμενου με τα αθλητικά δρώμενα, ο οποίος ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριό του.
Το διαβατήριο είχε αφαιρεθεί από τον εφοπλιστή μετά τη διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, έπειτα από δίωξη που του είχε απαγγελθεί.
Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε, όμως, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Ο εφοπλιστής ζήτησε από την αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.
Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2019 στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη. Ωστόσο, σήμερα, εκδόθηκε από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ απόφαση επί της αίτησης αναστολής, η οποία και απορρίφθηκε.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη του ΠΔ 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους από την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.
Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς αυτό το περιοριστικό μέτρο δεν αφήνει στη διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.
Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί, καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.