efsyn / 25/10 / 21
Δημήτρης Τερζής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την προτροπή του για το συνέδριο, προκειμένου «να κάνουμε αυτή τη διαδικασία υπόθεση των πολλών, υπόθεση της κοινωνίας, υπόθεση των μελών και των φίλων μας και των υποστηρικτών μας, όχι μονάχα των μελών μας».
Μήνυμα «καθαρής νίκης» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που έγινε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ηταν η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2020 που το όργανο των περίπου 700 μελών βρέθηκε σε έναν χώρο διά ζώσης προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις ενόψει της προσυνεδριακής διαδικασίας που ξεκίνησε και επίσημα το Σάββατο και με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να πάρουμε αποφάσεις, να οργανώσουμε τις ιδέες, τις πολιτικές, και τις αποφάσεις μας, σε υλική δύναμη, σε δύναμη μάχης και νίκης, γιατί έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα κρίσιμο. Ιστορικό, θα μπορούσα να πω», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως βασικό στόχο «να απαλλάξουμε τη χώρα και το λαό μας από το καθεστώς της ακραίας κοινωνικής ανισότητας και της ακραίας φαυλότητας, που φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και εξέφρασε την εκτίμηση πως «η Ελλάδα θα βυθιστεί στην ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική διάλυση, αν δεν σταματήσουμε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Εκεί οδηγεί ο οδοστρωτήρας της πολιτικής τους». Επανέλαβε πως στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη στόχος είναι να ευημερούν οι λίγοι και να υποφέρουν οι πολλοί, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει «αρχίσει τα παιχνίδια και τα σενάρια» ενόψει των εκλογών, διαπιστώνοντας πως είναι πολιτικά απομονωμένος.
τ
Εμφανίστηκε σίγουρος για την εκλογική νίκη, κάνοντας λόγο για τα νέα μέλη που πληθαίνουν τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην προοδευτική στροφή που έχει συντελεστεί παγκόσμια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Εγινε σαφές ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εμφανίστηκαν ως μονόδρομος τη προηγούμενη εικοσαετία, δεν μπορούν τελικά να εγγυηθούν τίποτα περισσότερο από τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων», είπε, για να συμπληρώσει: «Ο νέος κόσμος, ο δικός μας κόσμος, απαιτεί στιβαρές, ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές λύσεις, απαιτεί ριζοσπαστισμό, ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό. Απαιτεί μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».
Παρουσίασε σε έξι σημεία την πολιτική της κυβέρνησης που, όπως είπε, «ανοίγει βαθιές πληγές στο σώμα της κοινωνίας» και τα οποία αφορούσαν:
● Την πανδημία και τη «λευκή πετσέτα» που έχει πετάξει η κυβέρνηση με πάνω από 15.000 νεκρούς.
● Την ακρίβεια που πνίγει τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα την ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.
● Τη στοχοποίηση των εργαζομένων με την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τη θέσπιση του απλήρωτου 12ωρου κ.ά.
● Την εξαπάτηση της μεσαίας τάξης μέσω του πτωχευτικού και τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από τον τραπεζικό δανεισμό.
● Τη διάλυση της Παιδείας με 40.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίων με μια λογική τιμωρητικής αξιολόγησης και την ταυτόχρονη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών υπέρ των ιδιοκτητών κολεγίων.
● Τη μετατροπή του κράτους σε «μαγαζί» και του πρωθυπουργικού γραφείου σε Α.Ε. «που κάνει δουλειές, σκορπά χρήμα, υπηρετεί και προστατεύει τα συμφέροντα μιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ και των αυλικών της βουτώντας τον δημόσιο διάλογο στο ψέμα, τη συκοφαντία, την απόκρυψη και τη διαστρέβλωση, με τη βοήθεια χορηγών και χορηγούμενων που διαπράττουν καθημερινά χυδαία αντιποίηση της δημοκρατικής αρχής της ενημέρωσης».
