Με παράξενα «στοιχεία» και «αόριστες» πηγές κυκλοφόρησε μέσα από έγκυρα -όπως αυτοπροσδιορίζονται- ιστολόγια η ψευδής είδηση αφενός περί της επικείμενης άδειας του Δ. Κουφοντίνα, αλλά και για ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις.
Κατ’ αρχάς το αίτημα των κρατουμένων για άδεια υποβάλλεται μετά την παρέλευση ενός διμήνου και με την έννοια αυτή το δίμηνο για τον συγκεκριμένο κρατούμενο δεν έχει παρέλθει, οπότε είναι βέβαιο ότι δεν έχει ακόμα υποβάλει αίτημα.
Ομως ακόμα κι αν το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να διέψευσε άμεσα τη δήθεν πληροφορία, ο τρόπος που αποκαταστάθηκε η αλήθεια άφηνε ξανά υπονοούμενα αμφιβολιών.
Προφανώς η ανώνυμη πηγή είχε τους αντιπολιτευτικούς λόγους της να δημιουργήσει θέμα από ανύπαρκτη είδηση και κάποιοι άθελά τους ή και ηθελημένα προχώρησαν στην αναπαραγωγή της.
Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι ξαφνικά προέκυψε και το θέμα των χιλιομετρικών αποστάσεων. Είναι γνωστό ότι ο νόμος που ρυθμίζει τις αποστάσεις μεταξύ των κέντρων των πόλεων, έτσι ώστε να υπολογίζονται και οι επιπλέον ημέρες που δικαιούνται κατηγορίες που χρειάζεται να μετακινηθούν, ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς αλλαγές μια και… δεν μετακινούνται εύκολα οι πόλεις!
Επίσης τα οδικά έργα μπορεί να εξοικονομούν μερικά χιλιόμετρα, όμως ειδικά στον Μαλιακό τα έργα έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν ο Κουφοντίνας μεταφερθεί στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, επομένως οποιαδήποτε αλλαγή στον υπολογισμό της απόστασης δεν μπορεί παρά να είναι προσχηματική.
Ολοι οφείλουν δε να γνωρίζουν ότι ο καθορισμός των χιλιομετρικών αποστάσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο υπολογισμός αυτός και οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν φαντάρους, ψηφοφόρους, δημοσίους υπαλλήλους και δημόσιους λειτουργούς με ειδικότητες που προβλέπουν μετακινήσεις, αλλά και κρατούμενους που δικαιούνται άδειες.
Πριν λοιπόν οι διάφορες «πηγές» διασπείρουν ανακριβείς πληροφορίες για σκόπιμες διαστρεβλώσεις του νόμου, καλό θα είναι να θυμηθούν ποιους αφορούν αυτοί οι υπολογισμοί και το τι θα επακολουθήσει αν όλα αυτά αλλάξουν για να μετριαστεί κατά δύο ημέρες η νόμιμη άδεια ενός και μόνο κρατούμενου!
Διότι, εφόσον όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, θα πρέπει για παράδειγμα το φανταράκι που περιμένει την άδειά του, αν θέλει να μη χάσει τις δύο μέρες οδοιπορικών, να μετακομίσει, π.χ., από τη Βαρυμπόπη στην Καλλιθέα.