Δημοσίευση αυγής: 23 Μαρτίου 2019 00:11
Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.
Και επειδή στις ευρωεκλογές συμμετέχουν τα πολιτικά κόμματα, το αποτέλεσμά τους θα δώσει εικόνα και θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης για τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι η ψήφος για την Ευρωβουλή είναι πιο χαλαρή. Ωστόσο από αυτό δεν αναιρείται το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές παράγουν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.
Υπάρχει ένα πρόσθετο στοιχείο που πρέπει να εκτιμήσουμε. Οι ευρωεκλογές μπορεί να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούν όμως να αλλάξουν ριζικά τους συσχετισμούς στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί καθορίζονται από τα κράτη – μέλη και συνεπώς μόνο η πολιτική αλλαγή σε κάθε κράτος ξεχωριστά μπορεί να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς συνολικά στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, όμως, οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ευρώπη: για τις αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, για τους νεοφιλελεύθερους καταναγκασμούς που τη δεσμεύουν, για την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, για το μέλλον και την προοπτική της, για την κοινωνική και θεσμική της ανασυγκρότηση.
Η Αριστερά δίνει λοιπόν διπλή μάχη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Μάχη για την ήττα του παλιού πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα. Και μάχη για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Το κλειδί και για τα δύο είναι η σύγκλιση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Γιατί αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να ανοίξει ένας εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος για το μέλλον.