Εκείνο το συνέδριο, το 5ο του τότε ΣΥΝ, εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%). Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεώτερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο τότε επικεφαλής του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε στις 27 Νοεμβρίου 2007 ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι υποψήφιος για μία νέα θητεία στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος.
Πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΝ ο 60χρονος, τότε, Φώτης Κουβέλης, προβεβλημένο στέλεχος της ανανεωτικής πτέρυγας, που αργότερα συγκρότησε τη ΔΗΜΑΡ. Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Κουβέλη παρείχε ο Λεωνίδας Κύρκος.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα, που υποστηρίχθηκε από την πανίσχυρη τάση του Αριστερού Ρεύματος (Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Χουντής, Φλαμπουράρης, Στρατούλης κ.ά.) και αποτελούσε έκφραση της συνέχειας της «αριστερής κινηματικής στροφής» του ΣΥΝ που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρός του.
Έτσι, στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝ, που έγινε από τις 7 έως 10 Φεβρουαρίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο, παρουσιάστηκαν δύο υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, του Φώτη Κουβέλη και του Αλέξη Τσίπρα, που σύμφωνα με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς πρόβαλε ως το απόλυτο φαβορί.
Και το επιβεβαίωσε στην κάλπη. Από τους 1.196 συνέδρους που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε 840 ψήφους (70,41%) και ο Φώτης Κουβέλης 342 (28,67%). Την ίδια ώρα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του Αριστερού Ρεύματος στο κόμμα (62,31% των ψήφων). Η Ανανεωτική Πτέρυγα συγκέντρωσε 30,5% και η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση 2,63% των ψήφων.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι δύο «μονομάχοι» ανέβηκαν μαζί στο βήμα του συνεδρίου. Στη σύντομη ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τον Συνασπισμό. «Από αύριο όλοι μαζί στους πολιτικούς αγώνες» δήλωσε ο ίδιος. Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Συνασπισμού, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη, για το κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» που επικράτησε στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. «Αυτή η εντολή είναι μια εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα» είπε. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι θα επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων και να φανεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών του κόσμου της Αριστεράς.
Μετά το συνέδριο, ο μέχρι τότε πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, τον οποίο διαδέχθηκε, παρέμεινε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελέσματων
Η πορεία προς την κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας στις εκλογές του 2009 και ανέλαβε πρόεδρος της ΚΟ. Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014 (δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αναβαθμίσει την σημασία του αποτελέσματος, προσδίδοντάς του χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μια πολιτική απόφαση που δέχτηκε να ακολουθήσει και η πλευρά του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο υπήρξε ένας από τους αντιπροέδρους του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές (26,6% έναντι 22,7% της ΝΔ) και κέρδισε τις περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων. Όμως τα υψηλά, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, ποσοστά της Ελιάς και η επικράτηση της ΝΔ σε περισσότερες περιφέρειες και δήμους της χώρας θεωρήθηκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από την δικομματική πλέον κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η ισχύς της πρότασης για άμεσες εθνικές εκλογές αποδυναμώθηκε.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 παρουσίασε σε ομιλία του στη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ («Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»), που συνίστατο στη διαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους και μία δέσμη πολιτικών και οικονομικών μέτρων, το κόστος εφαρμογής των οποίων υπολογίστηκε από το κόμμα σε 11,3 δισ. ευρώ και από το Υπουργείο Οικονομικών σε 17 έως 27 δισ.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
Σε εκείνες τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 2.245.978 ψήφους και ποσοστό 36,34% αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 8,57%.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου και ορκίστηκε εκ νέου, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου έλαβε 1.925.904 ψήφους και ποσοστό 35,46%
* Με πληροφορίες από το sansimera.gr και τη wikipedia.