Το πόρισμα αφορά την παράνομη ανάθεση διοργάνωσης συνεδρίου στην εταιρεία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, Mindwork Business Solutions Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ.
Για άλλη μια φορά δικαιώνεται το Documento που είχε αποκαλύψει το “δωράκι” προς την κ. Στουρνάρα με την απευθείας ανάθεση έργου του δημοσίου στην εταιρεία της, προϋπολογισμού 713.271 ευρώ.
Το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας δείχνει τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για τους τότε υπευθύνους Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι με την επίφαση ότι τους… πίεζε ο χρόνος ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό στην κ. Στουρνάρα την οργάνωση του συνεδρίου “e-Health forum 2014”, καθώς και της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος για την ίδια την Λίνα Νικολοπούλου.
Στα συμπεράσματα του πορίσματος άλλωστε αναγράφεται ρητά ότι μολονότι ως αιτιολόγηση για το γεγονός ότι η Mindwork έλαβε απευθείας με ανάθεση και χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού την οργάνωση του συνεδρίου, δόθηκε η… έλλειψη χρόνου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού «η υποχρέωση διοργάνωσης του Συνεδρίου ήταν σε γνώση του Υπουργείου Υγείας πριν την ανάληψη από την χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι από τον Ιανουάριο του έτους 2013». Δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο αφού το συνέδριο εν τέλει διεξήχθη.
Φορολογικές παρατυπίες
Όπως προκύπτει από το πόρισμα των Ελεγκτών της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο αναφέρονται και άλλες παρατυπίες σε σχέση με την ανάθεση του επίμαχου διαγωνισμού στην κ. Στουρνάρα, από πλευράς κρατικών λειτουργών ελεγχόμενοι είναι τουλάχιστον η τότε Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου καθώς και η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.
Ένα σκέλος μάλιστα του πορίσματος διαβιβάστηκε στην οικονομική εισαγγελία καθώς προέκυψαν και φορολογικές παρατυπίες από πλευράς της συζύγου του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας.
Το e-Health forum 2014 ήταν μια τριήμερη διοργάνωση, που διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ήδη, από τον Ιανουάριο του 2013, ο τότε υπουργός Υγείας, εξέδωσε δυο αποφάσεις προκειμένου να συγκροτηθεί η Επιτελική Επιτροπή του υπουργείου υγείας για την ελληνική προεδρεία, αλλά και η Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση του συνεδρίου «e-health week 2014».
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν ότι το συνέδριο είναι συγχρηματοδοτούμενο και πως όλα τα κράτη- μέλη λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση, η οποία όμως δεν θα κάλυπτε το σύνολο των εξόδων διοργάνωσης του συνεδρίου. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το υπουργείο Υγείας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό (ΗΙΜΣΣ), που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προηγούμενων αντίστοιχων συνεδρίων υπό τον τίτλο «e-Health Week». Ως εκ τούτου, από τον Μάιο του 2013 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την HIMSS για τη διοργάνωση του συνεδρίου.
Η διοργάνωση ανατέθηκε στην Mindwork λόγω… έλλειψης χρόνου
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η ίδια ήταν αυτή που έλαβε την πολιτική απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου στη χώρα μας, με την ονομασία «e-Health Forum 2014», αφού η HIMSS είχε κατοχυρώσει το εμπορικό όνομα «eHealth Week». Στην κατάθεσή της η κα. Παπανικολάου επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου, που την οδήγησε να απευθυνθεί –προφορικά- στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν για τη χρηματοδότηση της επίμαχης δράσης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2014-2020», μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο «ευέλικτη» διαχείριση, αντί της διενέργειας διαγωνισμού. Στην –επίσης προφορική- απάντηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου, τις οποίες επικαλέστηκε στην κατάθεσή της η κα. Παπανικολάου, αναφέρθηκε ότι «ήταν πολύ δύσκολο» να παρακαμφθούν οι διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού, καθώς και ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε την εμπειρία διοργάνωσης ενός τέτοιου συνεδρίου. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ο υπεργολάβος της δράσης.
Τότε και χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία και χωρίς αναφορά για το αν εξετάστηκαν κι άλλες εταιρείες, με πρωτοβουλία της ίδιας της κ. Παπανικολάου, κλήθηκε η εταιρεία της κ. Στουρνάρα, Mindwork Business Solutions, η οποία εργάστηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το υπουργείο.
Και πάλι με πρωτοβουλία της κ. Παπανικολάου, ζητήθηκε η έκδοση υπουργική απόφασης (εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2013), που θα ανέθετε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τη διαχείριση της εκδήλωσης αντί του υπουργείου Υγείας, με αιτιολόγηση την έλλειψη χρόνου και εξειδικευμένου προσωπικού. Στις 16 Ιανουαρίου 2014, το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, βάσει της οποίας το Κέντρο ανέλαβε την υλοποίηση της διαχείρισης της διοργάνωσης, αφού βάσει και της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης είχε εξουσιοδοτηθεί η πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού «για τις δέουσες ενέργειες».
Στις 13 Μαρτίου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει πρόσκληση αποκλειστικά προς την Mindwork Business Solutions, με την οποία και υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών, για τη δημιουργία και διαχείριση ιστοσελ΄διας για την υλοποίηση της διάσκεψης του e-Health forum 2014 με αμοιβή 5 χιλιάδων ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Στις 27 Μαρτίου 2014 υποβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας –εκπροσωπούμενο από την κ. Παπανικολάου-, πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Horizon 2014-2020». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης του υπουργείου ανερχόταν στο ποσό των 713.271,00 ευρώ.
