13.09.2021, 19:11Ενημερώθηκε στις: 13.09.2021, 19:59
efsyn.gr
Μέτρο προς μέτρο αποδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις εξαγγελίες Μητσοτάκη που εξειδικεύτηκαν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του.
Συνοπτικά και με στοιχεία, η αξιωματική αντιπολίτευση απογυμνώνει το αφήγημα του Μαξίμου και αποκαλύπτει τα πολλά τρωτά σημεία της δημιουργικής ασάφειας του οικονομικού επιτελείου που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα προς τον λαό και να τον παραπλανήσουν για τις ελαφρύνσεις που έχει να περιμένει, ενώ δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη.
Άτυπη ενημέρωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Μόνο 404 εκατ. τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Μαγική εικόνα τα 3,5 δισ. που προπαγανδίζει η κυβέρνηση
Η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους είτε για επανάληψη μέτρων που ισχύουν ήδη, είτε για μέτρα που παρατείνονται για ορισμένους μήνες, είτε για μέτρα που έχουν ήδη προϋπολογισθεί και ανακοινωθεί ξανά στο παρελθόν, με τον κ. Μητσοτάκη να τα επαναλαμβάνει.
- Αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα το 2022 (εξαιρούνται εργαζόμενοι στο δημόσιο και συνταξιούχοι) 767 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022).
- Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022, 816 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022)
- Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021, 50 εκατ., (ίσχυε και φέτος, επιδότηση της μερικής απασχόλησης με μείωση μισθών για τους εργαζόμενους)
- Επέκταση για 3 μήνες της επιδότησης δόσεων δανείων πληγέντων από την πανδημία 48 εκατ. (παράταση του προγράμματος Γέφυρα που ισχύει ήδη)
- Μείωση του ποσού επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης, 660 εκατ. (Ήδη είχε εξαγγελθεί ότι το 50% δεν επιστρέφεται) (τώρα κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου θα επιστρέψουν λιγότερο από το 50%, σύμφωνα με την κυβέρνηση το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%. Η μείωση του ποσού που θα επιστραφεί είναι 660 εκατ. από τα περίπου 4,2 δισ. που προβλεπόταν αρχικά).
- Επιδότηση κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021, 22 εκατ. (μέτρο που ήδη ισχύει).
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς, 30 εκατ. (τα γνωστά 534 ευρώ των αναστολών εργασίας που ισχύουν, λόγω των περιορισμών-απαγορεύσεων στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα οποία έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ)
- Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%. 183 εκατ. (μέτρο που είχε ήδη ανακοινωθεί πολλές φορές και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο, ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις)
- «Πρώτο ένσημο», 42 εκατ. (Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός) (νέο μέτρο)
- Επέκταση, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, 5 εκατ. (αφού οδήγησε χιλιάδες νέους εκτός πανεπιστημίων, για όσους σπουδάσουν σε ΙΕΚ διαφορετικής πόλης) (νέο μέτρο)
- Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ. Τα μισά, 65 εκατ., είναι το πρόσθετο κόστος (νέο μέτρο)
- Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. 15 εκατ. (σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το 2020-2021 δόθηκαν 75 εκατ.) (νέο μέτρο)
- Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh. Νέο μέτρο 150 εκατ. (δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα) νέο μέτρο***(το κόστος καλύπτεται από ανακατανομή εσόδων για ρύπους)
- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ. 26 εκατ. (νέο μέτρο ευνοεί μεγάλες ιδιοκτησίες) (νέο μέτρο)
- Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022. 68 εκατ. (νέο μέτρο)
- Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%. 15 εκατ. (νέο μέτρο)
- Από την 1η Οκτωβρίου 2021, μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ετησίως. (νέο μέτρο)
- Επεκτείνεται η υφιστάμενη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022, 275 εκατ. (υπόλοιπο 21 έως 6/2022) (επέκταση μέτρου)
- Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022. 5 εκατ. (υπόλοιπο 21 έως 6/2022) (επέκταση μέτρου)
- Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022, 13,5 εκατ. (υπόλοιπο 2021 έως 6/2022) (επέκταση μέτρου)
- Επέκταση το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις. 169 εκατ. (επέκταση μέτρου)
- Αναπροσαρμογή ΕΝΦΙΑ Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.
Συμπερασματικά: το άθροισμα των μέτρων είναι 3,443 δισ.
Εκ των οποίων νέα μέτρα είναι 404 εκατ.
Ήδη ίσχυαν 2,576 δισ.
