Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η απόφαση της Βουλής είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας, ενώ στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδιδόταν απευθείας η συζήτηση από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η 27χρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».
Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 δημοσίευμα με τίτλο «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν “Ναι”» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».
Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για ‘προδότες’ από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η είδηση στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Πρώτο θέμα και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που σημειώνει ότι «η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα, μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε.».
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως «η Ελλάδα πέτυχε το ακατόρθωτο».
«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας τερματίζοντας μια διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έγραψε: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό».
Tο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας, όπως και το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η FAZ εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου».
Το Bloomberg περιγράφει σε ένα εκτενές άρθρο ότι «ο Αλ. Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος έπειτα από μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».
Για τη Washington Post «μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφτασε επισήμως στο τέλος. Έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. η συμφωνία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα εγκαταλείπει τη μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».
«Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt», που χαρακτηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης».
«Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»: με τα λόγια αυτά μετέδωσε την είδηση η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24.
Από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η εφημερίδα «Il Messaggero» αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».
Η δημόσια τηλεόραση της Rai τόνισε ότι η συμφωνία «πέρασε» με τη στήριξη ανένταχτων και βουλευτών και μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας που ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα “Μακεδονία”», γράφει η «Repubblica» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία».