Η υποτιθέμενη μέτρηση έχει γίνει από ένα think tank των σκανδιναβικών χωρών που ονομάζεται Timbro και σύμφωνα με την αυτοπαρουσίαση του την οποία προφανώς υιοθετεί και το ελληνικό think tank του ΣΚΑΪ εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.
Το δίκτυο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προβληματισμού Epicenter και έχει στενή επαφή με το δίκτυο Atlas στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποστολή του είναι να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ελεύθερη οικονομία την ελεύθερη επιχειρηματικότητα την ατομική ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία.
Το συγκεκριμένο αυτό δίκτυο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του, δημοσιεύει το έργο κλασσικών φιλελεύθερων στοχαστών όπως του Ραντ, του Φτιντμαν και του Χάγιεκ, διατυπώνει συστάσεις πολιτικής πρακτικής στις εκθέσεις του, παράγει ταινίες, οργανώνει σεμινάρια κλπ. Πολλοί από τους υπαλλήλους του Timbro είναι συχνά σχολιαστές σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης!
Οι ετήσιες μελέτες του αποτυπώνουν το δείκτη «πνευματικής» δημοκρατίας πάντα με τα κριτήρια του Timbro που χαρτογραφεί την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη ενώ συνεργάζεται στενά με το think tank Epicenter και το Nanny State Index, που χαρτογραφούν το επίπεδο χειραγώγησης στην πολιτική.
Από το 2003 το Timbro χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα που προωθεί την ελευθερία στο Επιχειρείν. Το 2013, το ίδρυμα αυτό πήρε μια μεγάλη επιχορήγηση από τη Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων έτσι ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί τους πόρους του με τρόπο αυτόνομο και υπεύθυνο.
Ο δείκτης αυταρχικού λαϊκισμού που μετράει το Timbro (TAP) βασίζεται σε εκλογικά δεδομένα από τις εθνικές εκλογές της δεκαετίας του ‘80. Η μελέτη καλύπτει συνολικά 267 κόμματα, σε 300 εκλογές σε συνολικά 33 χώρες κατά την περίοδο 1980-2018. «Αυτό καθιστά τον TAP τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη» διαβεβαιώνει το Timbro.
Ευρήματα:
• Το 26,8% των ψηφοφόρων στην Ευρώπη – περισσότεροι από έναν στους τέσσερις – ψήφισαν για ένα αυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα την τελευταία φορά που ψήφισαν σε εθνικές εκλογές.
• Η υποστήριξη των ψηφοφόρων για αυταρχικούς λαϊκιστές αυξήθηκε και στις έξι εκλογές στην Ευρώπη το 2018 ενώ έχει αυξηθεί συνολικά σε δέκα στις τελευταίες έντεκα εκλογές.
• Η συνδυασμένη υποστήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων αριστεράς και δεξιάς τώρα ισοδυναμεί με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και είναι διπλάσια από την υποστήριξη των φιλελεύθερων κομμάτων.
• Τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα αυξάνονται σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ και έχουν αυξήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων τους κατά 33% σε τέσσερα χρόνια.
• Τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα έχουν σταματήσει να επιλέγονται (1,3 %) και έχουν σημαντική επιρροή μόνο στη νότια Ευρώπη.
• Τα εξτρεμιστικά κόμματα στα αριστερά και στα δεξιά περιθωριοποιούνται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με αμελητέα υποστήριξη των ψηφοφόρων και σχεδόν καμία πολιτική επιρροή.
• Σχεδόν κάθε κυβέρνηση περιλαμβάνει ή βασίζεται σε λαϊκιστές: οι αυταρχικοί λαϊκιστές αποτελούν μέρος στις 11 από τις 33 κυβερνήσεις και προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη σε άλλες 4 χώρες της Ευρώπης
• Η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η στήριξη αυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων στην κυβέρνηση είναι ισχυρότερη, ενώ πλέον αδύναμη βρίσκεται στη Μάλτα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ΣΚΑΙ βέβαια ξέχασε την Ιταλία μπροστά στην… πολιτικά ορθή ανάγκη να συγκρίνει την Ουγγαρία με την Ελλάδα .
