Με τη θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην πρότασή του για σύγκλιση απέναντι στην πιθανή συνεργασία ΕΛΚ και Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας.
Κοινός τόπος, η αποτροπή της πλειοψηφίας Βέμπερ με την Ακροδεξιά
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έδωσε το παρών ως παρατηρητής στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, απηύθυνε ξανά το κάλεσμα για μια στρατηγική σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την Ακροδεξιά. Κοινό πεδίο δράσης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι η σύμπτωση απόψεων όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στην ανάγκη να μπει φραγμός στην προοπτική νίκης του ηγέτη της ευρωπαϊκής Δεξιάς, του Βαυαρού συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε μιλώντας στους επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών ο Αλ. Τσίπρας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, με συνέντευξή του στην «FAZ» δεν άφηνε κανένα περιθώριο: «Με τους νέους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν βλέπω σχεδόν κανένα ενδοιασμό για συνεργασία με την Άκρα Δεξιά. Ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση από τα δεξιά. Όσο ο Βέμπερ δεν λέει σαφώς ότι δεν θα συνεργαστεί με τους δεξιούς εξτρεμιστές, δεν έχω τίποτα να συζητήσω μαζί του».
Στην ίδια “βάρκα” Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, απέναντι σε ΕΛΚ και Όρμπαν
Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική εξαπέλυσαν από κοινού Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι για τη «μεσοβέζικη» απόφαση του ΕΛΚ σε σχέση με τον Όρμπαν. Ειδικότερα, το SPD έκανε λόγο για «μια βρόμικη προεκλογική συμφωνία», με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ να διερωτάται: «Γιατί προσωρινή αναστολή και όχι οριστικός αποκλεισμός;». Η επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Σκα Κέλερ κατηγόρησε τον Μ. Βέμπερ ότι χάνει την αξιοπιστία του ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «εφόσον συνεχίζει να προστατεύει το κόμμα του κ. Όρμπαν Fidesz». «Ο κ. Βέμπερ πρέπει να καταστήσει σαφές τι ακριβώς υποστηρίζει. Αν δεν έχει σαφή τοποθέτηση απέναντι στον κ. Όρμπαν, θα το βρει μπροστά του» τόνισε.
«Εκτός ΕΛΚ ο Όρμπαν. Υπό την πίεση της μεγάλης κατακραυγής και του φόβου απωλειών στις ευρωεκλογές. Με απόφαση προσωρινής αναστολής και όχι αποπομπής. Να δούμε τώρα τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Όρμπαν και Σαλβίνι εντός της Ν.Δ.» σχολίασε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
Τα κινήματα ενώνουν τις προοδευτικές δυνάμεις
Το πρόταγμα για μια προοδευτική πλειοψηφία με αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά και ανάχωμα στην Ακροδεξιά και στους εθνικιστές όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες κάλπες του Μαΐου αποκτά ολοένα και πιο ισχυρό έρεισμα στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, επιταχυντής της διαμόρφωσης ενός κοινού πολιτικού προγράμματος φαίνεται πως είναι μια σημαντική κινηματική διαδικασία.
Ο λόγος για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, που αποκτούν πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, για την κλιματική αλλαγή. «Αυτή είναι η Ευρώπη για μένα» σχολίασε με ενθουσιασμό ο Φ. Τίμερμανς. Στις «πράσινες» πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στάθηκε και ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως την «πιο ελπιδοφόρα είδηση» τις κινητοποιήσεις των νέων της Ευρώπης για το κλίμα. Αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, είναι σαφές και ιστορικά αποδεδειγμένο πως αν κάτι μπορεί να φέρει ξανά κοντά τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της προόδου, εκτός από τα πολιτικά προγράμματα, είναι η κοινωνική κινητικότητα και οι αγώνες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ιστορική πρωτοβουλία των συνδικάτων στο Βέλγιο, που κάλεσαν τα κόμματα των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στη Βαλλονία προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα με στόχο την συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα θέσει εκτός διακυβέρνησης τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, με τη στήριξη των ισχυρότατων συνδικαλιστικών ενώσεων.
Η παραφωνία της Φώφης Γεννηματά
Θλιβερή παραφωνία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φώφη Γεννηματά, η οποία επεδίωξε να μεταφέρει την εμμονή της για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό των ευρωσοσιαλιστών. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πήρε τον λόγο αφού είχε τοποθετηθεί ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε ότι πιο επικίνδυνο από την πιθανή μετεκλογική συνεργασία της Ακροδεξιάς με το ΕΛΚ για την ηγεσία της Κομισιόν είναι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα». «Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά», συνέχισε, «κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την Ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «αυτό δίνει στην Ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει».
Δεν ξέρουμε εάν υπενθύμισε κάποιος στη Φώφη Γεννηματά ότι καταλυτικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των όρων της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, και φυσικά εντός της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην οποία, και παρά την καθαρή θέση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, η ίδια αντιτάχθηκε για στενά μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ρίχνοντας νερό στον μύλο των εθνικιστών και του Κ. Μητσοτάκη. Τουλάχιστον αναγνώρισε πως χρειάζεται ριζική αλλαγή της Ευρώπης «μέσα από την αλλαγή ηγεσίας της» και πως το ΕΣΚ έχει αντίπαλο την Ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.
Στις 6 Απριλίου η συνδιάσκεψη του “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική – Συμμαχία”
Στο εσωτερικό, παράταση μιας εβδομάδας παίρνει η ιδρυτική συνδιάσκεψη του προοδευτικού μετώπου, αφού θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6 Απριλίου ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία ως προς τη συμμετοχή τοπικών κινήσεων από την περιφέρεια. Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις που θα συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις υποψηφίων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Π.Γ., εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος για την έγκριση του κορμού του ευρωψηφοδελτίου.