15.01.2019, 19:37 | efsyn.gr
Σε αχαρτογράφητα νερά το Brexit μετά την καταψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με την Ε.Ε.
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν – Αύριο η ψηφοφορία.
Στηρίζει την κυβέρνηση το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP – Η πολιτική επιβίωση της Τερέζα Μέι εξαρτάται μόνο από τους Συντηρητικούς.
Ντόναλντ Τουσκ: Θα συνεχίσουμε τις προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης και της μη συμφωνίας.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Αυξάνεται ο κίνδυνος μη συντεταγμένης εξόδου
Τζόνσον: «Ακόμη στο τραπέζι η μη-συμφωνία» (22:43)
Αν και προτιμάει να υπάρξει συμφωνία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που αμφισβήτησε από την αρχή τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι «η μη-συμφωνία είναι ακόμη στο τραπέζι».
Υποστήριξε ότι όσοι μιλούν για κινδύνους από μια έξοδο χωρίς συμφωνία «υπερβάλλουν σε μεγάλο βαθμό».
Τόνισε ότι θέλει μια συμφωνία που θα κρατάει τα καλά στοιχεία της υπάρχουσας συμφωνίας, αλλά θα καταργεί το «backstop» για τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας
Η δεύτερη χειρότερη ήταν το 1924, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ράμσει ΜακΝτόναλντ έχασε ψηφοφορία με 140 ψήφους διαφορά.
Σήμερα η Τερέζα Μέι έχασε με 230 ψήφους.
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, επομένως η επιβίωση της Τερέζα Μέι εξαρτάται αποκλειστικά από τις ψήφους του κόμματός της.
Μόνο 3 βουλευτές των Εργατικών υπερψήφισαν τη συμφωνία και 248 είπαν «όχι».
Και όπως ήταν αναμενόμενο, κατά ψήφισαν οι Σκωτσέζοι εθνικιστές (35), το DUP (10) και οι Φιλελεύθεροι (11).
Για αυξημένο κίνδυνο «μη συντεταγμένης εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αν και δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της Ε.Ε.» σημειώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Σημειώνω με λύπη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα. Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», έγραψε επίσης στο twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Αμεση αντίδραση από τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ε.Ε. λυπάται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είπε, παροτρύνοντας την κυβέρνηση Μέι να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, το συντομότερο δυνατόν.
«Τα 27 μέλη της Ε.Ε. θα παραμένουν ενωμένα και υπεύθυνα, όπως ήταν στη διάρκεια όλης της διαδικασίας, επιδιώκοντας να μειώσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί από το Brexit. Θα συνεχίσουμε τις προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης και της μη συμφωνίας. Ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου έχει αυξηθεί με αυτήν την ψηφοφορία και παρ’ όλο που δεν θέλαμε να συμβεί, θα προετοιμαστούμε και γι’ αυτό το σενάριο. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας που επετεύχθη με τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτή η συμφωνία είναι και παραμένει η καλύτερη και ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε μια τακτική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Στη συνέχεια ο Τουσκ μέσω twitter φαίνεται να παροτρύνει την κυβέρνηση Μέι να σκεφτεί το σενάριο ματαίωσης του Brexit.
Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η Τερέζα Μέι αμέσως μετά την ψηφοφορία.
«Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ε.Ε.
Πρώτα θα διασφαλίσει αν η Βουλή έχει ακόμη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αν ο Τζέρερμι Κόρμπιν θα καταθέσει πρόταση μομφής, συνέχισε η Μέι.
Αμέσως μετά ο ηγέτης των Εργατικών κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή αύριο.
Ήττα της Μέι με 230 ψήφους (21:40)
432 ψήφοι κατά της συμφωνίας
202 υπέρ της συμφωνίας
Βερολίνο προς Λονδίνο: Καμία διαβεβαίωση (21:34)
Όπως μεταδίδει το Politico, σε τηλεφώνημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού στη Γερμανίδα καγκελάριο η τελευταία αρνήθηκε να δώσει διαβεβαιώσεις.
