Αν νομίζετε ότι μιλάμε για δύο απλές υποψηφιότητες, κάνετε λάθος. Εδώ έχουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο… Οι πρακτικές τύπου «Κούλη – Πατούλη» συνιστούν ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, με τους δικούς του social media κανόνες, τη δική του life style αισθητική και τους δικούς του facebookικούς ρυθμούς. Με έναν εύηχο λεκτικό εξυπνακισμό στο στόμα, άσχετο με την πραγματικότητα. Με έντονα χρώματα στις φωτογραφίες, για να είναι όμορφη η πολιτική ψευτιά…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγες μέρες, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός υπουργείου που υπάρχει ήδη! Στις 9 Φεβρουαρίου 2019, κατά τη δημόσια συζήτησή του με τον Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της ΝΔ και επίδοξος πρωθυπουργός της Ελλάδας προέβη στην εξής εκπληκτική δήλωση: «ΘΑ δημιουργήσουμε ένα υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, που ΘΑ αναφέρεται άμεσα στον Πρωθυπουργό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόζονται οριζόντια οι ψηφιακές πολιτικές».
Αυτή η απίθανη… εξαγγελία κατάφερε, μέσα σε λίγες λέξεις, να αποκαλύψει δύο πολύ σοβαρά πράγματα:
Πρώτον, ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει καν ποια υπουργεία έχει η χώρα που θέλει να κυβερνήσει. Διότι, όπως γνωρίζουν μάλλον όλοι οι Ελληνες (εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη), Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπάρχει, με υπουργό τον Νίκο Παππά.
Δεύτερον, ότι ο κειμενογράφος του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύει – προφανώς- πως τα υπουργεία αναφέρονται ακόμα στην τρόικα, όπως συνέβαινε επί των γαλάζιων ημερών Σαμαρά. Ειδάλλως, δεν εξηγείται αυτή η απίστευτη επισήμανση ότι το συγκεκριμένο υπουργείο θα αναφέρεται άμεσα στον πρωθυπουργό (!), λες και υπάρχουν υπουργεία που αναφέρονται και κάπου αλλού.
Οι άνθρωποι φαινόμενα
Ο Γιώργος Πατούλης, ακολουθώντας το παράδειγμα του πολιτικού καθοδηγητή του, κατήγγειλε τη Δούρου επειδή –όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε- η Περιφέρεια δεν έχει γραφείο στις Βρυξέλλες. Μόνο που η Δούρου ήταν αυτή που δημιούργησε τέτοιο γραφείο!
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, στις 30 Μαρτίου 2019, ο άνθρωπος που επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Περιφερειάρχης, είπε δημόσια ότι «η Περιφέρεια της Αττικής δεν έχει ούτε καν γραφείο στο κέντρο των Βρυξελλών, ώστε να γίνεται διαμορφωτής των πολιτικών…». Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το ευρωπαϊκό γραφείο της Περιφέρειας, που ζητάει ο Πατούλης, εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες επί Δούρου, στις 22 Μαρτίου 2017, με στόχο ακριβώς η ελληνική περιφερειακή διοίκηση να παρακολουθεί, να συμμετέχει και να παρεμβαίνει στα ευρω-δρώμενα, όπως άλλωστε ανέφερε και το σχετικό Δελτίο Τύπου, που εξεδόθη εκείνη την ημέρα.
