Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ, που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημειώνουν ότι «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ επισημαίνουν και την «ιδιαίτερα σαφή» τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Ειδικότερα, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν: «Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας. Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες μετά τη συνάντηση της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, το μήνυμα προς την ηγεσία της Αλβανίας , ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω των κινήσεων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. 

Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις στην Αλβανία που δεν μας ικανοποιούν». «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». «Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση (σημ: ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ) όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», τόνισε.