«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσε καμία διαβεβαίωση πέρα από αυτό που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και αυτό που περιγράφεται στην επιστολή του Γιούνκερ και του Τουσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
Η κυβέρνηση «δεν θέλει να ακούσει, ούτε δίνει σημασία σε αυτά που λένε οι πολίτες», υποστήριξε στη Βουλή ο βουλευτής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, Γκρέγκορι Κάμπελ.
Όπως τόνισε, αν η Τερέζα Μέι χάσει στην ψηφοφορία, πρέπει να πάει πίσω στις Βρυξέλλες και να κάνει «ύστατο αίτημα για ελευθερία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με το Reuters, ο υπ. Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπ. Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπέρκλεϊ αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη με επιχειρηματίες στις 23.00 (ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά την ψηφοφορία.
Απευθυνόμενη στους βουλευτές η πρωθυπουργός τόνισε:
► Είναι μια ιστορική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για αιώνες. Εχουμε καθήκον να εφαρμόσουμε την απόφαση του λαού με έναν τρόπο που θα ενώσει τη χώρα.
► Ένα δεύτερο δημοψήφισμα «θα διχάσει περισσότερο τη χώρα»
► Δεν είναι προς το συμφέρον μας έξοδος στις στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.
► Η συμφωνία υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Βρετανών και εδώ και στην Ευρώπη. Θέτει τα θεμέλια για οικονομικές σχέσεις χωρίς προηγούμενο με την Ε.Ε. και είναι οι πλέον φιλόδοξες που θα συναφθούν με οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.
► Η σημερινή ψήφος δεν αφορά τι είναι καλύτερο για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αλλά το τι είναι καλύτερο για τη χώρα.
► Είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία που ο καθένας από εμάς θα συμμετάσχει σε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα.
► Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση, τις διαφωνίες, τον διχασμό, ήρθε η ώρα για όλους να πάρουμε μια απόφαση. Μια απόφαση που θα καθορίσει τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες, που θα καθορίσει το μέλλον των ψηφοφόρων μας, των παιδιών τους και των εγγονιών τους. Μια απόφαση που ο καθένας μας θα πρέπει να δικαιολογεί για τα επόμενα χρόνια.
► Ψήφος κατά της συμφωνίας είναι ψήφος για αβεβαιότητα, τον διχασμό και τον πραγματικό κίνδυνο μιας μη συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέστρεψε από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν προκειμένου να χειριστεί ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit, όπως ανέφερε μέσω twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ώρες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Γιούνκερ επρόκειτο να δώσει το «παρών» αύριο, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. για το Brexit.
Αν και η Ε.Ε. τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι αν δεν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, «μπορούμε να αλλάξουμε πορεία».
«Μπορούμε πάντα να ξαναδούμε ορισμένα πράγματα», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.
«Οτιδήποτε εκτός από μη-συμφωνία μπορεί να είναι καλό», τόνισε.
«Εάν απορριφθεί η συμφωνία απόψε, οι γενικές εκλογές είναι η καλύτερη λύση. Ελπίζω απόψε να καταψηφιστεί η συμφωνία προκειμένου οι πολίτες να πάρουν πίσω τον έλεγχο και να αποφασίσουν ποιους βουλευτές θέλουν και ποιος θα διαπραγματευτεί για λογαριασμό τους. Να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο αυτής της κυβέρνησης. Ψηφίστε κατά της συμφωνίας. Είναι κακή για την οικονομία, για τη δημοκρατία και για τη χώρα. Κάντε το σωστό και απορρίψτε τη συμφωνία, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και για το μέλλον μας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο ηγέτης των Εργατικών.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες: «Εχω να πω στους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αυτή τη διαπραγμάτευση: εάν η Βουλή καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία, τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Χιλιάδες Βρετανοί έξω από το Κοινοβούλιο (20:37)
Τόσο οπαδοί του Brexit όσο και οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο.
Οι πρώτοι με πλακάτ που γράφουν «Το φεύγουμε σημαίνει φεύγουμε» και οι δεύτεροι με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βουλευτές που έχουν στηρίξει την παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. κατήγγειλαν ότι προπηλακίστηκαν από διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους ανέμιζαν κίτρινα γιλέκα.
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την τελική πράξη αυτού του δράματος ως το αποτέλεσμα μια σκληρής μάχης εξουσίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου αλλά και ένα προοίμιο συνταγματικής κρίσης, καθώς κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να ακολουθήσει, αφού προς το παρόν κανένα σενάριο δεν έχει την πλειοψηφία.
Να κερδίσει η Μέι: πιθανότητες 1 στις 5
Είναι το πιο σαφές και το πιο απίθανο σενάριο. Εάν καταφέρει με κάποιον θαυματουργό τρόπο η Βρετανίδα πρωθυπουργός να μεταπείσει αρκετούς «αντάρτες» και να επικρατήσει στην ψηφοφορία, τότε θα ακολουθήσει η πορεία που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. για το Brexit. Φυσικά είναι πιθανό να υπάρξουν διαμάχες και διαφωνίες στην πορεία, αλλά θα ισχύσει το βασικό κείμενο.
Η Μέι να χάσει και υποσχεθεί ότι θα ξαναπροσπαθήσει: πιθανότητες 3 στις 5
Είναι το πιο πιθανό σενάριο (εκτός αν πρόκειται για δυσβάσταχτη ήττα). Η Μέι θα κάνει μια γρήγορη δήλωση, αναφέροντας ότι θα μεταβεί πάλι στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει κι άλλες υποχωρήσεις, κυρίως φυσικά στο θέμα του ιρλανδικού backstop. Το σκεπτικό είναι ότι όταν δει η Ε.Ε. -μέσω της ψήφου των βουλευτών- ποια είναι ακριβώς η άποψη της βρετανικής Βουλής, θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναζητηθεί μια νέα λύση προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Παράταση του άρθρου 50: πιθανότητες 4 στις 5
Απαραίτητη ίσως στην παραπάνω τακτική -και πιθανώς σε όλα τα σενάρια- είναι αυτό που έχει ανεπίσημα υποσχεθεί η Ε.Ε.: την παράταση της ημερομηνίας «εξόδου» μέχρι τον Ιούλιο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Λονδίνο. Βεβαίως υπάρχει και η εκκρεμότητα των ευρωεκλογών που μεσολαβούν και το ερώτημα είναι εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσουν οι Βρετανοί αφού θα ανήκουν ακόμα στην Ε.Ε., ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί κι άλλος χρόνος εάν χρειαστεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.
Η Μέι χάνει την ψηφοφορία και παρουσιάζει ένα Plan B: πιθανότητες 2 στις 5
Μερικοί Συντηρητικοί βουλευτές προβλέπουν ότι εάν είναι βαριά η ήττα, η Μέι μπορεί να αποφασίσει -ή να πειστεί- να αφήσει κατά μέρος το υπάρχον σχέδιο, να επιδιώξει παράταση του άρθρου 50 και να ξεκινήσει μια προσπάθεια για μια πιο συναινετική συμφωνία, ίσως με βάση το μοντέλο της Νορβηγίας. Δεδομένου ότι το σενάριο έχει απορριφθεί σθεναρά από την ίδια πολλές φορές, φαίνεται μάλλον απίθανο.
Απομάκρυνση… «εθελοντική» της Μέι: πιθανότητες 1 στις 5
Δεδομένου ότι το κόμμα της δεν μπορεί με τις κανονικές διαδικασίες να την απομακρύνει μέχρι το τέλος του 2019 από την ηγεσία του (και επομένως και από την κυβέρνηση όσο οι Συντηρητικοί είναι στην εξουσία), σύμφωνα με το σενάριο αυτό, υπουργοί της θα την επισκεφθούν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να της πουν ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Το πιθανότερο είναι αυτοί να τους δείξει την πόρτα.