Εκεί όμως που το δίκτυο αποτυπώνει πλήρως την φερεγγυότητά του είναι στον πίνακα με τα λαϊκίστικα κόμματα των δημοκρατιών της Ευρώπης.
Αντιγράφουμε ενδεικτικά απλώς κάποια στοιχεία από Ευρωπαικά Κόμματα που είναι μαύρα πρόβατα λαϊκισμού για το Timbro.
Τα λαϊκίστικα κόμματα
από το 1986 μέχρι σήμερα
ΙΣΠΑΝΙΑ: οι Ποδέμος , όλες οι κατά καιρούς αριστερές και κομμουνιστικές συμμαχίες και οργανώσεις που διεκδικούν ψήφο στη Βουλή και τα ακραία συντηρητικά ακροδεξιά αλλά και αυτονομιστικά κόμματα. Podemos Podemos, ΚΚΙ, Κομμουνιστική Ένωση Ισπανίας, Φορτσα Νουόβα, Ερρι Μπατασούνα κλπ.
ΓΑΛΛΙΑ: Εθνικό Μέτωπο, ΚΚΓ, Ανυπότακτη Γαλλία, Αριστερό Μέτωπο, Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα, Εργατική Πάλη,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: το Die Linke, το Μαρξιστικό Λενινιστινκο κόμμα, το AfD, το MPD, το Εθνικό Κόμμα, κλπ.
ΙΤΑΛΙΑ: Στην ομοειδή ως προς το λαϊκισμό και πάντα σύμφωνα με το Timbro Ιταλία, η Λίγκα του Βορρά το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Το κίνημα των 5 αστέρων, Το Εθνικό Κόμμα, Το κόμμα Ιταλία στους Ιταλούς, η η Επαναστατική Αριστερά, η Φόρτσα Νουόβα, και φυσικά όλα τα αριστερά, φιλοαριστερά και κομμουνιστικά κόμματα, οργανώσεις ή μέτωπα.
ΕΛΛΑΔΑ: Οσο για τη λαϊκίστικη Ελλάδα από το 1986 και μετά τα κόμματα που κοσμούν τον πίνακα του Timbro είναι : Το ΚΚΕ εσωτερικού , Το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, ο Συνασπισμός της Αριστεράς , οι ΑΝ.ΕΛΛ., το ΛΑΟΣ, η Αντικαπισταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, το ΚΚΕ- Μ.Λ. η ΛΑΕ, η ΟΑΚΚΕ, η Πρώτη Γραμμή, ηΕθνική Πολιτική Ενωση (ΕΠΕΝ), το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, το Μ-Λ ΚΚΕ, το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αιστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΙΑ και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ!
Στο τέλος βέβαια το περίφημο Timbro κάνει και μια σχετική αυτοκριτική, διαπιστώνει ότι αφενός πολύ λίγα κόμματα παραδέχονται το λαϊκίστικο τους προφίλ ενώ υποσημειώνει ότι υπάρχουν έντονες κριτικές για τον τρόπο κατάταξης των κομμάτων στον ιδιότυπο αυτό κατάλογο.
Άραγε πόσοι ερευνητές ,μετρήσεις και χρηματοδότηση χρειάζεται για να συμπεριλάβει κάποιος σε ένα κατάλογο ως λαϊκίστικα κόμματα συλλήβδην όλα τα κόμματα που δεν ανήκουν στους φιλελεύθερους , στους σοσιαλδημοκράτες, στους σοσιαλιστές, στους εργατικούς, στους χριστιανοδημοκράτες , στο λαϊκό κόμμα, και άντε πολύ χαριστικά και στου πράσινους;