Επεκτάσεις υφιστάμενων 463 εκατ.
Άρα, ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν εξήγγειλε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη, πέρα από όσα ήδη εφαρμόζει και έχουν αποτύχει ή κάποια ελάχιστα νέα μέτρα που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα ευνοήσουν λίγους και τα υψηλότερα εισοδήματα.
Σημείωση, σε κάποιες κυβερνητικές διαρροές της Κυριακής, το άθροισμα των μέτρων ανερχόταν σε περίπου 5 δισ. γιατί αθροίζανε στα 3,44 και τη φετινή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση εισφορών, δηλ. άλλα 1,58 δισ.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Το λες κι απατεωνιά»
Αν και εγκρατής σε βαρείς χαρακτηρισμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει με καυστικό τρόπο τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές για «απατεωνιά» και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό πως «όταν κάποιος κοροϊδεύει έτσι ανερυθρίαστα τους νέους και τις νέες και τους δίνει 50 gigabytes, μην παραξενευτεί αν τα χρησιμοποιήσουν για να του απαντήσουν κάπως… αθυρόστομα».
Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου το «πρώτο ένσημο»
Δριμεία κριτική ασκεί η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1′ Βόρειας Αθήνας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για τους νέους στην εργασία:
«Οι “εξαγγελίες” του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους αποτελούν εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα από μία κυβέρνηση που έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια. Οι νέοι σήμερα βιώνουν τη φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο, την κατάλυση του 8ώρου, τη μείωση αποδοχών με απλήρωτη εργασία και αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις. Με τον νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση, οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου με αβεβαιότητα για το ύψος της σύνταξης που τελικά θα λάβουν, που εκτιμάται μειωμένη κατά 35%, ενώ εξαιτίας του υπέρογκου κόστους μετάβασης θα κληθούν να πληρώνουν τα επόμενα χρόνια διπλά, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέα παιδιά αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήμια προς όφελος των κολλεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων κατάρτισης, ενώ η συνεχής αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους δεν στηρίζει τους νέους για να κάνουν οικογένεια.
Ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγγελία για το “πρώτο ένσημο” και την επιδότηση με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. Για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα, και το μισό ποσό στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και χωρίς να προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφορεί για την ανεργία και δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Πριμοδοτεί την προσωρινή, φθηνή και μερική απασχόληση και δεν στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης με προοπτική. Η λύση δεν μπορεί να είναι η ανακύκλωση της φθηνής ελαστικής εργασίας. Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με την εντατικοποίηση της φθηνής εργασίας υπολογίζεται ότι έχει ως συνέπεια λιγότερες 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε μία περίοδο που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 58,30%, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 66,77% και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 8,5%, ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι πλέον αόρατοι. καθώς έχουν οδηγηθεί πλήρως στο περιθώριο, δεν καταγράφονται από το σύστημα και δεν έχουν καμία στήριξη και ελπίδα επανένταξης στην αγορά εργασίας, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ελάχιστες πιστώσεις για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αποκλείει πλήρως τον δημόσιο τομέα από τις σχετικές δράσεις!
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι ιδιαίτερα οι νέοι απορρίπτουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες τους και γνωρίζουν ότι εξυπηρετούν τους λίγους και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της προοπτικής της χώρας.
Την εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» επικρίνει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Νάσος Ηλιόπουλος:https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1437412978136125441&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fpolitiki%2Fantipoliteysi%2F310139_molis-404-ekat-ta-nea-metra-mitsotaki-sti-deth-magiki-eikona-ta-35&sessionId=a12b0cf42a9b43d6673c552b238b04d5c37f00b5&theme=light&widgetsVersion=1890d59c%3A1627936082797&width=550px
«Εκκρεμές που κινείται μεταξύ αμηχανίας και απελπισίας» χαρακτήρισε τις εύλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
«Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης θυμίζουν ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ αμηχανίας και απελπισίας. Γιατί δεν περίμεναν το μέγεθος της στήριξης στην ελληνική κοινωνία και γιατί οι ίδιοι δεν έχουν τίποτα να αντιπροτείνουν. Η αντιπολίτευση αναλώνεται δικαιολογούμενη για το κακό της παρελθόν, παραπονούμενη για το παρόν, φοβούμενη το μέλλον. Εμείς μαζί με την κοινωνία αλλάζουμε την Ελλάδα με τολμηρά βήματα», σχολίασε χωρίς επί της ουσίας απαντήσεις, ο Γιάννης Οικονόμου.