iloveithaki.gr /feb 14th 2019
σχόλια ημέρας:
- πρέπει να φτιαχτεί πρώτα ο δρόμος του πίσω αετού και μετά “η προβλήτα μες στο πέλαος” των πολλών εκατομμυρίων του ιδρώτα του ελληνικού λαού. όσο για τις ψεύτικες μελέτες του παρελθόντος του πασοκ εύχομαι να μην γίνουν αιτία καταστροφής, αν και νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να γίνει, γιατί ο δρόμος είναι σπασμένος στο μεγαλύτερο μέρος του / (4/12/2017) δδ μανιάς
- αυτό που συμβαίνει τα τελευταία οχτώ χρόνια είναι ότι οι τραπεζίτες -με τη βοήθεια των ηγεσιών- έχουν ενδυθεί τον μανδύα της ηθικής και αυτοί που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους εμφανίζονται -με την αρωγή των αρχών- ως «αμαρτωλοί». η αρετή είναι συνδεδεμένη με τους πρώτους (σύνεση, σκληρή δουλειά) και η κακία με τους δεύτερους (απερισκεψία, τεμπελιά)
επιλογή πραγματικών ειδήσεων:
αναγκαία η αυτοδυναμία του συριζα
οι εθνικές εκλογές, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και ενδεχομένως να είναι οι πρώτες μετά από αρκετά χρόνια, που θα πραγματοποιηθούν στη συνταγματική τους προθεσμία. Ολόκληρη την τετραετία που παρήλθε, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε να προτείνει μια φερέγγυα εναλλακτική λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το μοναδικό της αφήγημα ήταν οι εκλογές. Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν πίστεψε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο λόγος ήταν σαφής. Ουδείς εχέφρων στη Ν.Δ., και όταν το κόμμα αυτό προηγείτο δημοσκοπικά από πέντε έως δέκα μονάδες, πίστευε στην τελική του επικράτηση, όταν η συσπείρωση των ψηφοφόρων του, παρά τη δύσκολη φάση για την κυβέρνηση, είχε προ πολλού πιάσει το ανώτατο δυνατό επίπεδο, χωρίς να καταγράφεται ρεύμα υπέρ της Ν.Δ. Έτσι το κόμμα της ελληνικής Δεξιάς επέλεξε την εκ του ασφαλούς εκλογολογία γνωρίζοντας ότι οι εκλογές δεν ήταν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.Η κυβέρνηση αυτή θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους που τα στηρίζει η κοινωνία, καθώς και τις μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πλειοψηφία του λαού ώστε, αυτοδύναμος στη νέα Βουλή, να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας. Η αυτοδυναμία όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας με πανευρωπαϊκό ορίζοντα. Στην παρούσα συγκυρία όμως χρειάζεται η συνέχεια του τιτάνιου κυβερνητικού έργου, χωρίς εκπτώσεις και παλινδρομήσεις. Αυτή είναι η μόνη προοδευτική λύση στην παρούσα συγκυρία.
άλλο συντηρητισμός άλλο φασισμός
η διαφωνία μας με τις συντηρητικές απόψεις, τον εθνοκεντρισμό, την φοβία προς τον Άλλο είναι δεδομένη. Όμως δεν είναι όλοι όσοι διαφωνούμε φασίστες. Κι αν δεν διακρίνουμε σωστά, διευκολύνουμε τους πραγματικούς ακροδεξιούς να απλώσουν το δηλητήριο τους. Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω αυτό το κείμενο. Γιατί συναισθηματικά κι εγώ ενοχλούμαι αφάνταστα από τους τύπους που αβασάνιστα λένε συντηρητικές ανοησίες. Αυτούς που πιστεύουν ότι όλες οι γλώσσες του κόσμου κατάγονται από τα αρχαία ελληνικά. Ή που γκρινιάζουν επειδή στην ουρά στο Παίδων υπάρχουν πολλά παιδιά μεταναστών ή τσιγγανόπουλα. Διαφωνώ μαζί τους και όποτε έχω την ψυχική αντοχή αντιπαρατίθεμαι. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω ότι ο φασισμός και ο ναζισμός είναι μια πολύ απεχθέστερη συνολική αντίληψη για τον κόσμο. Ο φασίστας δεν θέλει να προηγηθεί από τους μετανάστες στην ουρά, θέλει να τους απαγορεύσει τελείως την πρόσβαση σε κάθε κοινωνική υπηρεσία. Να τους κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να τους πνίξει στη θάλασσα. Είναι απάνθρωπος και αντικοινωνικός, είναι φασίστας. Δυστυχώς έχουμε πολλούς πραγματικούς ακροδεξιούς και φασίστες σε αυτή την χώρα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους ψηφοφόρους της Χ.Α., γνωρίζουν και για την δολοφονία του Φύσσα και για τα τάγματα εφόδου κατά των μεταναστών. Όπως ακροδεξιοί και φασίστες υπάρχουν και στον χώρο της ΝΔ. Επιτίθενται κατά βουλευτών επειδή ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών, απειλούν με κλείσιμο τα προοδευτικά ΜΜΕ, ονειρεύονται να απονομιμοποιήσουν «τις λανθασμένες απόψεις της αριστεράς». Γι αυτό λοιπόν τον λόγο, επειδή η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιμένω στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ συντηρητικών πολιτών και φασιστών. Γιατί υπάρχει απόλυτη ανάγκη μιας πολιτικής υγειονομικής ζώνης που θα απομονώνει τους ακροδεξιούς από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Ακριβώς αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η ηγεσία της ΝΔ και με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας τους δίνει ακροατήριο. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ακροδεξιοί και να μειώνονται οι απλώς συντηρητικοί πολίτες. Οπότε όχι δεν συμφωνώ με καλούς φίλους που, κυρίως στα social media, ανακαλύπτουν πολύ εύκολα «τον φασίστα που έχει μέσα του» ο άλλος.
αναγκαίος ο έλεγχος των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια
από ό,τι θυμάμαι, κανείς από τους υπευθύνους από τότε που έσκασε η φούσκα των δανείων μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει για συνυπευθυνότητα των τραπεζιτών. Κανείς δεν μας έχει πληροφορήσει αν η Τράπεζα της Ελλάδος, η θεσμική υπεύθυνη για τον έλεγχο των τραπεζών, έχει κάνει έρευνες και σε τι συμπεράσματα έχει καταλήξει για να διαπιστώσει αν οι τραπεζίτες εφάρμοσαν τα προβλεπόμενα στις χορηγήσεις των δανείων -τόσο αυτών που «κοκκίνισαν» όσο και των άλλων που εξυπηρετήθηκαν κανονικά. Κανείς πολιτικός δεν έχει θίξει θέματα ευθύνης των τραπεζιτών στην υπόθεση των «κόκκινων» δανείων. Ολοι φορτώνουν τις ευθύνες στους δανειολήπτες και αθωώνουν τους τραπεζίτες, οι οποίοι την περίοδο εκείνη διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πουλήσει τα περισσότερα δάνεια. Τόσο οι πολιτικές ηγεσίες όσο και οι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν έκαναν ούτε τις έρευνες που διεξήγαγαν οι αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και οι οποίες ανέδειξαν τις παρατυπίες στη χορήγηση των δανείων και υποχρέωσαν τις τράπεζες να πληρώσουν πρόστιμα. Και όμως αν οι ηγεσίες των τελευταίων οχτώ ετών έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή να επιμερίσουν δίκαια τις ευθύνες μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, τότε όλη η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων θα ήταν πολύ διαφορετική. Προφανώς δεν τόλμησαν να ερευνήσουν τις πρακτικές που ακολούθησαν οι τραπεζίτες γιατί γνώριζαν ότι μπορεί να αποκαλύπτονταν ανεπιθύμητες πτυχές του προβλήματος. Μπορεί επίσης να μην επιθυμούσαν να αποηθικοποιήσουν τις πρακτικές των τραπεζών. Επίσης μπορεί να γνώριζαν ότι αν η έρευνα αναδείκνυε παρατυπίες και παρανομίες, τότε αυτόματα θα έμπαινε θέμα «απεχθούς χρέους» το οποίο δικαιολογεί τις διαγραφές χρεών. Επίσης μπορεί να μην επιθυμούσαν να τα βάλουν με τους τραπεζίτες, τους «επενδυτές» και τους θεσμικούς προστάτες τους. Ετσι προτίμησαν να αδικήσουν εκατοντάδες χιλιάδες που δεν είχαν ούτε φωνή ούτε προστάτες, αδιαφορώντας για το αν συντηρούσαν και διαιώνιζαν την αδικία.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1632″]