«Παρεκάμφθησαν οι διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού»
Στις 24 Απριλίου 2014 το υπουργείο Υγείας και πάλι εκπροσωπούμενο από την κ. Παπανικολάου υπέγραψε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της δράσης. Δεδομένου ότι η δράση δεν χρηματοδοτούνταν εξ’ ολοκλήρου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στη σύμβαση αναγράφονταν οι τρόποι που οι κ. Στουρνάρα θα μπορούσε να ακολουθήσει προκειμένου να υλοποιήσει τα υποέργα της πράξης, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το να καλέσει υπεργολάβους.
Μια ημέρα μετά, στις 25 Απριλίου 2014 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ –το εκπροσώπησε η κ. Κρεμαστινού- και του υπουργείου Υγείας, που εκπροσωπήθηκε και πάλι από την κ. Παπανικολάου. Βάσει αυτής, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης την υλοποίηση του eHealth forum 2014, και ταυτόχρονα την υποχρέωση να τηρεί χωριστό λογιστικό σύστημα για το πρόγραμμα ή κατάλληλη λογιστική κωδικοποίηση για όλες τις σχετιζόμενες με το πρόγραμμα συναλλαγές. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αναλύεται στο πόρισμα, δε συνέβη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αν και άνοιξε τρεις λογαριασμούς προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του eHealth forum 2014, δεν τήρησε χωριστό λογιστικό σύστημα, όπως όφειλε βάσει της σύμβασης. Σύμφωνα με το πόρισμα, μέσω της επίμαχης προγραμματικής σύμβασης, «παρεκάμφθησαν οι διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού και οι αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και του Υπουργείο Υγείας προκαθόρισε τους αναδόχους των εργασιών και υπηρεσιών για την υλοποίηση του e-Health forum 2014».
«Το υπουργείο όφειλε να διενεργήσει διεθνές δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό»
Στα συμπεράσματα του πορίσματος αναγράφεται ρητά ότι μολονότι δόθηκε ως αιτιολόγηση για το γεγονός ότι η Mindwork έλαβε απευθείας με ανάθεση και χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού την οργάνωση του συνεδρίου, οφειλόταν σε έλλειψη χρόνου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού «η υποχρέωση διοργάνωσης του Συνεδρίου ήταν σε γνώση του Υπουργείου Υγείας πριν την ανάληψη από την χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι από τον Ιανουάριο του έτους 2013». Δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο αφού το συνέδριο εν τέλει διεξήχθη.
Λόγω οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν μπορούσε να αναληφθεί από πόρους της χώρας μας. Ως εκ τούτου το συνέδριο ήταν χρηματοδοτούμενο από το «Horizon 2014-2020» κατά επιλέξιμο για το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ και το υπολειπόμενο αναγκαίο ποσό αποφασίσθηκε να καλυφθεί από χορηγίες που θα έπρεπε να βρει η Mindwork Business Solutions. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013.
Όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα το υπουργείο ως δικαιούχος της δράσης όφειλε να από τις κείμενες διατάξεις διενέργειας διεθνούς δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού. Προκειμένου αυτός να διενεργηθεί, θα έπρεπε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου κονδύλι ανάλογο τουλάχιστον με το προϋπολογισθέν κόστος του συνεδρίου, ήτοι 713.271,00 ευρώ. Το γεγονός ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε οφείλεται σύμφωνα με τις καταθέσεις στο ότι η χρηματοδότηση του συνεδρίου από πόρους της Ε.Ε. εξασφαλίσθηκε 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του e-Health Forum 2014, αν και η χώρα μας ήταν ενήμερη για περισσότερο από ένα χρόνο ότι θα την αναλάβει.
Ασυμφωνία… προϋπολογισμών
Βάσει της εισαγγελικής έρευνας, προκύπτει ότι έχουν προκύψει φορολογικές παρατυπίες, λόγω…. ασυμφωνιών στους προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, από τα απολογιστικά στοιχεία του κόστους της επίμαχης δράσης, που υποβλήθηκαν από την εταιρεία της κ. Στουρνάρα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΕΟΦ και τους υπόλοιπους αρμόδιους προέκυψε ασυμφωνία μεταξύ των ποσών του συνολικού προϋπολογισμού εξόδων που εμφανίζονται στην υποβληθείσα πρόταση και χρηματοδότηση ύψους 713.271,00 ευρώ και του προϋπολογισμού εξόδων, ύψους 621.389,69 ευρώ, όπως αναγράφεται σε έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε έγγραφο της Mindwork που στάλθηκε στον ΕΟΦ στις 29 Οκτωβρίου 2015, υποβλήθηκε ο οικονομικός απολογισμός του συνεδρίου, όπου στον προϋπολογισμό των εξόδων αναγράφεται ποσό ύψους 640.830,00 ευρώ (521.000 ευρώ και ΦΠΑ 23%).
Συμφωνία δεν υπήρξε όμως ούτε μεταξύ των απολογιστικών εξόδων του συνεδρίου που εμφανίζονται στην τελική αναφορά που στάλθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς την ΕΕ για την αποπληρωμή της επιχορήγησης από το “Horizon 2014-2020” και ανέρχονται σε 708.3223,53 με ΦΠΑ 23% και των απολογιστικών εξόδων που εμφανίζονταν στον οικονομικό απολογισμό εσόδων –όπως προκύπτει από έγγραφο που στάλθηκε από την Mindwork προς τον ΕΟΦ- και ανέρχονταν σε 688.168,00 ευρώ με ΦΠΑ 23%. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος, «το ποσό αυτό θα έπρεπε να είναι μειωμένο κατά 69.000,00 ευρώ».
Πηγή: Documento