08:02 | 12 Ιουν. 2019
Η θυροκόλληση του διατάγματος για την διάλυση της Βουλής σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, και μαζί και η μάχη των πολιτικών εντυπώσεων – αλλά και των ισορροπιών – στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να κλείσει τουλάχιστον το 70% των ψηφοδελτίων, με δεδομένη την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για ισχυρή εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Κατά τις πληροφορίες, ποσοστό περίπου 30% των υποψηφίων θα προέρχεται από χώρους εκτός των κομματικών τειχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αποτύπωμα της Συμμαχίας αναμένεται να είναι εμφανές και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Εκεί, τα δεδομένα που διαμορφώνονται και λόγω του προεκλογικού σχεδιασμού, φέρνουν στην πρώτη θέση την νυν υπουργό Εργασίας, και από σήμερα – πλην απροόπτου – εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν στην δεύτερη θέση τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ενώ το πλέον ισχυρό όνομα για την τρίτη θέση είναι εκείνο του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Η τέταρτη, και επίσης εκλόγιμη θέση αποτελεί αντικείμενο πολλαπλών σεναρίων, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν πιθανή μια υποψηφιότητα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Από εκεί και πέρα έχει ήδη κλείσει και ο βασικός κορμός των υποψηφιοτήτων στους τρεις τομείς της πλέον κομβικής περιφέρειας, της πρώην Β’ Αθήνας. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίας, στον Βόρειο τομέα θα είναι σίγουρα υποψήφιοι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τάσος Πετρόπουλος.
Στον Δυτικό τομέα θα κατέβουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Ρήγας, Χαρά Καφαντάρη, Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ στον Νότιο τομέα θα είναι υποψήφιοι οι Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Βασιλειάδης και Νίκος Ξυδάκης.
Στη ΝΔ
Στην Πειραιώς ποντάρουν σε τουλάχιστον πέντε εκλόγιμες θέσεις, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες πρώτος στην λίστα Επικρατείας θα τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας. Εδώ, η πρόθεση των συμβολισμών είναι προφανής, καθώς το όνομα του Παναγιώτη Πικραμένου βρισκόταν στην αρχική λίστα των 10 πολιτικών που είχαν συμπεριληφθεί στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. Η υπόθεση σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του πήγε τελικά στο αρχείο. Πέραν των συμβολισμών πάντως, στην επιλογή του φέρονται να έχουν παίξει ρόλο και οι θερμές σχέσεις που διαχρονικά διατηρεί με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Για την δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας φέρεται να προαλείφεται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ των βασικών συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση της πρότασης της ΝΔ για την αναθεώρηση συντάγματος.
Στην τρίτη θέση της λίστας Επικρατείας το πιθανότερο όνομα – αυτήν την στιγμή τουλάχιστον – φαίνεται πως θα είναι εκείνο του Τάκη Θεοδωρικάκου, επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Είναι επίσης εκ των πλέον έμπιστων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία του «πρωθυπουργικού προφίλ Μητσοτάκη» – όπως τουλάχιστον το προβάλλουν στην Πειραιώς – και πιστώνεται την επιτυχή διαχείριση της πρεοκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές.
Σε εκλόγιμη θέση, πιθανώς στην τέταρτη, αναμένεται να βρεθεί και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, γνωστός για την επίπονη, επίμονη και οξεία κριτική τους στην πολιτική Εξωτερικών και Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι αυτήν την στιγμή επίσης, οι πληροφορίες θέλουν την πέμπτη θέση της λίστας Επικρατείας να προτείνεται στον νυν επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ωστόσο αρχικώς επιθυμούσε να τεθεί επικεφαλής. Το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς στην συνέχεια υπαναχώρησε αποδεχόμενος το πολύ την δεύτερη θέση μετά τον Παναγιώτη Πικραμένο, ενώ η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω από έτερες πληροφορίες που θέλουν σε εκλόγιμη θέση και την πρώην υπουργό του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.