26 Απριλίου 2019 / ithacanews
Η ΥΠΟΨ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ITHACANEWS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑ;ΧΟ ΚΑΡΑΒΙΑ!!!
Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μιλάει στο ithacanews.gr για την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής μάχης και για τα ερωτήματα, στα οποία πρέπει όλοι να πάρουμε θέση.
Οι φετινές Ευρωεκλογές έχουν πράγματι τη δική τους ξεχωριστή σημασία ή είναι απλώς «ζέσταμα» ενόψει των εθνικών εκλογών;
– Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θεωρούσε ότι οι Ευρωεκλογές είναι «εκλογές β’ κατηγορίας» και το αποτέλεσμά τους δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές μας. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των χωρών μας. Οι πρωτοβουλίες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζουν σημαντικά την εγχώρια νομοθεσία σε νευραλγικούς τομείς, όπως η εργασία, η εκπαίδευση, τα κοινωνικά δικαιώματα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η προστασία του περιβάλλοντος, η αγροτική παραγωγή, οι εμπορικές συναλλαγές, οι τιμές των προϊόντων, η προστασία του καταναλωτή, τα ψηφιακά δικαιώματα.
Η ανάδειξη των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξει τον πρωταρχικό ρόλο, ως προς τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Ειδικά μάλιστα σε μία συγκυρία που οι πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς φαίνεται να ενισχύονται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, διεκδικώντας πρωταγωνιστική θέση στις εξελίξεις, έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και να δώσουμε μία καθαρή απάντηση απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό.
Επομένως, η συμμετοχή όλων, κυρίως των νέων ανθρώπων, είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξανά να αποφασίσουν άλλοι για εμάς. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο.
Απο την συνάντηση στο Δήμο ΙΘάκης παρουσια της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου.
Ποιες ειδικότερες πρωτοβουλίες μπορούν να παρθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νησιά του Ιονίου και τους κατοίκους τους;
– Η Ιθάκη, η Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου παίζουν και θα παίξουν κεντρικό ρόλο στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαπεριφερειακές συνεργασίες. Η «μακροπεριφέρεια» Αδριατικής – Ιονίου θα αποτελέσει κόμβο σε θέματα όπως η συνδεσιμότητα, η «γαλάζια ανάπτυξη», η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, η προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων της περιοχής. Μία τέτοια συνεργασία θα έχει βέβαια σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Η συμμετοχή χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, πάντα με γνώμονα την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα νησιά μας, λοιπόν, από απομακρυσμένα και «ξεχασμένα», μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς για όλη την «μακροπεριφέρεια» Αδριατικής – Ιονίου.
Εκπροσωπώντας τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ποιές αιχμές μπαίνετε στη μάχη των Ευρωεκλογών;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ήδη ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για τις Ευρωεκλογές. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την οικοδόμηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου, το οποίο θα αμφισβητεί την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και θα στέκεται εμπόδιο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς. Εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία της Προοδευτικής Συμμαχίας, της συμπόρευσης δηλαδή των δυνάμεων της Αριστεράς με εκείνες της Οικολογίας και της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, για να μπει ένα τέλος στον καταστροφικό δρόμο της σκληρής λιτότητας, που κουφώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, καλλιεργώντας το έδαφος για το φασισμό και το ρατσισμό.
Βασικές αιχμές αυτού του σχεδίου είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και δομών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, η θωράκιση των «αδύναμων» μέσα από τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος. Ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και δομών σημαίνει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση, και παράλληλα να περιοριστούν οι εξουσίες οργάνων, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, που αποτελούνται κυρίως από τεχνοκράτες και δεν λογοδοτούν στους λαούς των χωρών. Υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας σημαίνει να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικών, οι οποίες θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και θα θέτουν φραγμούς στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδίως των πολυεθνικών εταιριών και των επιχειρηματικών κολοσσών. Θωράκιση των «αδύναμων» σημαίνει να θεσμοθετηθούν πλήρη και ισότιμα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, μακριά από κριτήρια διαχωρισμού και με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με διακρίσεις και αποκλεισμούς, π.χ. πρόσφυγες και μετανάστες, ΑμεΑ, λοατκι+ άτομα κ.λπ. Προστασία του περιβάλλοντος, τέλος, σημαίνει αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ανάδειξη του ρόλου της ανακύκλωσης και γενικότερα μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής και λειτουργίας των κοινωνιών μας, ώστε η επιβάρυνση για το περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
Τελικά η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει μέσα από τις Ευρωεκλογές;
– Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες ξέχασε τις ιδρυτικές της αξίες, ή μάλλον τις θυσίασε συνειδητά στο βωμό των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Η Ευρώπη, από κοιτίδα Δημοκρατίας, Αλληλεγγύης, Ισότητας, Πολιτισμού και Ανθρωπισμού, έγινε έρμαιο των αγορών, των επιχειρηματικών funds και του φόβου για οτιδήποτε «διαφορετικό».
Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι η ιστορική μας ευκαιρία να βάλουμε την Ευρώπη εκ νέου στις σωστές ράγες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αν επιτρέψουμε στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και του φασισμού να έχουν τον πρώτο λόγο. Μπορούμε όμως να το πετύχουμε μέσα από ένα πλατύ μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων και φυσικά με κινητήρια δύναμη την Αριστερά. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, πρώτιστα οι νέοι άνθρωποι, πρέπει τώρα να βγουν μπροστά και μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, για μία Ευρώπη των πολλών, για μία Ευρώπη των λαών.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