Όλοι συμφωνούν ότι εάν είχαν πάρει μέρος στις τοπικές εκλογές τα νέα κόμματα Brexit και ChangeUK θα είχαν σημειώσει επιτυχίες και τα δυο. Κι ας υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα μεταξύ τους για το θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ
Στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης οι Συντηρητικοί ηττήθηκαν αλλά οι Εργατικοί δεν κέρδισαν. Έχασαν και οπαδούς της αποχώρησης και οπαδούς της παραμονής. Προφανώς πλησιάζει η ώρα να πάρουν μια απόφαση.
Οι τοπικές εκλογές στο Η.Β. δεν διεξάγονται παντού την ίδια στιγμή. Την Πέμπτη δεν γίνονταν εκλογές στο Λονδίνο, ούτε στη Σκωτία. Οπότε η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι δύσκολή, ακόμη περισσότερο επειδή η διχοτομία των πολιτών υπέρ και κατά του Brexit παρουσιάζει μεγάλες τοπικές διαφοροποιήσεις.
Επίσης, στις τοπικές εκλογές δεν ήταν έτοιμο να συμμετάσχει ούτε το νέο κόμμα του Φάρανζ, το οποίο λέγεται Brexit, ούτε το καινούργιο φιλοευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα ChangeUK.
Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να γίνουν προβολές των αποτελεσμάτων σε προγνωστικά ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι Συντηρητικοί έχασαν πολλές ψήφους, οι Εργατικοί έχασαν λίγες και οπωσδήποτε δεν κέρδισαν, οι Φιλελεύθεροι – Δημοκράτες (φιλοευρωπαϊκό κεντρώο της ευρωομάδας του Μακρόν) κέρδισαν ψήφους όπως και οι ανεξάρτητοι είτε τάσσονταν υπέρ είτε κατά του Brexit.
Το μήνυμα των εκλογών λοιπόν ήταν ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν καθαρότερη στάση για το Brexit. Όχι όλοι την ίδια στάση. Ενισχύθηκαν και οι οπαδοί της παραμονής στην ΕΕ Φιλελεύθεροι – Δημοκράτες και διάφοροι ανεξάρτητοι οπαδοί της αποχώρησης. Όλοι συμφωνούν ότι εάν είχαν πάρει μέρος στις τοπικές εκλογές τα νέα κόμματα Brexit και ChangeUK θα είχαν σημειώσει επιτυχίες και τα δυο. Κι ας υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα μεταξύ τους για το θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ.
Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί έχασαν ή δεν κέρδισαν αντίστοιχα επειδή δεν έχουν τόσο καθαρή στάση για το Brexit όπως τα άλλα κόμματα. Λόγω της παραδοσιακής πολυσυλλεκτικότητας τους μέσα στο πλαίσιο του βρετανικού δικομματισμού προσπαθούν να εκφράσουν ψηφοφόρους και από τα δυο ρεύματα. Και χάνουν και από τα δυο.
Οι Εργατικοί αντικειμενικά βρίσκονται στον μεγαλύτερο προβληματισμό, επειδή έχουν μεγαλύτερους στόχους.. Ήδη και στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δείχνουν να προηγούνται πολύ των Συντηρητικών αλλά να απειλούνται στην πρώτη θέση από το κόμμα Brexit του Φάρανζ. Ή μπορεί να αναδειχθούν πρώτοι αλλά αρκετά πίσω από το άθροισμα Συντηρητικών – Φάρανζ. Χάνουν ψήφους και προς το κόμμα Brexit και προς τα δυο φιλοευρωπαϊκά, τους Φιλελεύθερους – Δημοκράτες και το ChangeUK.
Η γραμμή του Κόρμπυν για το Brexit είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος. Σεβασμός στην απόφαση του λαού υπέρ του Brexit και επιδίωξη ενός οργανωμένου Brexit το οποίο θα προστατεύσει την απασχόληση και τα εισοδήματα, για παράδειγμα με την παραμονή του Η.Β. στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Το θέμα όμως είναι αν η γραμμή περπατάει στον λαό. Απ΄ ότι φαίνεται οι υποστηρικτές της αποχώρησης μέσα στους ψηφοφόρους των Εργατικών δεν ενθουσιάζονται ούτε με την παραμονή στην τελωνειακή ένωση ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ θέλουν την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν δεσμεύεται ο Κόρμπυν παρά μόνον αν ψηφιστεί από τη Βουλή η «κακή συμφωνία» της Μέι.
Η πολιτική των Εργατικών αυτή τη στιγμή είναι λοιπόν να επιδιώξουν μια συμφωνία από κοινού με την Μέι η οποία θα περιλαμβάνει και την παραμονή του Η.Β.στην τελωνειακή ένωση. Και η συμφωνία αυτή να εγκριθεί από τη Βουλή χωρίς δημοψήφισμα.
Το πρόβλημα στη γραμμή αυτή των Εργατικών είναι ότι πιέζεται μέσα και έξω από τη Βουλή από δυο πλευρές. Οι βουλευτές (και το μέρος της εκλογικής βάσης) τους που θέλουν ένα νέο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην ΕΕ διαφωνούν με αυτό τον συμβιβασμό με την Μέι, η Μέι πιέζει για μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς παραμονή στην τελωνειακή ένωση.
Ο πολιτικός κίνδυνος για τον Κόρμπυν είναι να παγιδευτεί μαζί με την Μέι σε μια μειοψηφική κεντρώα θέση. Από κοινού να περάσουν μια συμφωνία η οποία θα έχει την υποστήριξη του ενός τρίτου των πολιτών. Με τα άλλα δυο τρίτα να υποστηρίζουν οι μέν το σκληρό Brexit, οι δε την πλήρη παραμονή στην ΕΕ.
Η Μέι επιθυμεί μια συμφωνία με τον Κόρμπυν πριν τις ευρωεκλογές. Ο Κόρμπυν, που είναι σίγουρα καλός στους τακτικούς ελιγμούς, επιδιώκει να την αποφύγει και να «μετρήσει» τα αποτελέσματα πρώτα. Να ρισκάρει ένα μέτριο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για να μην δεσμευτεί στην τελική κατεύθυνση του υπερβολικά νωρίς. Κάποια στιγμή όμως αναγκαστικά θα το κάνει.