Θ. Γαλιατσάτος: Η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη. Έχουμε θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την έξόρυξη υδρογονανθράκων που προστατεύουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.
Εγκρίθηκε δια νόμου, μετά από αίτημα της ΠΙΝ, η σύσταση Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων
Το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στην Κεφαλονιά, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο άκουσε τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των συγκεντρωμένων, οι οποίοι κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους στις εξορύξεις και τους φόβους τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη σεισμικότητα, τον τουρισμό και την αλιεία.
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η μόνη που έθεσε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και οι οποίοι έγιναν δεκτοί στο σύνολό τους. Μάλιστα ως εξέλιξη ενημέρωσε ότι συστάθηκε ήδη το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο για την πορεία των εργασιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
«Επιλέξαμε μετά από εκτεταμένο διάλογο με τις κοινωνίες στα νησιά μας, να θέσουμε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην προοπτική της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Δεν έχουμε κάνει βήμα από τις θέσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος και η θέση μας αυτή, έφερε ως αποτέλεσμα ήδη να γίνει δεκτή και να ανακοινωθεί επισήμως η σύσταση Παρατηρητηρίου, το οποίο θα έχει ουσιαστικό λόγο και θα συγκροτηθεί με το κατάλληλο επιστημονικό, εξειδικευμένο προσωπικό , αλλά και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά ο Περιφερειακός Κοινωνικός έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία.Αυτή είναι μια κατάκτηση για τα νησιά μας, που κερδίσαμε εξαιτίας της αδιαπραγμάτευτης στάσης μας για ουσιαστικά ζητήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση το 2017, με την οποία απορρίψαμε τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα οικόπεδα που ξεκινούν από τη Β. Κέρκυρα μέχρι νότια της Πελοποννήσου και θέσαμε πέντε όρους για την διαφύλαξη της ασφάλειας, την πρόβλεψη για τη σεισμικότητα της περιοχής, την ενσωμάτωση στους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων όσων απαιτούνται από Δημόσιο Φορέα που θα αποτελέσει τον βραχίονα για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς παρέκκλιση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.
Εν συνεχεία και προκειμένου να γίνει εκτενής συζήτηση σε σοβαρή βάση κατατέθηκεη πρόταση να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τόπο διεξαγωγής και πάλι την Κεφαλονιάς, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε από το Σώμα