iloveithaki.gr \ jan 25th 2019
χρόνια πολλά και καλά: σαν σήμερα πριν τέσσερα χρόνια εγιναν εκλογές, στις 25 γεν 2015. ο συριζα υπό την ηγεσία του αλέξη τσίπρα κέρδισε τις εκλογές και ύστερα από συνεννόηση με τον αρχηγό των ανεξαρτήτων ελλήνων, πάνο καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, υποστηριζόμενη από τα δύο κόμματα
σχόλια ημέρας:
- «παραπληροφορείτε τον ελληνικό λαό και δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις. σας ενοχλεί που τη συμφωνία την φέρνουμε εμείς, ο συριζα» και όχι επειδή διαφωνείτε πραγματικά. ”πετύχαμε όσα δεν καταφέρνατε όσα πολεμούσατε όλα τα προηγούμενα χρόνια. και μας λέτε προδότες που τα πετύχαμε”. με αυτά τα λόγια απάντησε στην κριτική της ν.δ., ο πρωθυπουργός αλέξης τσίπρας
- η διεθνής δικαιοσύνη δεν είναι α λα καρτ. δεν μπορεί να την επικαλείσαι πειστικά όταν η τουρκία την παραβιάζει σε βάρος σου, την ίδια στιγμή που εσύ την παραβιάζεις σε βάρος ενός άλλου κράτους»
- «καταφέραμε οι γείτονες μας με την αναθεώρηση του συντάγματος, να τροποποίησουμε τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται»
επιλογή πραγματικών ειδήσεων:
για ειρήνη, φιλία και συνεργασία ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες
με ανθρώπινους όρους είναι κατανοητή η θέση του κ. μητσοτάκη. όταν διαμορφωνόταν η εθνική γραμμή του βουκουρεστίου το 2008, ο α σαμαράς ήταν σε αφωνία, προκειμένου να μπορέσει να επανενταχθεί στο πολιτικό σύστημα. Ο Μ. Βορίδης και ο Άδ. Γεωργιάδης ήταν βουλευτές του ΛΑΟΣ και απειλούσαν με παλούκωμα τους εθνοπροδότες. Σήμερα, όλοι αυτοί ελέγχουν πλήρως το κόμμα, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τον δημόσιο λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Πώς να δραπετεύσει από την ομηρεία τους ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Ο Κ. Καραμανλής και η Ντ. Μπακογιάννη, που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, αντί να μιλούν τίμια γι’ αυτό που δρομολόγησαν το 2008, ζητώντας τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, τοποθετούνται με τρόπο που, εσκεμμένα, δεν παράγει το παραμικρό πολιτικό αποτέλεσμα. Αυτή η πολιτική ομηρεία δεν απαλλάσσει, φυσικά, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Γιατί, όταν μιλάει για το ασφαλιστικό Πινοσέτ και την ελαστική απασχόληση, είναι πραγματικά ο εαυτός του. Και αν το σχέδιό του περνά από τη συνθηκολόγηση με τον εθνολαϊκιστικό συρφετό που ελέγχει σήμερα το κόμμα του, τόσο το χειρότερο για μια κοινωνία που ελπίζει να αφήσει πίσω της μια μακροχρόνια κρίση. Ευτυχώς την Ιστορία δεν τη γράφει ο Κ. Μητσοτάκης. Τη γράφει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η οποία, σήμερα, θα πετάξει στα σκουπίδια 30 χρόνια εθνικής υποκρισίας. Και, σε πείσμα μιας διεθνούς τάσης που ευνοεί τον εθνολαϊκισμό, θα ανοίξει τον δρόμο της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες αφοπλίζοντας τους πατριδοκάπηλους και από τις δύο πλευρές. Οι Πρέσπες επικυρώνονται σήμερα. Είναι ένα μεγάλο ιστορικό βήμα.
σταλινικό κόμμα το κκε
είναι γνωστό ότι η ηγετική ομάδα του κκε εδώ και καιρό έχει αποκαθηλώσει την πολιτική του χ.φλωράκη και για το «μακεδονικό». ταυτόχρονα έχει πέσει με τα μούτρα στην μελέτη του στάλιν ξεχνώντας βασικές θέσεις του Λένιν για το εθνικό ζήτημα. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στη θλιβερή θέση όχι μόνο να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Τσίπρα για το «Μακεδονικό» αλλά και να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με την ΝΔ. Επακόλουθο είναι και η διοργάνωση συλλαλητηρίων που κάποτε καταδίκαζε. Είναι πραγματικά απίστευτη η θέση της ηγεσίας όπου αναφερόμενη στην συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση διατηρεί ολοζώντανο το σπέρμα του αλυτρωτισμού κυρίως στα σημεία εκείνα όπου κατοχυρώνονται οι όροι όπως «μακεδονική ιθαγένεια και μακεδονική γλώσσα». Παράλληλα σημειώνει ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα στοιχεία της συμφωνίας με το αντιδραστικό ιδεολόγημα του αυτοπροσδιορισμού που ανοίγει την πόρτα για κάθε λογής επικίνδυνα σχέδια». Εχει ο Κουτσούμπας υπ όψιν του την βασική θέση του Λένιν για το εθνικό ζήτημα όπως την διατυπώνει ο μπολσεβίκος ηγέτης στο έργο του «Το δικαίωμα των εθνών στον αυτοπροσδιορισμό» (1914): Ο Λένιν σημειώνει. «Το προλεταριάτο αντιμετωπίζει ένα καθήκον, να καταπολεμήσει τον εθνικισμό αναγνωρίζοντας όχι μόνο γενικά ίσα και πλήρη δικαιώματα στα έθνη αλλά επίσης το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού που είναι προς το συμφέρον ενός πετυχημένου αγώνα ενάντια σε κάθε είδους εθνικισμό». Αν η μετάλλαξη του ΚΚΕ στην μετά Χαρίλαο εποχή σε ένα καθαρόαιμο σταλινικό κόμμα είναι η αιτία εγκατάλειψης βασικών μαρξιστικών και λενινιστικών θέσεων , άλλο τόσο το μένος της ηγετικής ομάδας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Α. Τσίπρα είναι το όχημα για ενέργειες όπως τα συλλαλητήρια που διοργανώνει. Ενέργειες που ντροπιάζουν την ιστορία και τους αγώνες αυτού του ιστορικού κόμματος και ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς ρητορείας του Μητσοτάκη.
το βόρειο τμήμα της ευρύτερης μακεδονικής γεωγραφικής ενότητας
οι πρόσφατες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας και οι διευκρινίσεις που περιλαμβάνονται στη ρηματική διακοίνωση που ακολούθησε αποδεικνύουν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία είναι απολύτως προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, πρώτα από όλα γιατί λύνει οριστικά το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία αλλάζει όνομα και από «Μακεδονία», που αποκαλούνταν μέχρι χτες από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, μετονομάζεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία». Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εκτός που είναι απολύτως συνεπής με την εθνική μας γραμμή, όπως αυτή έχει από χρόνια συμφωνηθεί, βάζει οριστικά τέλος στις ιστορικές ανακρίβειες και τις αλυτρωτικές υπερβολές, καθώς επανατοποθετεί το όλο ζήτημα στη σωστή, γεωγραφική του βάση. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αντανακλά πλήρως την ιστορική πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία το βόρειο τμήμα της ευρύτερης μακεδονικής γεωγραφικής ενότητας καταλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες από ένα νεοσύστατο και πολυεθνικής σύνθεσης κράτος, η ονομασία του οποίου δεν στηρίζεται ούτε σε ιστορικά, ούτε σε εθνοτικά, ούτε σε πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αλλά αποκλειστικά σε γεωγραφικά δεδομένα. Δίνεται έτσι ένα οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα η οποία υπονόμευε τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Επιπλέον τελειώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια μακροχρόνια διαμάχη που είχε πάρει δυσμενή τροπή για την Ελλάδα, καθώς η μη εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης είχε οδηγήσει σε de facto αναγνώριση της γειτονικής χώρας με την ονομασία που εξυπηρετούσε μονόπλευρα τις δικές της επιδιώξεις.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1613″]