Ο συμβιβασμός κλείστηκε μία ημέρα πριν από τη 12η Απριλίου, που ήταν η προθεσμία για την αποχώρηση της Βρεατανίας από την Ε.Ε..
Διχασμένοι ανάμεσα στη βραχεία αναβολή, την οποία πρότειναν η Γαλλία και άλλες χώρες που συντάχθηκαν μαζί της, και την πιο μακροχρόνια παράταση της διαδικασίας, οι 27 χρειάστηκαν ώρες για να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση, πριν να την παρουσιάσουν στις 02:30 τα ξημερώματα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Η Τερέζα Μέι τη δέχτηκε, αν και νωρίτερα είχε ζητήσει από τους 27 η διαδικασία να αναβληθεί μόνο ώς την 30ή Ιουνίου. Στη συνέχεια η πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες που διεξάγει με τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση) για να βρεθεί συμβιβασμός και να διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στο κοινοβούλιο.
«Μπορούμε ακόμη να αποχωρήσουμε την 22α Μαΐου», επέμεινε η Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι αρκεί οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί να δώσουν πράσινο φως στο κείμενο που έχουν ήδη καταψηφίσει τρεις φορές. Δεν φάνηκε πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς αυτή την προοπτική.
Ντ. Τουσκ: Μη σπαταλήσετε την παράταση
Οι 27 «καταλήξαμε σε συμφωνία για μια ευέλικτη παράταση ώς την 31η Οκτωβρίου, αυτό δίνει έξι μήνες επιπλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προσπαθήσει να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή λύση», σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.
Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές, θα «μπορεί ακόμα να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης, περίπτωση στην οποία θα τερματιστεί η παράταση», να θέσει διαφορετικά ζητούμενα ως προς την αποχώρησ ή ακόμη και «να ακυρώσει εντελώς το Μπρέξιτ», πρόσθεσε ο Τουσκ.
Όπως είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και έστειλε σαφές μήνυμα στους Βρετανούς: «Μην τη σπαταλήσετε».
«Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε, θα παραμείνει πλήρες μέλος με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι η Βρτανία δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, η Βρετανία «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.