Η Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία στη Δανία, μετά τη θετική ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα της την αμφισβήτηση της σχέσης της Δανίας με την Ε.Ε. Αυτή η θέση οδηγούσε σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Τώρα, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναβάλλεται, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Βρετανία.
Η Δανία, που είχε ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην απόφαση για ένταξη στην Ε.Ε. μαζί με την Ιρλανδία το 1973, πολιτική που εξέφραζε τις εμπορικές προτεραιότητές της και υπερίσχυσε έναντι της παραδοσιακά ισχυρής σχέσης της με τις Σκανδιναβικές Χώρες, έχει αμφισβητήσει κρίσιμες αποφάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όταν με δημοψήφισμα απέρριψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Τώρα, το «χάος» στη διαδικασία του Brexit αναβάλλει στην ενισχυμένη ευρωσκεπτικιστική πολιτική της χώρας, στα αριστερά όπως και στα δεξιά της, την οργάνωση ανάλογου δημοψηφίσματος.
Ετσι παράγεται μια μεγάλη επιτυχία της αταξίας του «αδιέξοδου» του Brexit με αυτόν τον προσωρινό καθαγιασμό της Ε.Ε. (και) από τον κίνδυνο αποχώρησης της ισχυρής Δανίας.
Οπως ο φυσιοδίφης επιβράβευσε τον πίθηκο που πήγε να φάει τον χρυσοκάνθαρο που ήταν ζωγραφισμένος στο βιβλίο του, διότι, παρ’ όλο που κατέστρεψε το μονάκριβο αντίτυπο του έργου του, απέδειξε την ποιότητα της αναπαράστασης του εντόμου, έτσι και η ηγεσία της Ε.Ε. απολαμβάνει τα αποτελέσματα της κρίσης, αφού θεωρεί ότι, παρά τα προβλήματα, αποκτά αξία το οικοδόμημά της και έτσι, γενναιόδωρα, δίνει παρατάσεις στην οριστικοποίηση του Brexit ή και δικαίωμα στη ματαίωσή του.
Και αυτό συμβάλλει στη συγκάλυψη των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών μέσα στο οικοδόμημα της Ε.Ε., με τεράστιες συνέπειες που φαίνονται, αν διαβαστούν προσεκτικά τα αποτελέσματα και των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία και τα πολιτικά σχήματα που δημιουργούνται μπροστά στις ευρωεκλογές.
Τα 17,4 εκατομμύρια πολιτών του Ην. Βασιλείου, που ψήφισαν υπέρ του Brexit, απομονώθηκαν στην αποσύνθεση του σπαρασσόμενου πολιτικού κόσμου της χώρας που συνετρίβη πάνω στην ίδια την ιστορία του.
Η ιμπεριαλιστική γραμμή των Βρετανών με τη συμφωνία του 1921 που χώρισε την Ιρλανδία στα δύο, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Β. Ιρλανδία, ήταν μία στην ουσία διαχωριστική πολιτική γραμμή ανάμεσα στον λαό της Ιρλανδίας. Ο αγώνας για ανεξαρτησία των Ιρλανδών από τη Μ. Βρετανία συγκρότησε μια ιστορικά αξεπέραστη οργάνωση από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.
Σήμερα, κάτω από τη συμφωνία που επιβάλλει η Ε.Ε. στη Βρετανία, αυτός ο πολιτικός διαχωρισμός μετατρέπεται σε πραγματικό σύνορο, αφού θα γίνει το σημείο που θα χωρίζει τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ως μέλος της Ε.Ε., με τη Β. Ιρλανδία, ως μέλος του Ην. Βασιλείου, εκτός Ε.Ε.
Αυτή η κρίσιμη απόφαση, σε τελευταία ανάλυση, είναι η κύρια πολιτική κατασκευή της Ε.Ε. για την κατάρρευση του Brexit.
Παρά τις προτάσεις της Βρετανίας να ξεπεράσει το πρόβλημα με χρήση τεχνολογικών λύσεων που θα διευκόλυναν την κίνηση στο σύνορο αυτό, χωρίς να καταστεί σημείο διασυνοριακού ελέγχου και χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η συμφωνία ειρήνης του 1998, γνωστή ως Good Friday Agreement ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, η γραμμή Γιούνκερ δεν υποχώρησε.
Ο Κόρμπιν των Εργατικών ομολόγησε ότι το 1975, στο τότε δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση των Εργατικών για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., είχε ψηφίσει «όχι». Ηταν αντι-ευρωπαϊστής, μισούσε το ευρωπαϊκό καπιταλιστικό κλαμπ, ενώ τώρα σιωπά, ελπίζοντας να κερδίσει από την κρίση.
Η Θάτσερ τότε πήγε πόρτα πόρτα, υπερασπίζοντας την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Είχε δίκιο. Κάθε απόφαση για την πορεία της ενωμένης Ευρώπης θα πέρναγε από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Μέι, με ισχυρή θέση υπέρ της παραμονής της χώρας της στην Ε.Ε., έγινε φωνή του «όχι». Τότε διασπάστηκαν οι εργατικοί, σήμερα το Brexit παράγει νέες πολιτικές ομάδες από τα καταρρέοντα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι ένα πείραμα πολύ ενδιαφέρον, που απορρέει από το Brexit.
Οι βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την κρίση των κομμάτων τους, Συντηρητικοί και Εργατικοί μαζί, τώρα αιτήθηκαν την κατοχύρωσή τους στη Βουλή, ως ένα ενιαίο κόμμα.
Επιπλέον, οι Ιρλανδοί θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Ιρλανδίας, που θα παραμείνει στην Ε.Ε. Ετσι θα λυθεί το τεράστιο πολιτικό θέμα της Ιρλανδίας.
Η Βρετανία θα περάσει από όλα τα στάδια που θα απαιτηθούν για να παραμείνει μέλος της Ε.Ε., ταπεινωμένη. Ο πολιτικός της καθαγιασμός άρχισε. Χρήσιμη η αταξία που παράγει. Η ίδια συνταγή με την ευρωζώνη και την Ελλάδα. Το Brexit, ιδιαίτερα χρήσιμο μπροστά στις ευρωεκλογές, όπου θα πρέπει η ήττα όλων των κυρίαρχων συστημικών δυνάμεων να θολώσει από τη βρετανική κρίση. Η Γερμανία υπέγραψε, το 2018, εν μέσω κρίσης του «Brexit», σύμφωνο άμυνας με τη Βρετανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας για την άμυνα και την ασφάλεια», ανέφερε η συμφωνία, χωρίς λέξη για το Brexit.
*πολιτική επιστήμονας, δρ Επιστήμης της Πληροφορίας