![](https://www.iloveithaki.gr/wp-content/uploads/2019/05/libya-metanastes-.jpg)
Μετανάστες συγκεντρωμένοι σε κέντρο κράτησης στη Λιβύη
efsyn.gr
Να αναθεωρήσει κατεπειγόντως την πολιτική απέναντι στην Λιβύη αναφορικά με το μεταναστευτικό καλούν την Ε.Ε. δέκα διεθνείς ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, κρατούνται στη χώρα αυθαίρετα και κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες.
Σε επιστολή-έκκληση προς τις χώρες της Ευρώπης οργανώσεις όπως οι Premiere Urgence Internationale, Danish Refugee Council, International Rescue Committee, Mercy Corps και Terre des Hommes επισημαίνουν ότι οι αποστολές τους στη χώρα γίνονται καθημερινά μάρτυρες των δεινών που υφίστανται μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη.
Σημειώνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε άμεσο κίνδυνο, δεδομένου ότι η βία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη χώρα και καλούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποσύρουν τη στήριξή τους προς τη λιβυκή ακτοφυλακή, καθώς, με τον τρόπο αυτό συμβάλλον στην επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μεσόγειο.
Οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν κρατούμενοι με μηδενικές πιθανότητας να ασκήσουν τα δικαιώματα τους, να ζητήσουν άσυλο ή να έχουν πρόσβαση σε «διεθνή προστασία».
Σε δραματικούς τόνους οι οργανώσεις αυτές τονίζουν ότι εντείνονται καθημερινά τα προβλήματα, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, φαγητού και η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Εκτιμούν, παράλληλα, ότι η ευρωπαϊκή πολιτική συμβάλλει στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς διευκολύνει εμμέσως την επιστροφή τους στη Λιβύη, όπου καταλήγουν υπό κράτηση.
Ζητούν, επίσης, από τους Ευρωπαίους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών να υψώσουν τη φωνή τους για το θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι το 2017 η Ιταλία κατέληξε σε συμφωνία –που επικυρώθηκε από την ΕΕ– με τις λιβυκές αρχές για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τη λιβυκή ακτοφυλακή. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν σταθερά την αντίθεσή τους στην επιστροφή στη Λιβύη όσων εντοπίζονται στη θάλασσα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται σε κέντρα κράτησης και συχνά βρίσκονται στο έλεος ενόπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Εδώ και αρκετά χρόνια η Λιβύη έχει γίνει η κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για μετανάστες και πρόσφυγες με τη Μεσόγειο, όμως, να έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ανυπεράσπιστους ανθρώπους.
Στην επιδείνωση της κατάστασης έχει συμβάλει, εκτός από την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η ακροδεξιά στροφή της Ιταλίας και της Μάλτας αναφορικά με το ζήτημα, αλλά και οι έντονες αντιρρήσεις που εκφράζει η Γαλλία σε αρκετές περιπτώσεις για να υποδεχθεί μετανάστες.