Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων παρακολούθησε στον ιερό ναό της Παναγίας Καμαριώτισσας ο πρωθυπουργός
Στην ηλιόλουστη Σαμοθράκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Πέντε κάτοικοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του χιονισμένου νησιού για να πιάσουν τον σταυρό, με τον πρωθυπουργό στη συνέχεια να τους συγχαίρει και να τους εύχεται «και του χρόνου», «πάντα δύναμη».
Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που ασπάστηκε τον Σταυρό μετά τον αγιασμό των υδάτων και είχε έναν σύντομο διάλογο με τον άνδρα που βούτηξε στα παγωμένα νερά. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού ευχήθηκε στους άνδρες που βούτηξαν για τον Σταυρό, είπε χαριτολογώντας σε αυτόν που τον έπιασε: «εσύ πρέπει να κρύωσες πολύ όμως» και ρώτησε ποια μπορεί να είναι η θερμοκρασία του νερού…
Στην Σύρο ο ΠτΔ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Σύρο. Ακολούθησε λιτανεία του Τιμίου Σταυρού προς την πλατεία Κανάρη, στο λιμάνι, όπου και έγινε ο αγιασμός των υδάτων προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄
Στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος απάντησε εμμέσως στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει:
«Τον Λαό μας και το Έθνος μας ώστε, με βάση την αθάνατη Ιστορική μας Κληρονομιά, να χτίσουμε, όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Να το χτίσουμε υπ ερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια ώστε, μέσ’ από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση, να υπηρετεί, σύμφωνα με τους λόγους ίδρυσής της, την πρόοδο των Λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο. Ήτοι τον ρόλο του εγγυητή, σε διεθνές επίπεδο και κατ’ εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Και την Διεθνή Κοινότητα ώστε, υπό συνθήκες ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, να πορευθεί τον δρόμο που οδηγεί στην τελική καταξίωση του Ανθρώπου, τον δρόμο που του επιτρέπει να καταστεί, εν τέλει, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.»