Στάνταρ επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ, που του αρέσει να χρησιμοποιεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι ότι εκείνος, όταν βγαίνει στο εξωτερικό, κάνει αγώνα να φέρει επενδυτές στην Ελλάδα (και ότι δεν τους διώχνει, όπως χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε, όταν ήταν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σαμαρά). Ωστόσο, αν κανείς προσέξει τι λέει το στόμα του για την ελληνική οικονομία, όταν βρίσκεται σε διεθνή φόρα και συναντήσεις στο εξωτερικό, θα απορήσει με το θράσος και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη. Οχι απλά δεν προσκαλεί τους επενδυτές στην Ελλάδα, όπως λέει στις εγχώριες συνεντεύξεις του, αντιθέτως εκστομίζει αισχρά ψεύδη, παραποιώντας την πραγματικότητα και αδιαφορώντας για τα επίσημα στοιχεία, προκειμένου να τους απομακρύνει όσο περισσότερο μπορεί. Ορίστε, για παράδειγμα, τι ανέφερε προ ολίγων ημερών στο 9ο οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας, όπου συμμετείχε:
«H Ελλάδα εγκλωβίστηκε σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης».
Αυτό ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά την έκθεση της Κομισιόν (του περασμένου Φεβρουαρίου) που λέει ότι την επόμενη διετία ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στην Ελλάδα (από 2% το 2018 θα πάει στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020), ενώ θα επιβραδυνθεί στην ευρωζώνη (από 1,9% το 2018 σε 1,3% το 2019 και σε 1,6% το 2020). Ποιο είναι το «περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης», λοιπόν; Το 2,2% που θα έχει φέτος η Ελλάδα ή το 1,3 των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης;
«Η Ελλάδα ήταν η μόνη η οποία πέρασε από τρία μνημόνια, χωρίς να έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές».
Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανέφερε παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι, ειδικά αυτή την περίοδο, τα ελληνικά ομόλογα κάνουν θετικό ράλι, αξιοσημείωτο στα χρηματοπιστωτικά δεδομένα του πλανήτη, πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά. Ολος ο διεθνής Τύπος σχολίασε το γεγονός ότι το ελληνικό 5ετές έφτασε κάποιες μέρες να θεωρείται ασφαλέστερη επένδυση ακόμα και από τον αντίστοιχο αμερικανικό τίτλο, καταγράφοντας μικρότερες αποδόσεις. Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε έξοδος που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως πετυχημένη, μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού και αυξάνοντας τις προσφορές και το ενδιαφέρον των μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Η Ελλάδα βαδίζει με σταθερό σχέδιο το δρόμο των αγορών, με τρόπο ιδιαίτερα πετυχημένο. Και αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά και τα αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης. Απλά αδιαφορεί. Επιμένει να λέει το δικό του επιχείρημα-παραμύθι περί μη πρόσβασης στις αγορές. Για να… πείσει τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν, προφανώς…
«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό έλλειμμα στην Ελλάδα».
Αυτό το ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2018 κάναμε ρεκόρ 10ετίας στις Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ), με 3,6 δισ. ευρώ, όταν το «σούπερ πετυχημένο» 2014 (για να έχουμε και τη σύγκριση) είχαμε ΞΑΕ μόλις 2,02 δισ. ευρώ. Για την Ιστορία, καλό είναι να αναφέρουμε ότι μετά το ρεκόρ του 2018 (με Τσίπρα), τη δεύτερη θέση στη λίστα της δεκαετίας καταλαμβάνει το 2017 (επίσης με Τσίπρα), όταν οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις έφτασαν τα 3,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων.
«Αυτή η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει».
Αυτό το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος, τον Απρίλιο του 2019, ενώ δηλαδή έχει δει ότι τα τελευταία 8 τρίμηνα η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη. Επί 8 συνεχόμενα τρίμηνα, πετυχαίνουμε ανάπτυξη, όχι μόνο συνεχή αλλά και συνεχώς αυξανόμενη. Επίδοση που έχουμε να δούμε από το 2005.
«Και δεν νομίζω ότι αυτή η χώρα έχει διάθεση να υποαποδίδει για πολύ ακόμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε «υπο-απόδοση» σε μια οικονομία (την ελληνική), η οποία για 4 συνεχόμενα χρόνια ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος της συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα, ΥΠΕΡ-αποδίδοντας και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για ενίσχυση των πακέτων κοινωνικής πολιτικής. Επιστρέφοντας το υπερ-πλεόνασμα στους πολίτες.
«Πραγματικά ελπίζω ότι δεν θα κάνουν πολλή ζημιά ακόμη μέχρι τις εκλογές».
Όμως, ο ίδιος άνθρωπος, από τη μια τα λέει αυτά και από την άλλη ισχυρίζεται ότι η οικονομία πάει καλά τώρα, γιατί οι επενδυτές προσβλέπουν στον δικό του ερχομό. Καταρχάς, λοιπόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει: Αυτή τη στιγμή γίνεται ζημιά στην οικονομία ή πάμε καλά (χάρη στην υποτιθέμενη προοπτική εκλογικής νίκης της ΝΔ);
Και μια τελευταία ερώτηση: Αφού, κατά τα λεγόμενά του, ήθελε να προσκαλέσει τους επενδυτές και τους είπε ότι η Ελλάδα:
- δεν έχει πρόσβαση στις αγορές,
- έχει επενδυτικό έλλειμμα,
- εφαρμόζει αποτυχημένες πολιτικές,
- η οικονομία της υπο-αποδίδει,
…αν ήθελε να τους διώξει, τι ακριβώς θα τους έλεγε, δηλαδή;
* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος