efsyn.gr
Στο Πεκίνο έφτασε νωρίς το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative).
Στο φόρουμ συμμετέχουν συνολικά 150 χώρες, οι 37 εκ των οποίων εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και εκπρόσωποι από 90 και πλέον διεθνείς οργανισμούς. Οι δε συμμετέχοντες ανέρχονται σε περίπου 5.000.
Ο πρωθυπουργός θα είναι παρών στην επίσημη τελετή έναρξης του φόρουμ το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, που θα εγκαινιάσει με ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνας και στη συνέχεια θα κάνει παρέμβαση στην Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.
Την επόμενη μέρα, Μ. Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».
Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός θα βρεθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και η ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού» ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Με αυτό το εφαλτήριο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στο Πεκίνο, είχε από το πρωί συναντήσεις με συμμετέχοντες στο φόρουμ αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα.