To κότερο είναι ωραία ιστορία για έμμισθο χουλιγκανισμό στα social media, ο Παύλος Πολάκης είναι σταθερή αξία στην παραγωγή επικοινωνιακών αυτογκόλ, και οι fake φωτογραφίες για το (ανύπαρκτο) «χουντικό παρελθόν» της οικογένειας Τσίπρας κάνουν καλή προπαγανδιστική δουλειά σε ώρες πολιτικής απελπισίας. Όμως την τελική ιστορία της κάλπης θα την γράψει η οικονομία – όχι μόνον γιατί το λένε οι δημοσκοπήσεις, αλλά γιατί το επιβάλλει ντε φάκτο η μηδενική αντοχή (και ανοχή) των ψηφοφόρων μετά από εννιά χρόνια μνημονιακής διάλυσης.
Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει σοβαρό πρόβλημα εσχάτως – ειδικά από την στιγμή που επέλεξε να ανοίξει εν μέσω προεκλογικής περιόδου θέμα εργασιακών. Όταν έναν μήνα πριν από τις κάλπες προαναγγέλλεις σχεδόν ευθέως κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, είτε οι επικοινωνιολόγοι σου κάτι δεν έχουν κάνει καλά, είτε εκδηλώνεις τάσεις πολιτικού αυτοχειριασμού ανοίγοντας μέτωπο με τους καθημαγμένους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Όταν, λίγες ημέρες μετά ανοίγεις – έστω και εκ… γλωσσικής παραδρομής – θέμα κατάργησης του οκταώρου και της πενθήμερης εργασίας, ή απολύεις τους επικοινωνιολόγους, ή φλερτάρεις αυτοκαστροφικά με την ανάσταση του θατσερισμού. Κι όταν υπερψηφίζεις μεν την, έστω και μισή, 13η σύνταξη αλλά την χαρακτηρίζεις «ξεδιάντροπο» επίδομα, άλλα καταλαβαίνει ο Βορίδης και άλλα ο Αδωνις. Ο πρώτος δεσμεύεται πως η ΝΔ θα την διατηρήσει κι ο δεύτερος πως θα την επανεξετάσει. Στο δια ταύτα, ο συνταξιούχος που θα την πάρει την επόμενη Δευτέρα, μπορεί και να ξανασκέφτεται τι θα ψηφίσει την μεθεπόμενη Κυριακή.
Δώδεκα ημέρες πριν από τις κάλπες, μάλλον δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να φανεί ποια ακριβώς είναι η δομική αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας:Είτε την έχει υπερβεί η οικονομική ατζέντα Τσίπρα, είτε απλώς ψελλίζει το οικονομικό της πρόγραμμα γιατί διστάζει να το αποκαλύψει.
Από το προεδρικό επιτελείο της ΝΔ λέγεται το ακριβώς αντίθετο: Πως οι δηλώσεις Μητσοτάκη παραχαράχθηκαν, πως ποτέ δεν τάχθηκε κατά του δώρου των Χριστουγέννων αλλά κατά της επιδοματικής πολιτικής και του κοινωνικού μερίσματος, κι ότι επίσης δεν αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία αλλά σε επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων η οποία ήδη τελεί εν ισχύ. Ακόμη κι έτσι να είναι, το πρόβλημα παραμένει. Διότι όπως είπε – κατά πολιτική ειρωνεία – και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Μητσοτάκης «είτε εξήγγειλε αυτό που ήδη υπάρχει, είτε πρότεινε κάποια αλλαγή που ακόμα δεν την …διευκρίνισε».
Εν ολίγοις, η Νέα Δημοκρατία είτε σύρεται πίσω από το οικονομικό πρόγραμμα του Τσίπρα, είτε έχει «κρυφό» οικονομικό πρόγραμμα. Και στις δύο περιπτώσεις μάλλον υποτίμησε στρατηγικά το ειδικό βάρος που θα έχει στην κάλπη η πολιτική πρόταση και η προοπτική για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Επ’ αυτού, ο Τζέημς Κάρβιλ θα ξανάλεγε ίσως ό,τι έχει πει στην εμβληματική προεκλογική καμπάνια του Κλίντον το 1992: «It’s the economy, stupid!». Ο… ψυκτικός από το Περιστέρι μπορεί απλώς να αποφασίσει να στείλει τους ταξικούς του χαιρετισμούς στην Πειραιώς (και στην Εκάλη επίσης)…