Δηλαδή, όλα όσα ζητούν οι γαλάζιοι υποψήφιοι έγιναν και μάλιστα δημόσια, στα φανερά, με κάθε προβολή. Όμως, ούτε ο Κυριάκος αναρωτήθηκε ποτέ τι σημαίνει το «ΨΗ» στο «ΨΗΠΤΕ» που άκουγε όλα αυτά τα χρόνια, ούτε ο Πατούλης νοιάστηκε να ρωτήσει τι έχει συμβεί με το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, πριν βγει να το ξεφουρνίσει ως προεκλογικό του «κατηγορώ». Αν είχαν κάνει αυτές τις απλές σκέψεις πριν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αν ήταν στοιχειωδώς επιμελείς και υπεύθυνοι πολιτικοί, προφανώς θα έβλεπαν μπροστά τους την παγίδα της αναξιοπιστίας και θα την απέφευγαν. Όμως, δεν την είδαν. Γιατί δεν έψαξαν καθόλου. Μα, καθόλου…
Αντιθέτως, οι δύο υποψήφιοι άρχοντες του τόπου αποστήθισαν και ξεφούρνισαν δημόσια αυτά που τους έγραψαν οι κειμενογράφοι και συμβουλάτορές τους, οι οποίοι προφανώς αντέγραψαν (copy paste) ό,τι βρήκαν σε παλαιότερους φακέλους του ηλεκτρονικού αρχείου τους, χωρίς να νοιαστούν να το επικαιροποιήσουν.
Έτσι, ο μεν υποψήφιος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να εξαγγέλλει ένα υπουργείο που υπάρχει ήδη (γιατί προφανώς οι κειμενογράφοι του αντέγραψαν κάτι που είχε συνταχθεί το 2014), ο δε υποψήφιος Περιφερειάρχης εμφανίστηκε να ζητά ένα γραφείο που επίσης υπάρχει και λειτουργεί ήδη, θύμα προφανώς και αυτός της αντιγραφής κάποιου παλαιότερου κομματικού memo, που βρέθηκε σε ένα αρχείο word, με ημερομηνία δημιουργίας πριν από τον προπέρσινο Μάρτιο.
Βέβαια, ό,τι και να σου γράψει ο συνεργάτης σου, ακόμη και αν σε βάλει να εξαγγείλεις ένα υπουργείο που υπάρχει εδώ και 2,5 χρόνια (ή ένα γραφείο που υπάρχει εδώ και 2 χρόνια), εσύ οφείλεις να είσαι στοιχειωδώς ενημερωμένος και σοβαρός. Να έχεις τη δυνατότητα να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις. Δυστυχώς, όμως, για τους ίδιους, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ούτε ο Κούλης ασχολήθηκε, ούτε ο Πατούλης νοιάστηκε. Και το αποτέλεσμα το είδαμε…
Και δυστυχώς, το βλέπουμε καθημερινά. Η παντελής αδιαφορία για την αλήθεια, η προχειρότητα στην τεκμηρίωση, η επικίνδυνη απλοϊκότητα και οι υπεραπλουστεύσεις στην επιχειρηματολογία, η πολιτική ελαφρότητα είναι εδώ. Μας περιβάλλουν. Κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές. Οι συνεχείς παρερμηνείες των γεγονότων που διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά –είτε είναι ασυνείδητες λόγω προκλητικής ανικανότητας, είτε συνειδητές λόγω κακοήθειας- έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της πραγματικότητας. Με προφανή συνέπεια η πολιτική να χάσει την αξιοπιστία της στην κοινωνία. Ο μέσος όρος έπεσε και ο ποιοτικός πήχης καταβαραθρώθηκε.
Οι πρακτικές τύπου «Κούλη – Πατούλη» δεν είναι πλέον η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Συνιστούν ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, που υπακούει στους δικούς του social media κανόνες, έχει τη δική του life style αισθητική και τρέχει στους δικούς του facebookικούς ρυθμούς. Πάντα με έναν εύηχο λεκτικό εξυπνακισμό στο στόμα, άσχετα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πάντα με όμορφα χρώματα στις φωτογραφίες, ακόμα και αν χρειαστεί να κρατηθούν –έστω για λίγο- με το ζόρι παιδάκια στο κάδρο, για να είναι όμορφη η πολιτική ψευτιά μας…
Υ.Γ. Το άρθρο βασίστηκε στο ακόλουθο βίντεο:* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος