Στις μέρες που ζούμε, όπου τα προβλήματα στις γειτονιές πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται, οι κάτοικοι συνηθίζουμε να εκφράζουμε τα παράπονά μας σε “πηγαδάκια”, σε σπίτια, σε καφενεία ή απλώς …μονολογώντας.
Δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, έλλειψη πρασίνου, ανυπαρξία κατάλληλων χώρων για να παίζουν τα παιδιά, υποβάθμιση της περιοχής, είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γειτονιά.
Το βασικό παράπονο όλων είναι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους και την εκάστοτε Δημοτική αρχή, γεγονός που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε ουσιαστική επικοινωνία και, συνεπώς, την προοπτική επίλυσης ή έστω καταγραφής των όποιων προβλημάτων.
Ο θεσμός των Συνελεύσεων Γειτονιάς αποτελεί μια ευκαιρία για τη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα, αφενός μεν να καταγράφουν τα προβλήματα της περιοχής τους,αφετέρου δε να τα προωθούν προς τα αρμόδια τμήματα του Δήμου ή -και γιατί όχι;- προς τον ίδιο το Δήμαρχο.
Ταυτόχρονα θα μπορούν να δημιουργούν από μόνοι τους τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της γειτονιάς τους. Διοργανώσεις εκδηλώσεων, υιοθεσία πάρκων και κοινόχρηστων χώρων, φυτεύματα πρασίνου, ανάδειξη των τοπικών επαγγελματιών είναι μερικές από τις δράσεις που μπορούν να οργανωθούν μέσω των Συνελεύσεων Γειτονιάς.
Παράλληλα η καταγραφή των εκάστοτε προβλημάτων, η απαίτηση για βελτιωτικά έργα στην περιοχή, η φροντίδα των παιδικών χαρών, οι αντιδράσεις για τυχόν κοπές δέντρων και γενικότερα για τη μείωση του πρασίνου, είναι κάποιες από τις απαιτήσεις που προωθούνται μέσα απ' αυτή τη διαδικασία.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, είναι ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή υποχρεούται να υποστηρίζει και να ενισχύει τις συνελεύσεις των κατοίκων, παρέχοντάς τους αρχικά τον κατάλληλο χώρο (σε περίπτωση που δεν υπάρχει) για να φιλοξενούνται και εν συνεχεία να σέβεται και να υπολογίζει τις αποφάσεις τους.
Ακολουθώντας διαδικασίες που βασίζονται στην ισονομία, τη συμμετοχικότητα και τη λήψη αποφάσεων μέσα από δημοκρατικές πρακτικές, οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς μπορούν να αποτελέσουν τη φωνή της γειτονιάς τους μέσα στο Δήμο, για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς τους.
Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η κοινωνική απομόνωση, ο ατομικισμός και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η δυναμική της συλλογικής δράσης, της αυτοοργάνωσης και της συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες στις γειτονιές μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει τόσο ο τρόπος με τον οποίο η εκάστοτε Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τους κατοίκους της, αλλά και εμείς οι ίδιοι τις γειτονιές μας.
* Η Μαρίζα Ζυμωνοπούλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ηράκλειο εν-Αλλαγή» της Λιάνας Σταρίδα.