Εδώ και καιρό έχει επισημανθεί η ταύτιση θέσεων του ΚΚΕ με τη Ν.Δ. στον τρόπο αντιμετώπισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορεί τα δύο κόμματα να διαφέρουν στην τοποθέτησή τους απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά δεν διαφέρουν πουθενά στην εθνικιστική προσέγγιση του ζητήματος. Ας δούμε ένα χτυπητό παράδειγμα.
Η Ν.Δ. σχολίασε, στις 17-1-2019, με non paper τη Ρηματική Διακοίνωση της γειτονικής χώρας με την οποία ενημερώθηκε επισήμως η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ. Σχολιασμό της Διακοίνωσης έκανε και ο Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου (19-20/1/2019).
Λέει η Ν.Δ.: «Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ και ‘‘μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα’’. Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε ‘‘μακεδονικό λαό’’!».
Γράφει ο Ριζοσπάστης: «Η συμφωνία- σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση- διατηρεί ολοζώντανο το ‘‘σπέρμα’’ του αλυτρωτισμού, κυρίως στα σημεία εκείνα όπου κατοχυρώνονται όροι όπως ‘‘μακεδονική ιθαγένεια’’ (“nationality” στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας) και ‘‘μακεδονική γλώσσα’’… Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα στοιχεία αυτά της συμφωνίας με το αντιδραστικό ιδεολόγημα του ‘‘αυτοπροσδιορισμού’’, που ανοίγει την πόρτα για κάθε λογής επικίνδυνα σχέδια. Το ίδιο πρόβλημα γεννάνε και οι αναφορές στον ‘‘μακεδονικό λαό’’. Αυτό το πρόβλημα δεν αλλάζει ούτε από τη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε την περασμένη Τετάρτη στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, για να ενημερώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης».
Λέει η Ν.Δ.: «Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα… Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνιση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».
Γράφει ο Ριζοσπάστης: «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στη Βαλκανική, ούτε βέβαια μακεδονική γλώσσα. Και μόνο το γεγονός ότι ο όρος ‘‘Μακεδόνας’’ συνεχίζει να υπάρχει για τον προσδιορισμό των κατοίκων της συγκεκριμένης χώρας, έστω και με τον ‘‘μανδύα’’ της ιθαγένειας, γεννάει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Το ίδιο και οι αναφορές σε ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα. Το βέβαιο είναι ότι η χρήση αυτών των όρων κρατάει ζωντανή τη συζήτηση περί ‘‘μακεδονικού’’ έθνους και επομένως μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος γειτονικών κρατών. Έτσι, από τη μια μπορούν να σηκωθούν ζητήματα αναζήτησης ‘‘ομογενών Μακεδόνων’’ σε γειτονικά κράτη, ενώ από την άλλη π.χ. στην Ελλάδα να σηκωθούν εθνικιστικές κορόνες με το εξίσου ανιστόρητο ‘‘η Μακεδονία είναι μία και ελληνική’’».
Τα σχόλια δικά σας!
ΥΓ. Η δήθεν ανησυχία του Ριζοσπάστη για τον κίνδυνο να τροφοδοτηθεί στο μέλλον ο εθνικισμός σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι κάλπικος. Κι αυτό για δύο λόγους.
Πρώτον, ο εθνικισμός μέσα στις χώρες τροφοδοτείται και αναπτύσσεται ανεξάρτητα από συμφωνίες και για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που μπορεί να γίνεται μια διακρατική συμφωνία.
Δεύτερον, αυτά που γράφει ο Ριζοσπάστης επί της ουσίας συνιστούν προσχώρηση στις θέσεις του ελληνικού εθνικισμού για να μην έχει έδαφος, τάχα, να αναπτυχθεί στο μέλλον και για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Μέχρι τώρα ξέραμε πως τα Κομμουνιστικά κόμματα είναι απέναντι σε κάθε εθνικισμό αναγνωρίζονταν την ισοτιμία ανάμεσα στους λαούς και τα δίκαια των άλλων λαών απέναντι στον δικό τους. Τώρα μαθαίνουμε κάτι άλλο. Ότι ο εθνικισμός των άλλων αντιμετωπίζεται με την επικράτηση του δικού μας εθνικισμού!!!