Ανταλλαγή ιδεών
Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στο συνέδριο, λέγοντας πως «δεν θέλουμε να είναι, και δεν θα είναι, ούτε συνέδριο χειροκροτητών ούτε αρένα μηχανισμών. Αλλά μια πλούσια, βαθιά ανταλλαγή ιδεών, προβληματισμού, αυτοκριτικής και πάνω απ’ όλα αφετηρία αγώνα και κινητήρια δύναμη δράσης». Ακολούθως επανέλαβε την προτροπή του ώστε, μέσα στο επόμενο τρίμηνο και έως το συνέδριο, να υπάρξει κινητοποίηση του κόμματος προκειμένου «να κάνουμε αυτή τη διαδικασία υπόθεση των πολλών, υπόθεση της κοινωνίας, υπόθεση των μελών και των φίλων μας και των υποστηρικτών μας, όχι μονάχα των μελών μας».
Και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Θέλουμε ο προβληματισμός και οι αποφάσεις μας να μην ξεκινούν από κλειστές συσκέψεις και συνεδριάσεις, αλλά από τα βάθη της κοινωνίας που δοκιμάζεται, εκεί όπου δοκιμάζεται στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στις γειτονιές, στα χωριά, στις πόλεις, παντού. Θέλουμε, για να το πω και λίγο πιο ποιητικά, να σμίξουμε τον κόσμο και να σμίξουμε με τον κόσμο».
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Η συνεδρίαση της ΚΕΑ έληξε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με την εισήγηση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο διαμορφώνεται ως εξής:
● Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.
● Από τις 10 ώς τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις Οργανώσεις Μελών των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου.
● Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πραγματοποιηθεί 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Δεν άφησαν τίποτε ασχολίαστο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις στις παρεμβάσεις στελεχών μετά την ομιλία του Τσίπρα. Ολα όσα λέγονταν εδώ και ενάμιση χρόνο σε κλειστά γραφεία ή ψηφιακές συναντήσεις, σε συγκεντρώσεις τάσεων και ομάδων εντός ΣΥΡΙΖΑ, ειπώθηκαν πλέον «ζωντανά», δείγμα τού πόσο πραγματικά έλειψε μια διά ζώσης συζήτηση στο κόμμα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.
Αναμενόμενες οι τοποθετήσεις της προεδρικής «Κίνησης Μελών», όπως και εκείνες της «Ομπρέλας» αναφορικά με τα πολιτικά επίδικα του συνεδρίου, τη διεύρυνση, τους όρους διεξαγωγής, που επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την ατάκα του παλιού στελέχους του κόμματος, Αριστείδη Μπαλτά: «Ετσι ή αλλιώς, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει να ζει με την εσωτερική διαφωνία. Ακόμη και με την ανοιχτή, έντονη, δημόσια εκφρασμένη διαφωνία». Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για τις ποσοστώσεις, για τις 100-150 προσωπικότητες που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο όχι ως απλοί ομιλητές και παρατηρητές αλλά με πλήρη δικαιώματα, η συζήτηση για τους όρους της διεύρυνσης, η κουβέντα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο διάλογος πάνω στην περίοδο της διακυβέρνησης έως και τον τρόπο που αντιπολιτεύεται σήμερα η Κουμουνδούρου, ήταν ορισμένα από τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι της ΚΕΑ. Ενδεικτικό ίσως της ατμόσφαιρας το γεγονός ότι ένα εκ των παλαιών στελεχών, ο Δημήτρης Βίτσας, ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση με μια ερώτηση προς τους συμμετέχοντες: «Ξέρετε πώς έλεγαν τη φρουρά του Ναπολέοντα; Γκρινιάρηδες. Ψέματα, δεν είναι αλήθεια. Την έλεγαν Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό επειδή γκρινιάζουμε για το παραμικρό».
Από τους πρώτους που πήραν τον λόγο ήταν ο Νίκος Φίλης. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει η κουβέντα περί αυτοκριτικής για την περίοδο της διακυβέρνησης, «όχι για να ξεσκιστούμε», όπως είπε, αλλά για να αποσαφηνιστεί «τι κάναμε λάθος και πού πήγαμε καλά».
Την ίδια ώρα επέκρινε μέρος της αντιπολιτευτικής επιχειρηματολογίας σε σχέση με την πανδημία. «Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη πήγε καλά, αλλά εδώ φταίει ο Μητσοτάκης… Εχουμε κίνδυνο να εμφανιστούμε σαν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση… Αν η διαφοροποίησή μας είναι κραυγές και ποσοτική διαφοροποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί σαν ένα κόμμα του συστήματος», τόνισε, ενώ το μεγάλο καρφί το άφησε για το τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των ποσοστώσεων. Οπως είπε, η μοναδική ποσόστωση αφορά τις γυναίκες και μόνο και πως οποιαδήποτε άλλη κουβέντα περί αυτού «είναι κόλπο για να βάλουμε τους φίλους μας. Δεν είναι δημοκρατία».
Λίγο αργότερα ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι «το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε μηνύματα στην κοινωνία αυτάρκειας και αυταρέσκειας». Σημείωσε ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως η αύξηση των μελών, το ψηφιακό άλμα κ.ά., υποστηρίζοντας πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Σε ό,τι αφορά τις ποσοστώσεις, είπε ότι τάσσεται υπέρ, καταλήγοντας: «Εκπλήσσομαι να ακούω συντρόφους να μιλάνε για τις ποσοστώσεις, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εκλεγεί με ποσόστωση. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Παλλήνης συγκροτήθηκε και με ποσοστώσεις», είπε.
Ο Νίκος Μπίστης από τη «Γέφυρα» προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε το πολιτικό κέντρο», τονίζοντας πως αν δεν γίνουν οι σωστές επιλογές, «μπορεί αντί να έχουμε αμφίπλευρη διεύρυνση να έχουμε αμφίπλευρες απώλειες». Σημείωσε δε ότι, δυστυχώς, η αντισυστημικότητα, στις παρούσες συνθήκες, αποτελεί βιότοπο της ακροδεξιάς όχι της αριστεράς.
«Το αντισύριζα μέτωπο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, αλλά υπάρχουν αυτήν την ώρα και από τη Ν.Δ. και από διάφορους που προσπαθούν να γίνει αντισύριζα μέτωπο με άλλους όρους», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας πως «είμαστε στο κρίσιμο σημείο τού να ολοκληρώσουμε την πορεία που συμφωνήσαμε σε αυτό το μεγάλο συνέδριο. Μια πορεία που πρέπει να είναι εξωστρεφής και κοντά στην κοινωνία».
Για αλαζονική συμπεριφορά έκανε λόγο ο Κώστας Ζαχαριάδης: «Πολλές φορές σε κόσμο που ερχόταν δεν φερθήκαμε φιλόξενα αλλά αλαζονικά. Τώρα έχουμε καταλάβει πως πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Πρέπει να είναι ισότιμος ο σύντροφος που ’ναι 50 χρόνια στο κόμμα με αυτόν που ήρθε τώρα στο κόμμα».
Ο Πάνος Σκουρλέτης στη δική του τοποθέτηση σήκωσε το γάντι και απάντησε σε στελέχη που νωρίτερα είχαν κάνει λόγο για «αριστερόμετρα». «Ποιο αριστερόμετρο; Οι παραδόσεις αυτού του χώρου είχαν πάντα την αίσθηση των ανοιγμάτων», ανέφερε, θέτοντας στη συνέχεια ένα καίριο ερώτημα: «Είμαστε ευχαριστημένοι απ’ το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει απώλεια του πολιτικού της κεφαλαίου και εμείς δεν μπορούμε να την καρπωθούμε; Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας». Και ακολούθως τόνισε ότι «δεν μπορεί να τίθεται θέμα μετασχηματισμού του κόμματος σε μια αόριστη παράταξη. Αλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Χάσαμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε έναν αυτοκριτικό λόγο γι’ αυτά που δεν κάναμε αλλά και όσα καταφέραμε».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα ονόματα των επιτροπών
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε μετά τον Αλέξη Τσίπρα και ανέφερε ότι ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η συγκρότηση ενός μαζικού λαϊκού προοδευτικού κόμματος της Αριστεράς που θα μπορεί να παρεμβαίνει σαν πολιτική δύναμη. Εν συνεχεία μίλησε για τις επιτροπές που θα συγκροτηθούν και ειδικότερα για την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, την Επιτροπή Απόφασης και Θέσεων και την Επιτροπή Καταστατικού.
Στην τελευταία επικεφαλής θα είναι το ιστορικό στέλεχος Γιάννης Δραγασάκης, ενώ στην Επιτροπή Απόφασης πρόεδρος θα είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, θα συμμετέχουν τρεις πρώην γραμματείς (Βίτσας, Ρήγας, Σκουρλέτης) και θα έχει μέλη απ’ όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.