Αυγή / 28.04.22 09:50
Σπύρος Ραπανάκης
Μην αδικήσουμε τον πρωθυπουργό. Έτσι μεγάλωσε ο άνθρωπος. Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τους Γλίξμπουργκ δεν είναι καινούργια υπόθεση
Μα καλά, τι τον έπιασε τον Μητσοτάκη να πάει ο ίδιος στο Dumfries House να πάρει… τεχνογνωσία από τον Κάρολο για την αξιοποίηση του Τατοΐου; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε ο ίδιος να επιτελέσει τον ρόλο του εν Ελλάδι αυλάρχη των Γλίξμπουργκ. Της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που έδιωξε με τις κλωτσιές ο λαός στο δημοψήφισμα του 1974. Δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που με πολύ έξυπνο τρόπο καβάλησε το κύμα του εκδημοκρατισμού θάβοντας στον ενθουσιασμό της ιστορικής στιγμής το μετεμφυλιακό παρελθόν του ίδιου και της παράταξής του.
Μην αδικήσουμε τον πρωθυπουργό. Έτσι μεγάλωσε ο άνθρωπος. Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τους Γλίξμπουργκ δεν είναι καινούργια υπόθεση. Μπορεί ο Κυριάκος να θέλει να σβήσει την ιστορική μνήμη, εμείς όμως θα επιμένουμε να θυμόμαστε και να μελετάμε τι έγινε το 1965, όταν ο πατέρας του πρωταγωνίστησε στην αποστασία που έκανε πράξη το σχέδιο του παλατιού για ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου. Η αγάπη Μητσοτάκη-Γλίξμπουργκ είναι διαχρονική. Το 1988 ο Μητσοτάκης χαρακτήριζε από το Λονδίνο «unfair» το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι «θα το κρίνει η Ιστορία», ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα. Επί πρωθυπουργίας του, το 1991, φρόντισε να ικανοποιήσει το αίτημα του Κωνσταντίνου και οργάνωσε τη μεταφορά της «οικοσκευής», αντικειμένων που είχαν χαρακτηριστεί δημόσια περιουσία. 9 κοντέινερ με 1.104 κιβώτια έφυγαν νύχτα από το Τατόι στο Λονδίνο, σε μια μυστική επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε ριφιφί και ξεπούλημα. Πολλά από αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα βγήκαν στο σφυρί από την οικογένεια του τέως στον οίκο Christies.
Οι καλές σχέσεις συνεχίστηκαν ανά τα χρόνια. Κοσμικές εκδηλώσεις με προσκεκλημένα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, γεύμα του Κώστα Μπακογιάννη με τον Νικόλαο Γλίξμπουργκ το 2018, ο οδυρμός του Κωνσταντίνου στην κηδεία του Μητσοτάκη. Άλλοτε δημόσια, άλλοτε όχι. Το ζεύγος Μητσοτάκη πήγε στη Σκωτία ως κτηματομεσίτης των Γλίξμπουργκ και πλασιέ των ιδιωτών που σχεδιάζουν την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με ξενοδοχεία και σπα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, που, συμπτωματικά, κάηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Τα περί μουσείου αποτελούν ακόμη ένα μέρος του μητσοτακικού ιστορικού αναθεωρητισμού με στόχο να ξεπλύνει τη βρόμικη ιστορία τής τέως βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα. Και φυσικά, να φέρει και μερικές ψήφους από το βασιλόφρων ακροδεξιό ακροατήριο που βρίσκεται ακόμη εν ζωή.