Πέρασαν από τη βουλή της πΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Αναμένεται διάγγελμα του Ζόραν Ζάεφ. 

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο λόγος ήταν τα αιτήματα των Αλβανών βουλευτών. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε η χρυσή τομή και έτσι συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 81 βουλευτών, δηλαδή τα 2/3 επί του συνόλου των 120 βουλευτών, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τα αιτήματα των Αλβανών βουλευτών σχετίζονταν με το θέμα της υπηκοότητας. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ψηφιστεί τροπολογία, η οποία προβλέπει πως στο Σύνταγμα θα διαχωρίζεται σαφώς η υπηκοότητα από την εθνικότητα. Συγκεκριμένα θα αναφέρεται ρητά πως «η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Πρόκειται για μια τροπολογία που ακυρώνει επί της ουσίας τους ισχυρισμούς περί «παράδοσης της μακεδονικής εθνότητας».

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Αλβανούς βουλευτές, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως για την υπηκοότητα θα αποσαφηνίζεται επιπλέον πως η διατύπωση θα είναι στην αλβανική γλώσσα για τους αλβανικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Η εν λόγω διαφοροποίηση θα καταγράφεται σε όλους τους σχετικούς νόμους.  Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, έγινε αποδεκτή τροπολογία, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η Πολιτεία μεριμνά εξίσου για την διασπορά όλων των πολιτών της, ενώ στον νόμο για τα δελτία ταυτότητας θα συμπεριληφθεί και η εθνοτική ομάδαστην οποία ανήκουν οι πολίτες.

Ο επικεφαλής του κόμματος BESA ανέφερε πως «το κόμμα παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».