Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας στάθηκε ιδιαίτερα στη επόμενη μέρα υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «συνεργασία, αλληλοκατανόηση και συν ανάπτυξη» των δύο χωρών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ευνοήσει τα Βαλκάνιακαι την Ευρώπη συνολικά.
«Έχουμε χάσει αρκετό χρόνο και πρέπει να τρέξουμε» σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας μια σειρά από συμφωνίες σε σημαντικά θέματα αλλά και ένα σχέδιο δράσης που σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.
Στο πλαίσιο αυτό και σε διπλωματικό επίπεδο, οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες ενώ πριν λίγους μήνες η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, – αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.
Επόμενος σταθμός, το μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνοντας και τις άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία & Σερβία).
Άμυνα, ενέργεια, μεταφορές
Στον αμυντικό τομέα, έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας που θα συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της γειτονικής μας χώρας.
Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και την επιτήρηση του εναέριου χώρου.
Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και την διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
Το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη συνάντηση υπήρξε η οικονομία με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.
Συζήτησαν επίσης για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
«Όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά»
«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα ότι «όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά».
► Δείτε το Live της efsyn για την ιστορική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία