Υπεύθυνη μια ομάδα νέων – ερασιτεχνών και αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – υπό την καθοδήγηση της Φιορέλας Μαστρόκαλου, ηθοποιού, σκηνοθέτριας, υπεύθυνης οργάνωσης ομάδας θεάτρου δρόμου, αποφοίτου της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που μας πρόσφερε με το εκφραστικό μέσο του θεάτρου δρόμου, με πολλή μουσική, αξέχαστα τραγούδια, κίνηση, χορό, μεταμφιέσεις, αυτοσχέδια, εφήμερα σκηνικά και γερές δόσεις χιούμορ ένα λαϊκό θέαμα εμπνευσμένο από το θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις».
Ηταν μια παράσταση που κέντρισε τα συναισθήματα και τις αισθήσεις, ενεργοποίησε τη μνήμη και τη νοσταλγία, έθεσε τις γέφυρες του χτες με το σήμερα, των απαρχών με την εξέλιξη μέσα από τη διαδοχική και σταδιακή παρουσίαση των σημαντικότερων γεγονότων και καθοριστικών σταθμών της ιστορίας του Πατρινού Καρναβαλιού.
Από τον πρώτο αποκριάτικο χορό στο σπίτι του εμπόρου Μωρέτη στην επτανησιακή επιρροή, από την εισροή των ευρωπαϊκών χορών και την κυριαρχία του τσάρλεστον στην πρώτη φορά που στήθηκε υπαίθρια εξέδρα θεαμάτων, από την έναρξη του χαρτοπόλεμου και του σοκολατοπόλεμου στην έναρξη των Μπουρμπουλιών, από τον Γάμο της Γιαννούλας της Κουλουρής στην αφετηρία του Κρυμμένου Θησαυρού, από τα καλύτερα προπολεμικά καρναβάλια στην απαγόρευση του Καρναβαλιού από τον Πάγκαλο και της τελετής λήξης από το κίνημα του Πλαστήρα και την παύση λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Οι συγκινήσεις, οι εμπειρίες, οι χοροί, τα τραγούδια, τα φλερτ, οι παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού περνούν σε συσχέτιση με την κοινωνικοπολιτική ιστορία από το 1829 έως σήμερα. Αλλά όχι με έναν ψυχρό, ιστορικό τρόπο. Η ιστορία γίνεται συναρπαστικό ταξίδι, ζωντανή γλυκόπικρη διήγηση, αφορά το σήμερα, γίνεται χορός, γέλιο, δάκρυ, μάσκα, διασκέδαση και χαρά. Τα γεγονότα αντανακλούν στα πρόσωπα και τις κινήσεις των ηθοποιών, παρουσιάζονται με χιούμορ, με εξωστρέφεια.
Μια ομάδα νέων, που θα μπορούσε να είναι μια σημερινή παρέα σε ένα σημερινό πεζόδρομο, σε μια σημερινή γωνιά της Πάτρας και που έχει ως σκοπό να διασκεδάσει μια καρναβαλική νύχτα σαν τη νύχτα του Σαββάτου, ανακαλύπτει τυχαία μια βαλίτσα η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα «χρονοντούλαπο» που τους αποκαλύπτει τις ιστορικές ρίζες του Πατρινού Καρναβαλιού.
Μέσα από διάφορα αντικείμενα, μουσικές, τραγούδια και ντοκουμέντα αναμνήσεων οξύνεται η περιέργειά τους και αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, εξερευνώντας και αναβιώνοντας ουσιαστικά και οι ίδιοι τις διάφορες εκφάνσεις της γιορτής αυτής.
Ένα δρώμενο που συγκινεί και διασκεδάζει, που θυμίζει και σε καλεί να χαρείς την μεγάλη υπαίθρια ζωή που κινητοποιεί όλη την Πάτρα.
Το λαϊκό αυτό θεατρικό δρώμενο, που αφορά όλους μας, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου θα μεταφερθεί στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Η ομάδα των νέων παίρνει τη βαλίτσα της και πηγαίνει στα Υψηλά Αλώνια στις 20.00 όπου θα ανοίξει και εκεί το χρονοντούλαπο. Άνεμοι χαράς και νοσταλγίας θα ξετρυπώσουν παρασύροντάς μας στη μαγεία του Καρναβαλιού μας.
Τις επόμενες μέρες θα μπορείτε να τους συναντήσετε σε διάφορα σημεία της καρναβαλικής Πάτρας σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
22/2 20:00 Πεζόδρομος Αγίου Νικολάου
23/2 19:00 Πλατεία Αγίας Σοφίας
27/2 19:00 Πλατεία Ελευθερίας – Προσφυγικά
1/3 20:00 Πλατεία Γεωργίου