Γενικές εκλογές: πιθανότητες 2 στις 5
Είναι η λύση που επιθυμούν οι Εργατικοί εάν χάσει η Μέι απόψε. Σύμφωνα με τον κανονισμό, μια ειδικά διατυπωμένη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μπορεί να συζητηθεί και να ψηφιστεί σχετικά γρήγορα. Εάν η Μέι τη χάσει, θα υπάρχει περιθώριο 14 ημερών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, προκηρύσσονται εκλογές. Αν και ένας σημαντικός αριθμός Συντηρητικών θα ήθελε να απαλλαγεί από τη Μέι, δεν θα βρεθούν πολλοί να καταψηφίσουν την κυβέρνησή τους. Άλλη μία επιλογή είναι η ίδια η Μέι να πάρει την πρωτοβουλία και να προκηρύξει εκλογές πιστεύοντας ότι έχει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το Brexit απ’ ό,τι ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Δεύτερο δημοψήφισμα: πιθανότητες 2 στις 5
Σ’ αυτό το σενάριο ποντάρουν και πολλοί Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές, αλλά βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Μέι και όχι μόνο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα είχε πιθανότητες το σενάριο εάν το στήριζε σθεναρά ο ηγέτης των Εργατικών Κόρμπιν, ο οποίος ωστόσο έχει κάνει σαφές ότι προτιμά να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία εξόδου από την Ενωση.
Διαζύγιο χωρίς συμφωνία: πιθανότητες 2 στις 5
Αυτό θα συμβεί εάν χάσει η Μέι την ψηφοφορία και δεν υπάρξει άλλη λύση. Τότε το Brexit θα ισχύσει αυτόματα από τις 29 Μαρτίου. Ορισμένα στελέχη των Συντηρητικών έχουν υποσχεθεί ότι εάν συμβεί αυτό θα παραιτηθούν από τα αξιώματά τους.
Η κρίσιμη ψηφοφορία προβλέπεται να αρχίσει περίπου στις 22:00. Ο πρόεδρος του σώματος θα ζητήσει από τους βουλευτές διά βοής να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Εάν δεν είναι δυνατόν να αποφασίσει σε ένα σαφές αποτέλεσμα, τότε θα ζητήσει από τους βουλευτές να χωριστούν σε δυο αντίστοιχες ομάδες: του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.
Οι γραμματείς της Βουλής θα καταγράφουν τα ονόματά τους και μετά θα γίνει η καταμέτρηση.
Η διαδικασία κανονικά διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
Η Τερέζα Μέι χρειάζεται 320 ψήφους για να κερδίσει σε μια Βουλή 650 εδρών, στην οποία δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Κάποια μέλη του Κοινοβουλίου δεν ψηφίζουν και γι΄αυτό χρειάζονται 320.
Οι σκληροπυρηνικοί από το κόμμα της έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ και το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας -που στηρίζει την κυβέρνηση- επίσης αντιτίθεται στη συμφωνία (με την παρούσα μορφή της).
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και σήμερα οι βουλευτές πρώτα θα αποφασίσουν εάν δέχονται ή απορρίπτουν τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στην κυβερνητική πρόταση και μετά την ίδια την πρόταση.
Ήδη έχει υπερψηφιστεί πρόταση που απαιτεί από τη Μέι -εάν καταψηφιστεί η συμφωνία- να επιστρέψει με ένα Plan B στη Βουλή εντός τριών ημερών και όχι 21 που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε στη διάθεσή της.
Στις 22:00 αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα κρίνει τη συμφωνία για το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία ενώ απομένουν λιγότεροι από δυόμισι μήνες μέχρι την ημέρα που προβλέπεται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα ψηφίσουν επίσης μια διακήρυξη που αναφέρει λεπτομερώς τις μετά-Brexit σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε.